Kesihatan

Adakah Lupus Penyakit Berjangkit?

Jakarta - Lupus adalah penyakit autoimun yang terjadi ketika sistem imun menyerang tisu dan organ di dalam badan. Organ yang terkena penyakit ini adalah kulit, sendi, ginjal, paru-paru, sistem saraf pusat dan hematopoiesis atau pembentukan darah. Kemudian, adakah lupus adalah penyakit berjangkit?

Jawapannya adalah tidak. Lupus tidak dapat menular, baik melalui kontak langsung, udara, atau cairan tubuh penghidap. Walau bagaimanapun, lupus boleh diwarisi secara genetik. Risiko terkena lupus boleh menjadi 8-20 kali lebih besar, jika anda mempunyai saudara atau ahli keluarga yang juga mempunyai penyakit ini. Variasi genetik yang menyebabkan mutasi gen tertentu juga berperanan dalam terjadinya lupus.

Baca juga: Ketahui Mengenai Lupus

Lupus Bukan sekadar Genetik

Walaupun dikatakan diwarisi secara genetik, tidak semua orang yang mempunyai kecenderungan ini akan mengalami lupus. Kerana, lupus terjadi kerana gabungan faktor genetik dan persekitaran. Adanya kerentanan genetik dan rangsangan dari persekitaran, dapat menyebabkan pengaktifan sel-sel imun tubuh yang berlebihan, sehingga mengganggu mekanisme toleransi tubuh.

Ini menyebabkan tubuh menghasilkan autoantibodi, yang akan mengenali sel-sel tubuh itu sendiri sebagai asing. Kemudian, mereka akan membentuk kompleks imun dan menjalankan proses memusnahkan sel yang berkaitan dengan antibodi.

Faktor persekitaran yang boleh mencetuskan terjadinya lupus adalah pendedahan cahaya ultraviolet (terutama ultraviolet B), jangkitan, dan toksin. Pendedahan berlebihan terhadap sinar UV, dapat meningkatkan jumlah pendedahan kepada antigen dalam sistem kekebalan tubuh, sehingga memicu kematian sel yang tidak normal. Sekiranya dari jangkitan, virus Epstein Barr dianggap berperanan dalam merangsang terjadinya lupus.

Baca juga: Jenis Penyakit Lupus dan Cara Mengetahuinya

Perubahan hormon semasa akil baligh juga boleh mencetuskan lupus. Oleh kerana penyakit ini lebih sering terjadi pada wanita daripada lelaki, maka disyaki bahawa estrogen dan hormon seks lain boleh menyebabkan manifestasi lupus. Hormon estrogen dapat memanjangkan autoreaktiviti limfosit (sel darah putih) dan kromosom X juga dapat bermutasi pada lupus.

Kepentingan Mengenali Gejala Lupus Lebih Awal

Anda harus mengesyaki lupus jika terdapat tiga gejala, iaitu demam, sakit otot, dan bintik merah. Selain itu, gejala klinikal ditambah dengan sejarah keluarga penyakit autoimun juga dapat meningkatkan kecurigaan penyakit ini. Gejala lupus boleh muncul secara tiba-tiba, biasanya antara usia remaja hingga 30 tahun.

Gejala lupus juga sering diikuti dengan tempoh pengampunan dan dapat meniru gejala penyakit lain. Oleh itu, jika terdapat gejala awal, pemeriksaan lebih lanjut biasanya diperlukan untuk mengesahkan diagnosis penyakit. Sekiranya anda menemui simptom awal lupus seperti yang disebutkan di atas, segera muat turun permohonan untuk meminta doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Baca juga: 4 Komplikasi Akibat Lupus Yang Perlu Diperhatikan

Lupus adalah penyakit yang berisiko tinggi menyebabkan kerosakan pada organ vital dan tidak penting. Pengenalpastian awal lupus berguna dalam mencegah morbiditi dan kematian akibat lupus. Tiga komplikasi utama lupus yang perlu diperhatikan adalah gangguan buah pinggang, serangan jantung, dan penyakit jantung koronari. Selain itu, lupus juga dapat meningkatkan risiko keganasan (barah).

Rawatan untuk lupus biasanya dilakukan dengan menekan sistem imun dengan memberi ubat steroid. Ubat ini dapat membantu melegakan simptom dan mencegah kerosakan organ. Walau bagaimanapun, pengawasan yang ketat diperlukan dari doktor, kerana terdapat beberapa risiko kesan sampingan yang mungkin timbul, seperti jangkitan.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Lupus Erythema Tosus Sistemik pada kanak-kanak.
Jurnal Pediatrik. 2018 Mei; 196: 22-30.e2. Diakses pada tahun 2020. Lupus Erythematosus Sistemik Anak-Onset: Kajian dan Kemas kini.