Kesihatan

Ekzema Atopik Semasa Kehamilan Malahan Dapat Diatasi Dengan Betul

, Jakarta - Kehamilan boleh mencetuskan banyak perubahan pada kulit, seperti perubahan pigmentasi, jerawat, ruam, kepekaan kulit, kulit kering atau berminyak, bahkan eksim atopik. Jangan salah, ekzema juga dikaitkan dengan fungsi imun dan gangguan autoimun. Oleh itu, sangat mungkin sekiranya keadaan kehamilan boleh menyebabkan eksim.

Gejala ekzema yang berlaku semasa kehamilan sama dengan eksim pada umumnya. Gejala ini termasuk lebam merah, kasar, gatal yang boleh muncul di mana sahaja di badan. Benjolan gatal sering dikelompokkan dan bergerak.

Sekiranya wanita hamil mempunyai riwayat eksim sebelum hamil, maka eksim boleh bertambah buruk semasa mengandung. Ekzema mungkin berlaku buat pertama kalinya semasa kehamilan. Dianggarkan bahawa hanya sekitar 20 hingga 40 peratus wanita yang mengalami eksim semasa mengandung mempunyai riwayat eksim sebelum hamil.

Doktor dapat mendiagnosis eksim pada wanita hamil hanya dengan melihat kulit dan biopsi. Untuk membantu mengesan gejala, beritahu doktor anda mengenai perubahan yang mungkin anda alami semasa mengandung.

Doktor perlu mengetahui mengenai keadaan lain yang menyebabkan kulit wanita hamil berubah untuk memastikan bayi tidak terjejas. Maklumat penting yang perlu diketahui oleh doktor mengenai eksim, iaitu:

 1. Bilakah perubahan kulit bermula

 2. Adakah perubahan rutin atau gaya hidup wanita hamil, termasuk diet, yang dapat menyumbang kepada perubahan pada kulit wanita hamil?

 3. Adakah simptom tersebut mempengaruhi kehidupan harian wanita hamil?

 4. Ubat apa yang digunakan ibu hamil sebelum ini untuk mengurangkan simptom?

Rawatan Ekzema

Dalam kebanyakan kes, eksim yang disebabkan oleh kehamilan dapat dikawal dengan pelembap dan salap. Sekiranya ekzema cukup teruk, doktor akan menetapkan salap steroid untuk disapu pada kulit wanita hamil.

Steroid topikal boleh digunakan dengan selamat semasa kehamilan, walaupun adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda mengenai perkembangan gejala eksim. Doktor boleh mengesyorkan pilihan rawatan yang sesuai dengan risiko. Terdapat beberapa keadaan di mana terapi sinar UV juga dapat membantu membersihkan ekzema. Walau bagaimanapun, lebih baik membincangkannya dengan doktor anda. Elakkan rawatan yang melibatkan metotreksat (Trexall, Rasuvo) atau psoralen plus ultraviolet A (PUVA) semasa kehamilan. Jenis ubat ini boleh membahayakan janin.

Semasa mengandung wanita hamil boleh mengambil beberapa langkah untuk mencegah eksim menjadi lebih teruk, seperti:

 1. Mandi air suam dan elakkan mandi yang terlalu panas

 2. Menjaga kulit sentiasa terhidrat dengan menggunakan pelembap

 3. Sapukan pelembap secara langsung setelah wanita hamil selesai mandi

 4. Pakai pakaian longgar yang tidak akan merengsakan kulit.

 5. Pilih pakaian yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti kapas. Elakkan pakaian dari bulu dan rami, kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

 6. Elakkan sabun atau pencucian badan yang keras dengan produk yang keras.

 7. Sekiranya anda tinggal di iklim kering, pertimbangkan untuk menggunakan pelembap di rumah.

 8. Minum air sepanjang hari. Ini bermanfaat bukan sahaja untuk kesihatan ibu dan kesihatan bayi dalam kandungan, tetapi juga untuk kulit ibu hamil.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai eksim atopik semasa kehamilan dan bagaimana rawatannya, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk wanita hamil. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , wanita hamil boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan
 • Bukan Panu, Inilah 5 Punca Bintik Putih Pada Kulit
 • Ini adalah 7 penyebab lebam secara tiba-tiba