Kesihatan

Kesan Saiz Hati Bengkak Melebihi Ukuran Biasa

, Jakarta - Jika dokter memberitahu anda bahawa jantung anda membesar, itu bermakna ia membengkak melebihi ukuran normalnya. Biasanya terdapat keadaan lain yang menyebabkannya, seperti hepatitis. Terdapat beberapa pilihan rawatan, tetapi pertama anda harus mengetahui punca masalahnya.

Hati mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan. Ini termasuk membantu membersihkan darah dengan menyingkirkan bahan kimia berbahaya yang dibuat oleh badan. Cecair yang disebut hempedu membantu tubuh anda memecahkan lemak dari makanan serta menyimpan gula yang disebut glukosa, dan memberikan peningkatan tenaga cadangan cepat ketika memerlukannya.

Baca juga: Berhati-hati, Kenali Punca Hepatomegali

Apabila anda mempunyai hati yang membesar atau biasa disebut hepatomegali, biasanya tidak ada gejala yang jelas. Tetapi jika pembengkakannya teruk, anda mungkin mengalami:

 1. Sensasi "penuh" di badan

 2. Ketidakselesaan di perut

 3. Menguning kulit atau mata (penyakit kuning)

 4. Keletihan dan kelemahan

 5. Mual

 6. Pengurangan berat

Untuk mendiagnosis penyebab ukuran hati yang bengkak, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa ujian darah. Doktor juga boleh melihat hati melalui beberapa ujian, seperti:

 1. Imbasan CT, yang merupakan sinar-X yang kuat

 2. MRI, yang menggunakan magnet dan gelombang radio yang kuat

 3. Ultrasound yang menggunakan gelombang bunyi

Cara lain doktor mencari penyebab pembesaran hati juga melalui ERCP, ruang lingkup yang memeriksa masalah pada saluran (tiub) yang membawa hempedu. MRCP, jenis MRI khas, juga membantu mengenal pasti masalah tersebut. Doktor anda juga mungkin ingin mengambil sampel kecil sel hati untuk memeriksa barah atau keadaan yang disebut hati berlemak.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Hati untuk Menghindari Hepatomegali

Keradangan atau hati berlemak. Ini boleh berlaku kerana:

 1. Obesiti

 2. Jangkitan

 3. Sebilangan ubat atau alkohol

 4. Racun

 5. Penyakit autoimun (sistem imun anda menyerang tisu yang sihat)

 6. Sindrom metabolik (sekumpulan faktor risiko penyakit jantung yang merangkumi tekanan darah tinggi, gula darah, kadar kolesterol, dan lemak perut)

 7. Gangguan genetik yang menyebabkan lemak, protein, atau bahan lain terkumpul

Pertumbuhan yang tidak normal boleh menyebabkan pembesaran hati. Ini mungkin disebabkan oleh:

 1. Cyst

 2. Tumor yang mula masuk atau merebak ke hati

Rawatan untuk pembesaran hati bergantung pada apa yang menyebabkannya. Contohnya, jika minum alkohol terlalu banyak adalah punca masalah, anda harus berhenti untuk mengelakkan bahaya. Bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai berhenti merokok. Sekiranya anda mempunyai penyakit yang mendasari, ubat-ubatan atau jenis rawatan lain dapat membantu.

Baca juga: Bolehkah Hepatomegali disembuhkan?

Bagaimana Anda Mencegah Hepatomegali?

Terdapat banyak faktor gaya hidup yang boleh menyebabkan hepatomegali. Menguruskan faktor-faktor ini dapat menurunkan risiko anda untuk membesar hati.

 1. Ikuti gaya hidup sihat dan jaga berat badan yang sihat.

 2. Menguruskan gula darah jika anda menghidap diabetes. Hadkan pengambilan alkohol atau pertimbangkan untuk tidak minum sama sekali. Doktor anda boleh memberitahu anda jika anda mengambil terlalu banyak.

 3. Bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil suplemen vitamin, kerana ia boleh memberi kesan pada hati

 4. Bincangkan dengan doktor anda apa-apa makanan tambahan herba yang anda pertimbangkan. Banyak ramuan yang dipasarkan untuk pencegahan kegelisahan, penurunan berat badan, atau pembentukan otot dapat merosakkan hati.

Kerosakan pada hati boleh menyebabkan cecair terkumpul di dalam perut. Anda mungkin menyedari bahawa perut anda menonjol lebih banyak daripada biasa. Anda juga mungkin mengalami gejala lain, seperti penyakit kuning, kehilangan selera makan, dan sakit perut. Buat janji temu dengan doktor anda jika anda fikir anda mempunyai tanda-tanda atau gejala ini.

Hati adalah organ penting. Cara terbaik untuk menguruskan kesihatan hati adalah dengan mengikuti arahan doktor anda mengenai amalan hidup sihat. Ini termasuk berolahraga lebih banyak, kurang minum alkohol, dan makan makanan seimbang

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bengkak hati, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .