Kesihatan

6 Makanan Sihat Yang Boleh Mencegah Stroke Buasir

Jakarta - Menjaga diet yang sihat boleh menjadi cara untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya ialah strok buasir yang boleh dialami oleh seseorang dengan diet yang tidak sihat.

Baca juga: 10 Gejala Strok Hemorrhagic

strok Hemorrhagic adalah keadaan di mana salah satu arteri di otak pecah menyebabkan pendarahan di sekitar organ. Keadaan ini menyebabkan aliran darah ke otak berkurang atau bahkan berhenti. Tidak ada salahnya mengambil langkah berjaga-jaga agar anda mengelakkan strok buasir.

Pengambilan makanan ini untuk mengelakkan strok hemoragik

Punca utama strok Hemorrhagic adalah pecahnya saluran darah di otak. Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan pengalaman seseorang mengalami pembuluh darah pecah, seperti tekanan darah tinggi dan kecederaan kepala.

Jangan risau, strok Strok hemoragik dapat dicegah dengan mengelakkan beberapa faktor yang menyebabkannya strok buasir. Salah satunya adalah menjaga diet agar tidak mengalami tekanan darah tinggi. Selain itu, orang dengan kolesterol tinggi juga mempunyai risiko semula jadi strok buasir. Untuk itu, anda harus mengambil makanan jenis ini untuk mengelakkannya strok buasir, iaitu:

1. Sayur-sayuran

Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran untuk mencegah penyakit strok buasir. Makan sayur-sayuran secara berkala menjadikan keperluan dan pemakanan badan dapat dipenuhi dengan betul. Anda boleh mula makan sayur-sayuran hijau untuk menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Sayuran hijau juga mengandungi antioksidan yang cukup tinggi untuk menjaga saluran darah kenyal dan sihat.

2 keping

Makan buah secara teratur tidak hanya menjadikan kesihatan pencernaan anda lebih lancar. Makan buah membantu mengelakkan beberapa penyakit yang mencetuskannya strok buasir.

3. Makanan Serat Tinggi

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, anda boleh makan kacang, biji atau gandum untuk mendapatkan serat di dalam badan. Memenuhi keperluan serat dalam badan membantu anda mengelakkan penyakit strok buasir.

Baca juga: LDL Terlalu Rendah Menyebabkan Stroke Hemorrhagic

4. Daging Ikan

Daging ikan adalah makanan yang mengandungi asid lemak omega 3. Kandungan dalam ikan membantu anda mengurangkan faktor yang meningkatkan risiko penyakit strok di dalam badan.

5. Susu Lemak Rendah

Elakkan memakan susu dengan kandungan lemak tinggi. Bagi orang yang mempunyai strok atau seseorang yang secara semula jadi terdedah strok berdarah, anda harus mengambil susu rendah lemak untuk membantu menurunkan tekanan darah.

6. Makanan Tinggi Kalium

Makanan dengan kalium tinggi dapat menurunkan risiko strok dan meningkatkan fungsi badan setelah seseorang mengalami strok .

Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Stroke Buasir

Selain diet, anda juga boleh melakukan gaya hidup untuk mencegah strok buasir. Pastikan anda kerap melakukan senaman setiap hari untuk menurunkan tekanan darah dan juga meningkatkan kesihatan saluran darah yang menuju ke jantung.

Baca juga: Hati-hati, kopi dan darah tinggi menyebabkan strok pada usia 30-an

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai jenis senaman yang baik untuk menurunkan tekanan darah melalui aplikasi supaya keadaan kesihatan anda terjaga.

Pengambilan alkohol dan merokok boleh meningkatkan risiko strok buasir. Tidak ada salahnya menghentikan tabiat ini dan mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat. Bukan sahaja strok buasir, mengubah tabiat ini anda juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. Membuat Perubahan Diet Selepas Strok
Persatuan Strok. Diakses pada tahun 2019. Makan Diet Sihat