Kesihatan

Sekiranya anda menghidap sepsis, lakukan kaedah rawatan ini

, Jakarta - Keracunan darah atau sepsis adalah keadaan apabila berlakunya komplikasi jangkitan atau kecederaan tertentu yang boleh mengancam nyawa penghidapnya. Keadaan ini berlaku kerana terdapat sebatian kimia yang memasuki saluran darah untuk melawan jangkitan yang mencetuskan tindak balas keradangan di dalam badan.

Akibat keradangan ini, sejumlah perubahan dalam tubuh berlaku seperti kegagalan organ dan kerosakan organ. Keadaan ini sering berlaku pada mereka yang pada dasarnya mempunyai sistem imun yang lemah. Walau bagaimanapun, semua peringkat umur boleh terkena penyakit ini.

Apabila seseorang terkena sepsis, maka dia mengalami beberapa gejala seperti suhu badan yang akan meningkat hingga 38.3 'C atau bahkan turun ke bawah 36'C.

Masalah jantung mula dikesan kerana degup jantung melebihi 90 denyutan seminit dan pernafasan cepat, iaitu 20 nafas seminit. Dalam kes sepsis yang teruk, penghidap juga mengalami gejala seperti penurunan pengeluaran air kencing secara drastik, perubahan status mental secara tiba-tiba, penurunan jumlah platelet, kesukaran bernafas, degupan jantung yang tidak normal, sakit perut, dan kejutan septik.

Baca juga: Demam dan Tekanan Darah Rendah, Mungkin Gejala Sepsis

Rawatan Sepsis

Apabila seseorang terbukti menghidap penyakit ini, lebih baik mengambil langkah rawatan segera. Setiap pesakit menjalani rawatan yang berbeza bergantung pada lokasi dan penyebab jangkitan, organ yang dijangkiti, dan tahap kerusakan yang terjadi.

Sekiranya langkah rawatan diambil dengan cepat, maka kemungkinan besar penghidapnya juga dapat sembuh. Rawatan ini diperlukan untuk menyokong organ vital pesakit semasa jangkitan, misalnya untuk menstabilkan fungsi pernafasan dan jantung pesakit.

Cara mengubati sepsis adalah dengan memerlukan antibiotik. Sepsis yang dikesan cukup awal dan belum merebak dapat dirawat dengan tablet antibiotik tanpa menjalani rawatan di hospital.

Sementara itu, infus antibiotik perlu diberikan secepat mungkin untuk mengurangkan risiko komplikasi dan kematian pada orang dengan sepsis yang teruk dan mengalami kejutan septik.

Orang dengan sepsis memerlukan beberapa langkah untuk mengobati sepsis, iaitu:

  • Ubat untuk meningkatkan tekanan darah. Ubat ini mendorong otot yang terlibat untuk mengepam darah ke seluruh badan dan mengencangkan saluran darah.

  • Pentadbiran oksigen. Sekiranya tahap oksigen dalam darah pesakit rendah, doktor akan memberikan bekalan oksigen melalui tiub atau alat pernafasan.

  • Infusi untuk menggantikan cecair badan. Infusi diberikan selama 1-2 hari pertama untuk mencegah dehidrasi dan mengekalkan fungsi ginjal. Doktor juga terus memantau keadaan buah pinggang dengan memeriksa jumlah air kencing.

  • Rawatan sumber jangkitan, seperti menguras nanah dari abses atau merawat luka yang dijangkiti.

Selain daripada itu, gaya hidup dan rawatan di rumah juga membantu dengan sepsis. Caranya adalah dengan mengekalkan gaya hidup sihat seperti makan makanan sihat, bersenam, cukup tidur untuk mengurangkan risiko terkena jangkitan yang menyebabkan sepsis. Cara mengelakkan sepsis, penderita disarankan untuk berhenti merokok dan minum alkohol.

Baca juga: Akibat Fatal Sepsis Yang Perlu Diketahui

Sepsis dapat dicegah dengan menjaga kebersihan lingkungan dan tubuh anda untuk menghindari penyebaran jangkitan. Jangan lupa mandi dengan kerap dan basuh tangan anda dengan kerap semasa makan makanan. Mencuci tangan memainkan peranan besar dalam mengurangkan penyebab sepsis.Selain itu, tidak ada salahnya menggunakan aplikasi ini untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai cara menjalani kehidupan yang sihat dan menjaga kebersihan diri. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!