Kesihatan

6 buah-buahan yang boleh diubah menjadi bahan topeng muka semula jadi

, Jakarta - Topeng semula jadi yang menggunakan buah-buahan adalah salah satu bentuk penjagaan wajah semula jadi yang boleh anda lakukan di rumah. Buah-buahan ini baik untuk kesihatan kulit wajah anda kerana mengandungi banyak vitamin, mineral, dan nutrien lain yang diperlukan oleh kulit anda. Dengan menggunakan topeng semula jadi ini, wajah anda akan bersih, halus, berseri, dan sihat. Untuk mempraktikkannya, anda boleh menggunakan buah-buahan ini.

Baca juga: Untuk lebih optimum, ini adalah cara yang betul untuk memakai topeng muka

1. Pisang

Pisang yang anda gunakan sebagai topeng akan menjadikan kulit anda lembut dan kencang. Selain itu, topeng pisang dapat menghilangkan parut jerawat yang degil. Anda boleh menghancurkan pisang dan mencampurkannya dengan madu atau minyak zaitun. Kemudian sapukan di wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Kemudian bilas dengan air suam.

2. betik

Pepaya adalah buah yang mampu meremajakan kulit dan menjadikan kulit lebih cerah. Topeng betik akan mengelupas sel kulit mati di wajah secara automatik. Anda boleh menghancurkan buah betik dan menambah sedikit madu. Kemudian, sapukan pada wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

3. Tomato

Tomato mengandungi banyak vitamin A dan vitamin C yang baik untuk kulit. Dengan menggunakan topeng tomato secara berkala, kulit akan kelihatan memerah dan segar. Anda boleh mengiris sebiji tomato dan menggosoknya ke wajah anda. Di samping itu, anda boleh memerah sebiji tomato dan mengambil airnya, kemudian oleskan pada wajah anda. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air.

Baca juga: 6 topeng semula jadi untuk mencerahkan wajah

4. Alpukat

Buah ini selamat digunakan jika anda mempunyai masalah dengan kulit wajah yang kering. Kandungan lemak dalam alpukat dapat membantu meremajakan kulit, sehingga kulit kelihatan lebih kencang dan lebih cerah. Anda boleh mencampurkan alpukat dengan kuning telur dan susu. Kemudian, kacau hingga rata dan sapukan pada wajah. Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

5. Jicama

Topeng Jicama bagus untuk menjadikan kulit kelihatan lebih sihat dan bersih. Anda boleh menghancurkan buah ini dalam pengisar dan mencampurkannya dengan madu atau jus limau. Kemudian sapukan di wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

6. Lemon

Anda boleh menggunakan topeng lemon di wajah anda untuk merawat masalah jerawat. Anda boleh memerah lemon, kemudian menambah madu ke dalam jus lemon. Kemudian, sapukan pada wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit wajah dan tidak bertambah baik setelah menggunakan topeng semula jadi ini, berbincanglah dengan doktor pakar mengenai aplikasi tersebut , ya! Kerana anda mungkin memerlukan pelbagai jenis ubat tambahan untuk mengatasi masalah yang anda alami.

Baca juga: Menghilangkan penuaan pramatang, ini adalah 6 kebaikan topeng muka

Sebenarnya, rawatan sederhana yang biasa anda lakukan di rumah dapat mengelakkan anda dari masalah pada wajah anda. Namun, kerana ini adalah rawatan semula jadi, anda tidak akan dapat melihat hasilnya hanya dengan beberapa penggunaan. Gunakan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Tidak perlu melakukan rawatan yang mahal untuk merawat wajah. Tidak ada salahnya mencuba menjadikan topeng sebagai langkah rawatan dengan menggunakan bahan semula jadi yang baik untuk menjaga kulit wajah. Kerana selain sihat, bahan semula jadi ini dapat melindungi kulit wajah dari pelbagai penyakit kulit.

Rujukan:
Allure (Diakses pada tahun 2019). 8 topeng muka yang dapat mengubah kulit yang boleh anda hasilkan daripada makanan.
Pilih Makanan Sihat (Diakses pada tahun 2019). 10 Buah-Buahan Hebat untuk Digunakan untuk Masker Muka.