Kesihatan

5 Makanan yang Harus Dielakkan Ketika Lupus Berulang

, Jakarta - Sistem kekebalan tubuh mempunyai peranan penting dalam melindungi tubuh dari penyakit yang berasal dari luar. Bahagian tubuh ini berfungsi dengan membunuh virus, bakteria, dan kuman yang masuk sehingga tidak menyebabkan gangguan. Namun, tidak mustahil seseorang mengalami gangguan yang disebabkan oleh sistem ketahanannya sendiri.

Lupus adalah penyakit yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang dirinya sendiri dan bukannya melindunginya. Gangguan ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya semasa ia berlaku. Agar lupus tidak berulang, beberapa makanan harus dielakkan.

Baca juga: Penderitaan dari Lupus, Ini adalah Corak Gaya Hidup yang Boleh Dilakukan

Makanan yang Harus Dielakkan dengan Lupus

Apabila lupus berlaku, sistem imun badan menyerang tisu yang sihat secara tidak sengaja. Gangguan ini boleh menyebabkan keradangan di seluruh badan, termasuk saluran darah, jantung, kulit, ginjal, paru-paru, dan otak. Punca lupus masih belum diketahui sehingga kini.

Gejala lupus yang timbul juga boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Beberapa gejala yang boleh berlaku adalah sakit sendi, ruam merah, kulit yang lebih sensitif terhadap cahaya matahari, kelenjar bengkak, dan banyak lagi.

Untuk menjadikan lupus lebih baik, anda boleh menggunakan diet khas dengan selalu memperhatikan makanan yang anda makan. Sebenarnya, pengambilan makanan tertentu tidak akan menjadikan lupus dapat diubati. Walau bagaimanapun, penting untuk mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan kambuh. Berikut adalah beberapa makanan yang harus dielakkan oleh penderita lupus:

Makanan berlemak

Salah satu makanan yang harus dielakkan oleh penderita lupus adalah makanan yang kaya dengan kandungan lemak. Contoh yang paling sering digunakan oleh orang ramai ialah daging merah. Makanan ini boleh menyebabkan masalah jantung. Oleh itu, cubalah menukar penggunaan makanan kepada ikan kerana kandungan lemaknya yang minimum. Di samping itu, kandungan asid lemak tak jenuh dapat melindungi tubuh daripada gangguan jantung dan strok.

Bawang putih

Sekiranya anda menghidap lupus, elakkan memakan bawang putih. Kandungan bawang putih dalam bentuk thiosulfinate dan allicin dapat membuat sistem kekebalan tubuh terjejas, sehingga lupus kambuh. Selain itu, alfalfa juga boleh menyebabkan ini kerana kandungan L-canavanine di dalamnya. Bahan ini adalah asid amino yang boleh menyebabkan keradangan.

Baca juga: Selalunya Dikesan Lambat, Kenali Lupus Lebih Awal

Sayuran Nightshade

Lupus juga boleh berulang ketika seseorang makan sayur-sayuran yang termasuk dalam kategori nighthade. Contoh sayur-sayuran jenis ini adalah terung, kentang, dan tomato. Sayur jenis ini dapat meningkatkan tahap sensitif badan, sehingga lupus mengalami kambuh. Oleh itu, elakkan sayur-sayuran jenis ini agar kesihatan tubuh terjaga.

Makanan yang Diproses dan Lemak Trans

Sebenarnya, setiap orang harus mengehadkan pengambilan makanan yang diproses dan makanan yang mengandungi lemak trans. Terutama jika anda menghidap lupus, yang boleh menyebabkan kambuh dan gangguan yang lebih teruk. Sebabnya, makanan ini dapat meningkatkan kadar steroid yang menjadikan tubuh lebih lapar, sehingga bahagian makanan menjadi lebih banyak dan buruk bagi tubuh.

Elakkan Garam

Anda juga harus benar-benar menghindari pengambilan garam kerana boleh meningkatkan tekanan darah, sehingga meningkatkan risiko penyakit jantung. Anda boleh mengganti garam dengan perasa lain yang tetap menjadikan makanan enak dan enak dimakan. Cuba gunakan lebih banyak rempah sebagai pengganti untuk menjaga kesihatan tubuh.

Itulah beberapa makanan yang harus dielakkan oleh penderita lupus. Adalah sangat penting untuk selalu memperhatikan pengambilan makanan harian agar benar-benar menjaga lupus dari kambuh. Dengan begitu, aktiviti harian dapat diteruskan dan komplikasi berbahaya dapat dielakkan.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Wanita Hamil dengan Lupus

Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang makanan apa yang harus dielakkan semasa anda menghidap lupus . Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai! Dengan cara itu, anda boleh bertanya tentang semua perkara yang berkaitan dengan kesihatan.

Rujukan:
Berita Lupus Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 6 Makanan Pesakit Lupus Mungkin Ingin Dielakkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Petua Diet untuk Lupus.