Kesihatan

Mioma semasa mengandung, ketahui 3 bahaya yang bersembunyi

, Jakarta - Mioma semasa kehamilan dapat dijumpai pada 10 persen wanita, dan kebanyakan kes ini terjadi pada wanita berusia 30-40 tahun. Sama seperti fibroid pada umumnya, fibroid semasa mengandung mempunyai ukuran yang berbeza-beza. Myoma pada umumnya berkembang sebelum kehamilan berlaku. Ayuh, ketahui bahaya yang timbul dari fibroid semasa mengandung!

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Myomas & Cyst

Apa itu Mioma?

Myoma mempunyai nama lain, iaitu myoma, fibroid, fibromyoma, atau leiomyoma. Keadaan ini menunjukkan pertumbuhan sel-sel tumor di dalam atau di sekitar rahim (rahim) yang tidak ganas. Moim sendiri berasal dari sel-sel otot rahim yang mula tumbuh secara tidak normal. Pertumbuhan tidak normal ini akhirnya membentuk tumor jinak. Ukuran mioma ini berkisar antara 1 milimeter hingga 20 sentimeter.

Gejala Apa yang Akan Muncul?

Sekiranya seseorang mengalami fibroid semasa mengandung, gejala yang biasa berlaku termasuk:

 • Perut membesar dan sakit.

 • Mengalami sembelit atau kembung.

 • Mengalami kesakitan di bahagian belakang kaki.

 • Mengalami kesakitan atau tekanan di pelvis.

 • Sembelit. Keadaan ini berlaku apabila fibroid menekan usus besar atau rektum.

 • Kerap membuang air kecil. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan myoma pada pundi kencing.

Penyakit ini tidak menyebabkan gejala dalam kebanyakan kes. Aduan yang dirasakan juga bergantung pada ukuran dan lokasi myoma. Di samping itu, hanya sekitar 25 peratus kes fibroid yang menyebabkan gejala semasa kehamilan.

Baca juga: Mengenal Mioma di rahim dan Bahayanya

Apa yang menyebabkan Myomas muncul?

Kerana fibroid yang berlaku pada wanita hamil pada umumnya berkembang sebelum kehamilan, fibroid biasanya muncul disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Wanita yang haid terlalu awal.

 • Wanita yang mengambil alkohol secara berlebihan.

 • Wanita yang mempunyai sejarah keluarga fibroid.

 • Wanita dengan tahap hormon estrogen yang tidak normal kerana keadaan perubatan atau penggunaan ubat.

 • Wanita yang makan daging merah terlalu banyak dan bukannya sayur-sayuran hijau, susu, dan buah-buahan.

Myoma dipicu oleh faktor hormon, jika wanita hamil mempunyai tahap hormon estrogen yang sangat tinggi, myoma ini dapat berkembang dengan cepat. Hormon ini secara beransur-ansur akan menurun seiring dengan bertambahnya usia.

Myomas semasa mengandung, apakah bahaya yang bersembunyi?

Myoma biasanya berlaku sebelum kehamilan. Tetapi, jika seorang wanita hamil mempunyai kadar hormon estrogen yang sangat tinggi, hormon inilah yang mendorong fibroid berkembang pesat. Inilah bahaya yang bersembunyi ketika anda menderita fibroid semasa mengandung:

 1. Myoma akan membesar dan mendorong janin, sehingga janin tidak dapat melekat pada dinding rahim. Keadaan ini berlaku pada trimester pertama. Kesannya, risiko keguguran meningkat. Sekiranya myoma tumbuh lebih besar, ia boleh mendorong janin sehingga plasenta tumbuh di bawah rahim. Keadaan ini boleh mengakibatkan pendarahan semasa bersalin.

 2. Apabila myoma tumbuh menyekat saluran janin, pertumbuhan janin akan terganggu kerana kekurangan makanan dan oksigen. Keadaan ini boleh menyebabkan kematian janin.

 3. Mioma juga boleh menyebabkan janin berada dalam posisi breech kerana sukar untuk bergerak ke posisi normal.

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Mioma & Ketahui Bahaya

Untuk itu, terapkan gaya hidup sihat, jaga berat badan yang ideal dengan bersenam dan diet yang sihat. Lakukan juga pemeriksaan kesihatan setiap tahun, jika anda seorang wanita yang mengandung anak, untuk mengelakkan penyakit di rahim anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!