Kesihatan

5 Fakta Mengenai Sunat Yang Perlu Anda Tahu

Jakarta - Tidak banyak yang diketahui mengenai berkhatan. Sunat, atau sunat adalah tindakan memotong atau membuang sebahagian atau seluruh kulup zakar (prepuce). Sebilangan besar orang di Indonesia menjadikan sunat sebagai tradisi budaya, kepercayaan agama, kebersihan diri, atau untuk mencegah pelbagai penyakit.

Baca juga: Umur yang Tepat untuk Sunat Kanak-kanak lelaki

Bukan hanya bayi atau lelaki, malah berkhatan atau apa yang dikenali sebagai berkhatan di dunia perubatan juga dapat dilakukan oleh lelaki dewasa. Namun, semakin tua anda, proses berkhatan semakin rumit dan berisiko.

Berikut adalah Fakta Sunat yang Perlu Anda Ketahui

Malangnya, sebilangan orang masih mempunyai kepercayaan yang salah mengenai berkhatan. Berikut adalah fakta mengenai berkhatan yang perlu anda ketahui:

  1. Paraphimosis, Bukan Sunat Sunat

Sebilangan orang percaya bahawa sunat jin itu nyata. Sebenarnya, keadaan zakar seperti "sunat jin" di sisi perubatan disebut paraphimosis. Ini adalah istilah perubatan untuk kecacatan zakar yang berlaku ketika kulup ditarik ke belakang, dilipat, dan dililitkan batang zakar. Oleh itu, sediaan tidak lagi dapat ditarik ke depan, dan membuat kepala zakar kelihatan seperti sudah disunat.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , berkhatan boleh menjadi salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi paraphimosis. Penangguhan rawatan boleh menyebabkan beberapa komplikasi serius, seperti pengurangan aliran darah ke zakar.

  1. Sunat untuk Mencegah Penyakit

Apabila seorang lelaki tidak disunat, kelembapan dapat terjebak di antara zakar dan kulup, yang dapat mewujudkan persekitaran bakteria untuk tumbuh. Dilaporkan dari Klinik Mayo , bahawa zakar yang tidak disunat lebih rentan terhadap bakteria atau agen penyakit tertentu, sehingga meningkatkan risiko terkena gonore (gonorea), barah zakar, dan radang uretra.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengatakan bahawa berkhatan mengurangkan risiko seseorang untuk menghidap penyakit kelamin atau HIV.

Baca juga: Ketahui kelebihan berkhatan dari sudut kesihatan

  1. Kulit khatan lebih kompleks daripada yang dibayangkan

Kulit khatan yang dalam istilah perubatan disebut prepuce, adalah bahagian kulit zakar yang menyimpan tisu otot dan terbahagi kepada saraf, selaput lendir, dan kulit. Di dalam kulup, terdapat selaput lendir (selaput lendir) yang dapat mengekalkan kelembapan kelenjar.

Kelembapan ini boleh membahayakan penyakit menular seksual dan juga kebersihan. Kulit khatan juga mengandungi sejumlah sel Langerhans atau sel imun yang menjadi sasaran jangkitan HIV. Oleh itu, untuk mengelakkan pelbagai penyakit, kulup dikeluarkan sebahagian atau sepenuhnya semasa berkhatan.

  1. Sunat Tidak Mempengaruhi Pertumbuhan dan Perkembangan

Sebilangan orang percaya bahawa berkhatan dapat menjadikan tubuh anak tumbuh lebih tinggi. Sebenarnya, pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak tidak berkaitan langsung dengan sunat. Faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak bukanlah sunat, tetapi hormon pertumbuhan, pemakanan, dan keturunan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara lelaki yang disunat dan tidak bersunat dari segi kesihatan

  1. Jangkitan kepada Pendarahan

Dilaporkan dari Garis Kesihatan Walaupun proses berkhatan cukup sederhana, itu tidak bermakna proses ini tidak menyebabkan komplikasi kesihatan. Secara amnya, terdapat beberapa komplikasi yang dialami oleh seseorang yang menjalani sunat, seperti pendarahan yang akan dialami beberapa hari selepas proses berkhatan, jangkitan jika luka sunat tidak dijaga dengan baik, reaksi anestetik di kawasan organ intim yang boleh menyebabkan alergi , dan parut. sunat yang muncul dan menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Jangan ragu untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan jika anda mempunyai aduan dengan organ pembiakan anda setelah menjalani proses berkhatan, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut, anda tahu. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara , dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berkhatan Sebagai Orang Dewasa
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sunat (Lelaki)
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Program Sunat untuk Pencegahan HIV
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Sunat pada Lelaki