Kesihatan

Ketahui Perbezaan antara Peperiksaan Ultrasound 3D dan 4D

, Jakarta - Wanita hamil mungkin bertanya-tanya "Apa perbezaan antara USG 2D, 3D, dan 4D?". Ini wajar kerana ketiga-tiganya mempunyai fungsi yang sama, iaitu memantau perkembangan janin di dalam rahim. Walaupun begitu, ibu perlu mengetahui perbezaan antara ketiga-tiga jenis pemeriksaan sebelum melakukannya.

Ultrasound 3D dan 4D mempunyai kelebihan jika dibandingkan dengan ultrasound 2D. Imej yang dihasilkan oleh ultrasound 2D adalah dalam bentuk dua dimensi yang kelihatan rata. Walaupun pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D, gambar yang dihasilkan jauh lebih terperinci. Tidak hairanlah jika wanita hamil lebih gemar menggunakan ultrasound 3D atau 4D.

Baca juga: Petua Mengatasi Sakit Pagi untuk Kehamilan Pertama

Berkat teknologi yang semakin canggih, ultrasound 3D dan 4D dapat memeriksa perkembangan janin secara terperinci. Ibu dapat melihat bentuk mata, hidung, telinga, dan mulut bayi dengan lebih jelas, tidak hanya seperti gambar hitam putih pada ultrasound 2D. Dari segi perubatan, ultrasound 4D dan 3D dapat mengenal pasti kelainan pada bayi. Beberapa keadaan atau kecacatan pada bayi yang dapat dilihat melalui ultrasound 3D dan 4D adalah:

  • Spina bifida.

  • Harelip.

  • Kaki bengkok.

  • Keabnormalan tengkorak bayi.

Perbezaan antara ultrasound 3D dan 4D

Walaupun kedua-duanya menghasilkan gambar terperinci, pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D juga mempunyai perbezaan. Ultrasound 3D menghasilkan gambar yang tidak bergerak (pegun). Sementara ultrasound 4D menyajikan gambar bergerak seperti menonton filem. Ibu dapat melihat pergerakan bayi dalam rahim semasa melakukan ultrasound 4D, seperti menguap, menghisap ibu jari, menendang, dan pergerakan lain.

Baca juga: Bilakah wanita hamil mesti menjalani ultrasound?

Apakah Risiko Ultrasound 3D dan 4D?

Kajian terbaru menunjukkan bahawa ultrasound 3D dan 4D tidak mendatangkan bahaya kepada wanita hamil dan bayinya. Pemeriksaan ultrabunyi berguna untuk mengeratkan ikatan antara ibu dan bayi. Manfaat lain, doktor boleh mendapatkan maklumat atau mengenal pasti sebarang kelainan atau masalah pada bayi melalui pemeriksaan ultrasound.

Terdapat kebimbangan bahawa pengimbasan ultrasonik 4D lebih berbahaya daripada pengimbasan 3D. Risiko ini sering dikaitkan dengan pendedahan cahaya yang berpanjangan dalam imbasan ultrasound 4D. Walaupun dos radiasi yang digunakan semasa pemeriksaan agak rendah sehingga selamat untuk dilakukan. Untuk mengurangkan risiko, disarankan agar proses pengimbasan tidak memakan masa lebih lama daripada yang diperlukan.

Baca juga: Janin masih kecil, ibu perlu mengetahui Teknik Ultrasound Transvaginal

Pemeriksaan ultrabunyi biasanya dilakukan tiga kali semasa kehamilan, iaitu sekali pada trimester pertama, sekali pada trimester kedua, dan dua kali pada trimester ketiga. Selain pemeriksaan rutin semasa kehamilan, pastikan keperluan pemakanan ibu dan janin dipenuhi. Anda melakukannya dengan mengambil makanan berkhasiat seimbang dan mengambil makanan tambahan khas untuk wanita hamil.

Sekiranya terdapat aduan semasa kehamilan, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, segera muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play!