Kesihatan

Ini adalah tujuan dan risiko memasang cincin jantung, lihat ulasannya

Tujuan cincin jantung adalah untuk membuka saluran darah atau saluran yang tersumbat. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk merawat aterosklerosis, iaitu penyempitan saluran darah akibat penumpukan plak. Meletakkan cincin jantung juga merupakan prosedur biasa untuk merawat penyakit jantung koronari. Bagaimanapun, seperti prosedur pembedahan lain, memasukkan cincin jantung juga mempunyai risiko.

, Jakarta - Cincin jantung atau stent adalah tiub kecil yang diletakkan doktor di dalam kapal atau saluran yang tersumbat. Tujuannya adalah agar kapal atau saluran tetap terbuka, sehingga darah atau cairan tubuh di kawasan itu dapat mengalir kembali.

Prosedur memasang cincin jantung biasanya dilakukan untuk membuka saluran darah yang tersumbat kerana penumpukan plak. Lain daripada itu, stent juga boleh diletakkan untuk membuka saluran empedu, bronkus, dan ureter. Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan pada umumnya, penyisipan cincin jantung juga mempunyai beberapa risiko. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai matlamat dan risiko memasang cincin jantung di sini.

Tujuan memasang cincin jantung

Salah satu tujuan yang paling biasa untuk meletakkan cincin jantung adalah merawat penumpukan plak lemak yang berlaku di saluran darah jantung. Penumpukan ini adalah sejenis penyakit jantung yang dikenali sebagai aterosklerosis.

Aterosklerosis adalah masalah kesihatan yang biasa dikaitkan dengan penuaan. Seiring bertambahnya usia, lemak, kolesterol, dan kalsium dapat mengumpul di arteri dan membentuk plak. Penumpukan plak menyukarkan darah mengalir melalui arteri. Penumpukan ini boleh berlaku di mana-mana arteri di dalam badan, termasuk jantung, kaki, dan buah pinggang.

Apabila plak mempengaruhi arteri koronari, keadaan ini juga dikenali sebagai penyakit jantung koronari yang merupakan keadaan kesihatan yang serius. Penumpukan plak di arteri sangat berbahaya bagi kesihatan anda, kerana arteri koronari membekalkan darah dengan oksigen segar pada jantung. Tanpa bekalan darah yang mencukupi, jantung tidak dapat berfungsi. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, orang dengan penyakit jantung koronari berisiko tinggi mengalami komplikasi, seperti serangan jantung dan strok.

Sekiranya arteri berisiko runtuh atau berulang, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda memasang cincin jantung agar tetap terbuka. Prosedur memasukkan cincin ke dalam arteri dikenali sebagai angioplasti stent. Pada mulanya, doktor akan memasukkan kateter ke dalam arteri. Kateter mempunyai belon kecil dengan cincin di sekelilingnya pada satu hujung.

Apabila kateter mencapai titik penyumbatan, doktor akan mengembang belon. Semasa belon mengembang, cincin juga mengembang dan terkunci pada tempatnya. Doktor kemudian akan mengeluarkan kateter dan meninggalkan cincin di tempatnya agar arteri terbuka.

Baca juga: 3 Pilihan Rawatan untuk Mengubati Penyakit Jantung Koronari

Di samping itu, doktor juga boleh menggunakan cincin jantung:

  • Saluran darah di otak atau aorta berisiko mengalami aneurisma.
  • Bronchi di paru-paru berisiko runtuh.
  • Ureter, yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing.
  • Saluran empedu, yang membawa hempedu ke organ pencernaan dan sebaliknya.

Baca juga: Sebab-Sebab Kepentingan Kateterisasi Jantung dan Otak

Risiko yang perlu diketahui

Setiap prosedur pembedahan mempunyai risiko, termasuk memasukkan cincin jantung. Berikut adalah risiko komplikasi kecil yang boleh berlaku akibat pemasangan cincin jantung:

  • Pendarahan dari laman penyisipan kateter.
  • Jangkitan.
  • Tindak balas alahan.
  • Kerosakan pada arteri semasa memasukkan kateter.
  • Kerosakan buah pinggang.
  • Denyutan jantung tidak teratur.

Dalam beberapa kes, restenosis mungkin berlaku. Restenosis adalah keadaan apabila tisu terlalu banyak tumbuh di sekitar cincin. Ia dapat menyempitkan dan menyumbat arteri lagi. Untuk mencegah atau merawat restenosis, doktor anda boleh mengesyorkan satu bentuk terapi radiasi atau memasukkan cincin yang telah dilapisi dengan ubat untuk memperlambat pertumbuhan tisu.

Meletakkan cincin jantung juga dapat menyebabkan pembekuan darah, yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung atau strok. mengikut Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional, kira-kira 1-2 peratus orang yang menjalani prosedur memasukkan cincin jantung mengalami pembekuan darah di tempat memasukkan cincin.

Doktor biasanya akan menetapkan satu atau lebih ubat untuk mencegah pembekuan. Ubat anti pembekuan juga mempunyai risiko sendiri dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu, seperti ruam.

Dalam kes yang jarang berlaku, tubuh pesakit boleh menolak cincin, atau reaksi alergi mungkin berlaku sebagai tindak balas terhadap bahan di cincin. Oleh itu, jika anda mempunyai alergi terhadap logam, berbincanglah dengan doktor anda supaya dia dapat mencari alternatif.

Baca juga: Bisa menjadi pemicu strok, sadar akan gejala aterosklerosis

Itulah penjelasan mengenai tujuan dan risiko memasang cincin jantung. Sekiranya anda ingin membeli ubat yang disyorkan oleh doktor untuk menghilangkan rasa sakit atau kesan sampingan lain selepas prosedur pemasangan cincin, gunakan saja aplikasinya . Cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Stent: Mengapa dan Bagaimana Ia Digunakan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa itu stent? Semua yang anda perlu tahu.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Angioplasti Jantung dan Penempatan Stent