Kesihatan

Adakah benar Roti Gandum Lebih Sihat ketika Asid Perut Meningkat?

, Jakarta - Bagi anda yang pernah mengalami atau sering mengalami refluks asid, anda pasti tahu betapa tidak selesa rasanya. Meningkatnya asid perut menyebabkan gejala tidak selesa, termasuk pedih ulu hati dan sakit di bahagian atas perut. Keterukan keadaan sering berkaitan dengan diet dan gaya hidup.

Oleh itu, mengelakkan makanan yang memicu dan memakan makanan yang sihat dapat melegakan gejala refluks asid. Katanya, roti gandum adalah contoh makanan sihat yang sesuai untuk dimakan ketika asid perut naik. Adakah betul?

Baca juga: Inilah Yang Anda Dapatkan Semasa Makan Roti Gandum

Adakah benar roti gandum sesuai untuk dimakan ketika asid perut naik?

mengikut Kolej Gastroenterologi Amerika , menjaga berat badan yang sihat adalah strategi yang berkesan untuk mencegah dan menguruskan gejala refluks asid. Seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan boleh meningkatkan tekanan pada perut, sehingga kandungan perut cenderung naik ke kerongkongan atau kerongkong.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam " Jurnal Pemakanan "pada bulan Mac 2011 melaporkan bahawa 14 kajian telah menghubungkan pengambilan bijirin yang tinggi dengan penurunan berat badan atau ukuran pinggang. Walaupun kajian ini tidak secara langsung menangani risiko refluks asid, mereka menunjukkan bahawa diet yang merangkumi biji-bijian memainkan peranan penting dalam pengurusan berat badan badan, yang seterusnya membantu mencegah dan menguruskan refluks asid.

Oleh itu, jika asid perut anda meningkat, cubalah makan roti gandum untuk melegakan simptom refluks asid. Sekiranya anda ingin mengetahui jenis makanan lain yang baik untuk dimakan semasa asid perut meningkat, anda boleh bertanya kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan V oice / Panggilan Video .

Baca juga: 6 Kesan Penggunaan Gluten Terlalu Banyak untuk Kesihatan

Sebagai tambahan kepada makanan yang disyorkan, terdapat sejumlah makanan lain yang harus anda hindari agar asid perut tidak bertambah buruk. Berikut adalah makanan yang harus anda elakkan semasa asid perut meningkat.

Makanan yang Harus Dielakkan Ketika Asid Perut Meningkat

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini , artikel yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan dan Amalan Gastroenterologi mendapati hubungan antara esofagitis refluks, iaitu keradangan yang disebabkan oleh GERD, dan pengambilan makanan tertentu. Makanan yang boleh memburukkan lagi gejala GERD atau esofagitis refluks termasuk:

  • Daging cenderung tinggi kolesterol dan asid lemak;

  • Minyak dan makanan berlemak tinggi yang boleh menyebabkan sfingter di perut menjadi santai;

  • Jumlah garam yang tinggi;

  • Makanan kaya kalsium, seperti susu dan keju, yang merupakan sumber lemak tepu;

  • Coklat yang melambatkan kadar pengosongan perut dan menyebabkan injap esofagus LES atau bawah menjadi santai;

  • Daun pudina;

  • Minuman berkarbonat;

  • Minuman berasid, seperti jus oren dan kopi;

  • Kafein;

  • Makanan yang rasanya masam, seperti sos tomato.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Sebilangan orang yang mengalami refluks asid melaporkan bahawa makanan ini dapat memburukkan lagi gejala. Walau bagaimanapun, makanan yang mencetuskan asid perut boleh berbeza dari orang ke orang. Jadi, anda perlu memperhatikan makanan yang mencetuskan refluks asid atau memburukkan lagi gejala. Apabila anda menyedari atau mengetahui makanan ini, anda harus mengurangkan penggunaan makanan dan minuman ini atau mengelakkannya sama sekali.

Rujukan:
Kolej Gastroenterologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis dan Pengurusan Penyakit Gastroesophageal Reflux.
Jurnal Pemakanan. Diakses pada tahun 2020. Menyatukan Teka-teki Biji-bijian: Manfaat Kesihatan yang Dihubungkan dengan Biji-bijian-Ringkasan Simposium Satelit Masyarakat Amerika untuk Pemakanan 2010
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Gandum dan Asid Reflux.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang harus dimakan dan dielakkan jika anda menghidap GERD.