Kesihatan

Sekiranya Bayi Memakai Stoking Sepanjang Masa?

, Jakarta - Bayi yang baru lahir memerlukan banyak perlindungan kerana sistem ketahanannya masih rendah. Anda mesti melengkapkan peralatan sebelum bayi dilahirkan. Salah satu peralatan yang mesti dipenuhi adalah stoking. Objek ini berguna untuk mengekalkan suhu badan bayi.

Bayi memakai stoking kerana kakinya terdedah kepada masalah kesihatan, jadi mereka memerlukan perlindungan tambahan. Walau bagaimanapun, ibu bapa baru mungkin bingung sama ada bayi mesti memakai stoking sepanjang masa. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Jarang Menukar Stoking Boleh Mendapatkan Mata Ikan

Fungsi Stoking pada Bayi

Menjadi tugas setiap ibu bapa untuk memastikan kelangsungan bayinya dengan menyiapkan semua yang mungkin dia perlukan. Yang mesti dipenuhi adalah stoking. Ramai ibu bapa sering memakai kaus kaki pada bayi mereka, tidak lama selepas itu mereka dikeluarkan.

Ini mungkin kerana bayi terasa panas ketika kakinya memakai stoking. Sebenarnya, penggunaan stoking mesti disesuaikan dengan suhu bilik di mana dia berada. Sekiranya bayi anda berada dalam suhu sejuk, maka stoking adalah wajib.

Berikut adalah fungsi menggunakan kaus kaki pada bayi selain menjaga suhu tubuh bayi, yaitu:

  1. Mencegah Kerengsaan Kulit

Salah satu fungsi penggunaan stoking untuk bayi adalah mencegah kerengsaan kulit. Kulit bayi masih cukup sensitif sehingga memakai stoking adalah cara untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan objek yang boleh menyebabkan kerengsaan di kawasan tersebut.

Ini harus dilakukan semasa anda membawa bayi anda berjalan-jalan atau dalam perjalanan. Objek ini juga dapat melindungi kaki bayi dari kesan buruk yang disebabkan oleh cahaya matahari. Perlu diingat bahawa kulit bayi masih sensitif dan mudah terkena selaran matahari, terutamanya pada waktu siang.

Sekiranya terdapat masalah dengan kulit bayi, anda boleh meminta doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Mudah, awak tetap muat turun aplikasi dalam telefon pintar , ya!

Baca juga: Kulit Bayi Lebih Rentan Dermatitis Atopik, Benarkah?

  1. Rasa Selesa

Manfaat lain dari menggunakan stoking yang dapat dirasakan adalah mewujudkan rasa selesa, terutama ketika suhunya terlalu dingin. Bayi mendapat rangsangan berlebihan ketika mereka sejuk. Ini menyebabkan bayi berasa gelisah sepanjang malam kerana suhu yang sejuk.

Bayi yang terdedah kepada suhu sejuk yang kuat menyebabkan peredaran darah terganggu. Ia menimbulkan risiko kesihatan yang serius ketika ia berlaku. Sebagai ibu bapa, anda pasti tidak mahu perkara ini berlaku kepada anda. Oleh itu, bijaksana dalam menentukan penggunaan stoking pada bayi.

Bilakah stoking tidak diperlukan?

Walaupun begitu, anda tidak perlu memakai kaus kaki pada bayi anda, terutamanya ketika suhu bilik semakin panas. Di samping itu, dikatakan bahawa bayi yang sering memakai stoking mengalami halangan dalam pertumbuhan dan perkembangannya. Ini berlaku apabila anda sering memakai stoking.

Ini berlaku kerana peredaran darah di kaki terhambat oleh penggunaan pelindung kaki. Dengan membiarkan dirinya bertelanjang kaki, tubuhnya kurang rentan terhadap selesema dan penyakit lain. Kaedah ini dapat meningkatkan kecergasan fizikal kanak-kanak dengan ketara.

Baca juga: Perhatikan 6 perkara ini sebelum bercuti bersama bayi

Selain itu, tidak memakai stoking boleh merangsang pengembangan deria dan motor. Kaedah rangsangan ini berkesan apabila kaki bayi menyentuh tikar secara langsung. Oleh itu, sangat baik bagi perkembangan bayi untuk membiarkan mereka berkaki ayam semasa bermain di rumah.

Rujukan:
Momtrustedchoice. Diakses pada tahun 2019.Mengapa Bayi Perlu Memakai Stoking?
Thewisemum. Diakses pada tahun 2019. Adakah Bayi Perlu Memakai Stoking? Inilah Semua Yang Perlu Anda Ketahui !!!