Kesihatan

Apakah Perbezaan Antara Diabetes Insipidus dan Diabetes Mellitus?

, Jakarta - Diabetes mellitus dan diabetes insipidus mempunyai beberapa gejala yang sama. Namun, sebenarnya kedua penyakit ini tidak berkaitan. Kedua-dua penyakit ini menyebabkan masalah yang berbeza dan rawatan yang sangat berbeza.

Diabetes mellitus, juga dikenal sebagai diabetes, terjadi apabila pankreas tidak menghasilkan cukup insulin untuk mengawal jumlah glukosa dalam darah. Walaupun diabetes insipidus adalah keadaan yang jarang berlaku yang tidak berkaitan dengan pankreas dan gula darah. Diabetes insipidus berlaku apabila buah pinggang menghasilkan lebih banyak air kencing.

Baca juga: Cegah Gula Darah dari Meningkat dengan Mengetahui 5 Larangan bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Perbezaan Punca Gejala Diabetes Mellitus dengan Diabetes Insipidus

Tubuh menyaring aliran darah untuk menghasilkan kira-kira satu liter atau dua air kencing setiap hari. Sekiranya seseorang menghidap diabetes insipidus, jumlahnya lebih dari 3 hingga 20 liter, dan kebanyakannya adalah air. Ini menjadikan penghidap diabetes insipidus berasa dahaga.

Walaupun diabetes mellitus dan diabetes individu mempunyai simptom yang serupa, mereka mempunyai sebab yang berbeza.

1. Keletihan

  • Diabetes insipidus: Keletihan akibat dehidrasi. Mungkin juga terdapat kekurangan elektrolit, seperti natrium, kalium, atau kalsium, yang dikeluarkan dalam semua air kencing.
  • Diabetes mellitus: Seseorang merasa sangat letih apabila tahap gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi.

2. Haus

  • Diabetes insipidus: Pesakit berasa sangat dahaga kerana begitu banyak cecair keluar dari badan.
  • Diabetes mellitus: merasa dahaga kerana terdapat terlalu banyak glukosa dalam darah. Badan anda mahu anda minum lebih banyak air untuk menghilangkan gula.

Baca juga: Harus Tahu, Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Diabetes Insipidus

Bagaimana Pengendalian Diabetes Insipidus dan Diabetes Mellitus?

Mengenai pengurusan diabetes insipidus dan diabetes mellitus, terdapat beberapa perkara yang perlu difahami. Sekiranya anda menghidap diabetes mellitus jenis 1 atau jenis 2, biasanya perlu menguruskan gula darah anda dengan suntikan insulin atau ubat lain. Periksa setiap hari untuk memastikan gula darah anda berada dalam lingkungan yang selamat.

Pesakit perlu makan makanan sihat dan bersenam secara teratur untuk menjaga berat badan, kolesterol, dan tekanan darah. Jumpa doktor untuk pemeriksaan berkala.

Walaupun rawatan untuk diabetes insipidus bergantung pada mana antara empat jenis yang anda ada:

  • Pusat: Hormon sintetik yang disebut desmopressin dapat menggantikan vasopressin yang tidak dibuat oleh badan untuk menguruskan gejala. Hormon sintetik ini datang dalam bentuk semburan hidung, suntikan, atau pil.
  • Nefrogenik: Diuretik (ubat-ubatan yang membantu tubuh menyingkirkan natrium dan air yang berlebihan) dan aspirin atau ibuprofen dapat menguruskan gejala diabetes insipidus nefrogenik. Doktor mungkin perlu memastikan kalsium dan kalium dalam badan seimbang. Kadang kala jenis ini boleh hilang selepas rawatan.
  • Dipsogenic: Dalam diabetes insipidus dipsogenik, masalah dengan hipotalamus dan kelenjar pituitari meluas ke mekanisme dahaga. Maksudnya, walaupun badan kehilangan banyak cecair, anda masih tidak haus. Doktor biasanya mengesyorkan menghirup ketulan ais atau gula-gula masam untuk mencetuskan keinginan untuk minum.
  • Gestational: Jenis diabetes insipidus ini boleh berlaku semasa kehamilan. Ia biasanya dirawat dengan desmopressin. Sebilangan besar wanita tidak memerlukan rawatan selepas bersalin.

Baca Juga : Inilah Cara Prediabetes dan Cara Mengatasinya

Itulah perbezaan antara diabetes mellitus dan diabetes insipidus yang perlu difahami. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala, anda harus segera menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut .

Tanyakan secara terperinci mengenai diabetes jenis apa yang anda ada. Sekiranya perlu, jadualkan pemeriksaan dengan doktor di hospital melalui permohonannya untuk diagnosis dan rawatan yang lebih tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diabetes Insipidus vs. Diabetes mellitus