Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara Jerawat Batu dan Jerawat Biasa dan ulasan berikut

“Batu jerawat berbeza dengan jerawat biasa. Jerawat batu umumnya lebih besar daripada jerawat biasa. Selain itu, jerawat sista biasanya kemerahan dan menyebabkan kesakitan. Jerawat biasa biasanya terbentuk di lapisan paling atas kulit, sementara jerawat cystic terbentuk dari lapisan kulit yang lebih dalam. Anda perlu mengetahui perbezaan antara jerawat kista dan jerawat biasa untuk memilih rawatan yang tepat. "

, Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang sangat biasa. Biasanya, remaja dan dewasa muda adalah yang paling terdedah kepada jerawat. Jerawat yang masih agak ringan dapat diatasi dengan mudah. Anda hanya perlu membersihkan wajah secara berkala dan jangan menyentuh jerawat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis jerawat yang sukar disingkirkan, seperti jerawat cystic.

Jerawat batu berbeza dengan jerawat biasa. Ukuran, sebab, dan rawatannya berbeza dengan jerawat biasa. Oleh itu, anda perlu mengetahui perbezaannya untuk menentukan rawatan yang tepat.

Baca juga:Hati-hati, Ini Boleh Mencetuskan Jerawat Di Muka

Perbezaan Antara Jerawat Batu dan Jerawat Biasa

Sebenarnya tidak sukar untuk membezakan antara jerawat biasa dan jerawat sista. Inilah perbezaan antara keduanya:

1. Saiz

Jerawat biasa agak kecil jika dibandingkan dengan jerawat sista. Pada jerawat cystic, ukuran jerawat lebih besar, merah, dan sakit kerana kulit yang meradang. Pada jerawat biasa, ia juga kelihatan kemerahan. tetapi secara amnya tidak menimbulkan rasa sakit

2. Sebab

Punca jerawat cystic dan jerawat biasa sebenarnya sama. Kedua-duanya boleh disebabkan oleh bakteria, minyak, dan sel kulit mati yang terperangkap di dalam liang. Walau bagaimanapun, jerawat sista lebih parah daripada jerawat biasa. Secara amnya, jerawat sista dialami oleh seseorang yang mempunyai jenis kulit berminyak. Jerawat batu juga cenderung dialami oleh remaja, wanita, dan individu pertengahan umur yang mempunyai ketidakseimbangan hormon di dalam badan mereka.

3. Penyembuhan

Tempoh penyembuhan jerawat biasa agak cepat, mungkin hanya beberapa hari hingga seminggu. Rawatannya tidak begitu sukar dan biasanya mudah dirawat dengan menggunakan ubat jerawat tanpa resep.

Jerawat kistik timbul dari lapisan kulit yang lebih dalam, jadi penyembuhan memerlukan lebih lama, mungkin hingga beberapa minggu. Kerana ia terbentuk di lapisan kulit yang lebih dalam, kadang-kadang rawatan dengan krim atau produk yang dijual di pasaran tidak begitu berkesan untuk jerawat sista.

Baca juga: 3 Rawatan Jerawat Semula jadi

Selain memerlukan masa penyembuhan yang lebih lama, jerawat kistik juga berisiko menyebabkan parut. Itulah sebabnya, elakkan memerah jerawat, yang boleh menjadikannya lebih meradang dan menyebabkan jangkitan.

Cara mengatasi jerawat cystic dan jerawat biasa

Rawatan jerawat biasa agak mudah. Anda hanya perlu membersihkan wajah secara berkala, jangan menyentuh jerawat dan pastikan kulit anda tetap lembap. Agar masa penyembuhan lebih cepat, anda juga boleh mencuba ubat jerawat yang banyak dijual di pasaran. Tidak seperti jerawat biasa, jerawat kistik pada umumnya kurang berkesan jika hanya dirawat dengan ubat jerawat yang dijual di pasaran.

Anda mungkin perlu berjumpa doktor secara langsung untuk menentukan rawatan yang tepat. Beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor termasuk:

  • Antibiotik. Antibiotik berfungsi untuk mengawal bilangan bakteria dan mengurangkan keradangan. Walau bagaimanapun, antibiotik biasanya hanya digunakan dalam jangka pendek. Penggunaan antibiotik jangka panjang boleh menyebabkan ketahanan terhadap bakteria kerana takut menyebabkan ketahanan bakteria terhadap antibiotik.
  • Pil perancang keluarga. Kemunculan jerawat sista boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan. Mengambil pil kawalan kelahiran dapat mengimbangkan hormon.
  • Retinoid. Krim atau losyen yang diresepkan oleh doktor biasanya mengandungi retinoid. Retinoid dapat merawat pori-pori yang tersumbat sehingga antibiotik dapat berfungsi dengan lebih berkesan.
  • Isotretinoin. Ubat ini dapat melegakan pelbagai penyebab jerawat. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor.
  • Spironolakton. Ubat ini berfungsi dengan membuang lebihan cecair dari badan untuk merawat jerawat sista.
  • Suntikan steroid. Doktor juga boleh menyuntik steroid ke dalam jerawat kista untuk mempercepat penyembuhan.

Baca juga: Lokasi Jerawat di Muka Menunjukkan Keadaan Kesihatan?

Sekiranya anda memerlukan ubat jerawat, anda boleh membelinya di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah beratur di farmasi, cukup klik dan pesanan akan dihantar ke tempat anda!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gambar: Pelbagai Jenis Jerawat & Cara Mengubatnya.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Jenis jerawat yang saya ada?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found