Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Tekak Yang Bengkak Kerana Faringitis

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami atau mengalami sakit tekak disertai bengkak di leher anda? Awas, keadaan ini mungkin menunjukkan adanya faringitis. Masih belum kenal dengan masalah perubatan ini? Faringitis adalah keradangan atau keradangan faring, salah satu organ di kerongkong.

Organ ini menghubungkan rongga di belakang hidung ke bahagian belakang mulut. Apabila seseorang mengalami faringitis, tekak akan terasa gatal, sukar ditelan, dan membuat tekak membengkak. Lalu, bagaimana mengatasi tekak yang bengkak akibat faringitis?

Baca juga: Tekak Gatal dan Kesukaran Menelan, Berhati-hati dengan Faringitis

Kerana Serangan Virus dan Bakteria

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui sebab-sebab faringitis terlebih dahulu. Dalam kebanyakan kes, faringitis disebabkan oleh virus. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh disebabkan oleh bakteria, seperti bakteria streptokokus kumpulan A. Hati-hati, faringitis yang disebabkan oleh virus ini boleh menular.

Penyebaran penyakit ini dapat melalui udara seperti menghirup titisan air liur atau rembesan hidung yang dikeluarkan oleh penghidapnya. Selain itu, penularan faringitis juga dapat terjadi melalui objek yang telah dicemari oleh virus dan bakteria.

Kembali ke topik utama, bagaimana anda mengatasi tekak yang bengkak akibat faringitis?

Dari Diet hingga Air Garam

Pada dasarnya, agar tekak kembali sihat, pasti penyakit ini mesti diatasi hingga selesai. Nah, rawatan faringitis dilakukan berdasarkan penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh virus, maka rawatan diri boleh dilakukan di rumah untuk memulihkan keadaan, sehingga sistem kekebalan tubuh mengalahkan jangkitan.

Baca juga: Hati-hati, Elakkan Makanan Ini Ketika Sakit Tekak

Nasib baik, ada pelbagai cara yang boleh kita lakukan untuk merawat faringitis. Berikut adalah beberapa kaedah untuk merawat faringitis:

 1. Elakkan makan makanan pedas, panas dan berminyak

 2. Ambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol dan ibuprofen untuk melegakan sakit tekak.

 3. Ambil kuah suam.

 4. Minum lebih banyak cecair untuk membersihkan tekak.

 5. Minum lebih banyak minuman panas

 6. Jangan merokok kerana ini akan memburukkan lagi faringitis.

 7. Gunakan pelembap di dalam rumah.

 8. Ambil lozenges, untuk melegakan sakit tekak.

 9. Berkumur dengan air garam suam.

Terapi pada orang dengan faringitis virus boleh diberikan aspirin atau acetaminophen untuk membantu mengurangkan sakit dan sakit di tekak. Pesakit disarankan untuk berehat di rumah dan minum secukupnya.

Walau bagaimanapun, jika faringitis disebabkan oleh bakteria, maka rawatannya berbeza. Di sini doktor akan memberikan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria. Jenis antibiotik yang dipilih biasanya penisilin atau amoksisilin. Ingat, ikuti cadangan doktor atau peraturan untuk menggunakan ubat semasa mengambil antibiotik.

Baca juga: Kambuhan Batuk Kerap, Perhatikan Gejala Sakit Tenggorokan

Pelbagai Gejala Muncul

Bercakap mengenai gejala faringitis adalah sama dengan membicarakan pelbagai aduan. Gejala yang disebabkan oleh penyakit ini bukan hanya satu atau dua keadaan. Kerana apabila seseorang mengalami faringitis, dia mungkin mengalami gejala seperti:

 • Tekak bengkak.

 • Selsema dan bersin.

 • Gatal dan kering tekak.

 • Faringitis mempunyai beberapa gejala yang sering muncul. Gejala faringitis yang paling biasa adalah:

 • Sakit di telinga.

 • Suhu badan meningkat.

 • Mual.

 • Kelemahan dan kesakitan pada sendi.

 • Tiada selera.

 • Pening.

 • Batuk.

 • Apabila laring terdedah suara menjadi serak atau serak. Semasa diperiksa, faring akan berwarna merah dan kering serta mempunyai bentuk berkaca dan dilapisi dengan rembesan lendir.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah faringitis atau sakit tekak? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Tekak Petang.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faringitis.

Medscape. Diakses pada tahun 2020. Faringitis Viral.