Kesihatan

Ashraf Sinclair Meninggal, Ini adalah 5 Jenis Penyakit Jantung

, Jakarta - Berita sedih telah kembali dari dunia hiburan di negara ini. Suami Bunga Citra Lestari, Ashraf Sinclair dilaporkan telah menutup usia (18/02) pada usia 40 tahun. Berita ini disahkan oleh Daysz Erlangga sebagai pengurus Ashraf Sinclair. Dia melaporkan bahawa Ashraf meninggal di Hospital MMC, Kuningan, Jakarta pada jam 04.51 kerana serangan jantung.

Berita kematian lelaki yang nama penuhnya Ashraf Daniel bin Mohamed Sinclair memang mengejutkan banyak pihak. Kerana lelaki yang memulakan kerjayanya sebagai pelakon di Malaysia sebelum ini tidak pernah dilaporkan menghidap penyakit jantung.

Baca juga: Kenali Perbezaan Serangan Jantung pada Lelaki dan Wanita

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Penyakit Jantung

Lancarkan Klinik Mayo Penyakit jantung adalah keadaan yang mempengaruhi jantung seseorang. Terdapat beberapa jenis penyakit yang berada di bawah penyakit jantung, termasuk penyakit vaskular, seperti penyakit arteri koronari; masalah irama jantung (aritmia); kecacatan jantung sejak lahir (kecacatan jantung kongenital), dan lain-lain.

Istilah "penyakit jantung" sering digunakan secara bergantian dengan "penyakit kardiovaskular." Sementara penyakit kardiovaskular pada umumnya merujuk kepada keadaan yang melibatkan penyempitan atau penyumbatan saluran darah yang menyebabkan serangan jantung, sakit dada atau serangan jantung strok . Keadaan jantung lain, seperti yang mempengaruhi otot, injap, atau irama jantung juga dianggap sebagai bentuk penyakit jantung.

Jenis-jenis Penyakit Jantung

Terdapat banyak jenis penyakit jantung yang mempengaruhi bahagian organ yang berlainan dan berlaku dengan cara yang berbeza, termasuk:

Penyakit Jantung Kongenital. Ini adalah istilah payung untuk beberapa kecacatan jantung yang wujud sejak lahir. Contohnya merangkumi:

  • Kecacatan Septal, keadaan apabila lubang muncul di antara dua ruang jantung.

  • Gangguan obstruktif berlaku apabila aliran darah melalui pelbagai ruang jantung tersekat sebahagian atau sepenuhnya.

  • Penyakit Jantung Sianotik, kerosakan pada jantung menyebabkan kekurangan oksigen ke seluruh badan.

aritmia. Aritmia adalah istilah apabila degupan jantung tidak teratur. Terdapat beberapa jenis aritmia jantung yang boleh kehilangan irama biasa, termasuk:

  • takikardia, apabila jantung berdegup kencang;

  • Bradikardia, apabila jantung berdegup perlahan;

  • Kontraksi ventrikel pramatang, atau rentak abnormal tambahan

  • Fibrilasi, apabila degupan jantung tidak teratur.

Aritmia berlaku apabila impuls elektrik di jantung yang menyelaraskan degupan jantung tidak berfungsi dengan baik. Ini membuat jantung berdegup dengan cara yang tidak sepatutnya, sama ada terlalu cepat, terlalu perlahan, atau terlalu tidak menentu. Keadaan ini biasa berlaku dan semua orang boleh mengalaminya. Mereka berasa seperti jantungnya berdegup kencang atau berdebar. Namun, apabila anda merasakan gejala seperti anda tidak dapat, segera pergi ke hospital terdekat. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi jadi lebih mudah.

Baca juga: Rawatan Terbaik untuk Serangan Jantung

Penyakit arteri koronari. Arteri koronari membekalkan otot jantung dengan nutrien dan oksigen melalui darah yang beredar. Arteri koronari boleh menjadi sakit atau rosak, biasanya disebabkan oleh deposit plak yang mengandung kolesterol. Penumpukan plak menyempitkan arteri koronari, dan ini menyebabkan jantung kurang mendapat oksigen dan nutrien.

Kegagalan jantung. Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan dengan cekap. Bahagian kiri atau kanan jantung dapat mengalaminya, dan jarang terjadi di dua kawasan. Penyakit arteri koronari atau tekanan darah tinggi boleh menjadikan jantung terlalu berat atau otot jantung terlalu lemah untuk mengepam darah ke seluruh badan.

Infarksi miokardium. Keadaan ini dikenali sebagai serangan jantung, infark jantung, dan trombosis koronari. Apabila mengalami keadaan ini, aliran darah yang terganggu boleh menyebabkan kematian sel otot jantung. Ini biasanya disebabkan oleh gumpalan darah yang berkembang di salah satu arteri koronari dan boleh menyebabkan aduan jika arteri tiba-tiba menyempit atau menjadi sesak.

Baca juga: Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Menunjukkan 6 Perkara Ini

Itulah jenis penyakit jantung yang perlu diperhatikan. Melalui artikel ini, mengucapkan takziah atas kematian Ashraf Sinclair. Semoga Bunga Citra Lestari dan keluarga diberi ketabahan, dan semoga Ashraf ditempatkan di tempat yang paling indah di sisinya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Jantung.