Kesihatan

Singkirkan Kalus di Tangan dengan 5 Bahan Semula Jadi Ini

, Jakarta - Pernahkah anda menemui bahagian kulit pada tangan atau tapak kaki yang menebal dan mengeras? Jangan sampai anda mengalami kapalan. Kalus menebal kulit disertai dengan tekstur yang mengeras. Selain itu, kulit yang mempunyai kapalan umumnya berubah warna menjadi putih kekuningan.

Baca juga: Telapak Tangan Menebal, Ketahui Perbezaan Antara Heloma dan Kalus

Selain telapak kaki, kapalan juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, seperti telapak tangan hingga ke jari. Kalus yang muncul di tangan tentu mengganggu penampilan dan keyakinan diri yang lebih rendah. Jadi, tidak ada salahnya untuk merawat kapalan yang muncul di tangan dengan menggunakan beberapa bahan dan kaedah semula jadi

Punca Kalus di Tangan

Kalus adalah keadaan yang tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, kalus boleh menjadi tidak selesa ketika dalam perjalanan. Kalus biasanya berlaku kerana tekanan atau geseran yang berlaku berulang kali di satu kawasan tertentu, menyebabkan kulit bertindak balas dengan menguatkan tisu yang tertekan. Ini menyebabkan kulit terasa keras dan menebal.

Terdapat beberapa aktiviti yang mencetuskan risiko kapalan di tangan, seperti:

  1. Tulis menggunakan pensil atau pen dalam masa yang agak lama.

  2. Memainkan alat muzik genggam, seperti gitar, ukulele, tongkat drum, dan biola.

  3. Melakukan aktiviti berat yang berulang-ulang, seperti angkat berat.

  4. Menggunakan alat tertentu, seperti cangkul.

Itulah faktor yang mencetuskan keadaan kapalan di tangan. Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai penyebab kalus yang lain dan dapatkan nasihat kesihatan yang paling berkesan untuk mencegahnya.

Baca juga: Sering Dianggap Sama, Apa Perbezaan Kalus dan Mata Ikan?

Bahan Asli untuk Kalus

Kalus boleh hilang sendiri sekiranya tekanan atau geseran pada tangan dikurangkan atau dihentikan. Walaupun begitu, rawatan diri juga dapat dilakukan untuk mengatasi kapalan di tangan. Melancarkan dari Garis Kesihatan Berikut adalah bahan semula jadi untuk merawat kapalan di tangan, iaitu:

1. Air suam

Air suam adalah salah satu bahan semula jadi dan sangat mudah bagi anda untuk menemui masalah kapalan di tangan anda. Anda melakukannya dengan merendam bahagian tangan yang mempunyai kapalan di dalam air suam selama 20 minit. Lancarkan Akademi Dermatologi Amerika , kaedah ini adalah kaedah yang cukup berkesan untuk mengatasi masalah kapalan.

2. Cuka Sari Apel

Kandungan asid dalam cuka sari apel dapat melembutkan kapalan di tangan anda. Anda boleh mencampurkan air suam dengan cuka sari apel, namun, tingkatkan jumlah air berbanding dengan cuka sari apel. Rendam tangan anda dalam campuran selama 20 minit. Selepas itu, bersihkan dengan air biasa, keringkan tangan anda dengan bersih, dan gunakan pelembap tangan khas.

3. Garam

Perhatikan jenis garam yang digunakan untuk merawat kapalan. Anda perlu menggunakan sejenis garam Epsom untuk membantu pengelupasan kulit. Kandungan yang terdapat dalam garam Epsom dapat melembutkan kulit dan membantu bahagian otot tangan yang mengalami keadaan tegang.

4. Minyak Pokok Teh

Minyak pokok teh Anda juga boleh menggunakannya untuk menyelesaikan masalah kapalan di tangan. Ini adalah kerana minyak pokok teh mengandungi sifat antibakteria dan antijamur. Caranya, rendam kalus semula jadi dengan campuran air suam dan minyak pokok teh . Rendam tangan anda selama kira-kira 10 minit dengan campuran untuk hasil yang optimum.

5. Baking Soda dan Campuran Air Lemon

Campuran soda penaik dan air lemon sebagai topeng pada tangan yang kalus dapat mempermudah menghilangkan kapalan yang muncul. Jangan lupa mencampurkan baking soda, air lemon, dan sedikit air suam untuk mendapatkan tekstur topeng yang baik untuk disapukan di kawasan berpakaian.

Baca juga: 3 sukan yang terdedah kepada kapalan

Itu adalah bahan semula jadi untuk merawat kapalan di tangan. Walaupun tidak berbahaya, anda harus segera pergi ke hospital terdekat jika kapalan yang anda alami mengalami perubahan warna dan tekstur. Kerengsaan yang berlaku pada kulit yang mempunyai kapalan tentu perlu dirawat secara perubatan agar tidak menyebabkan jangkitan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Kalus
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat Jagung dan Kalus