Kesihatan

Air Terjun di Bilik Mandi Tidak Boleh Dijemput Segera?

, Jakarta - Kemalangan boleh berlaku di mana sahaja, termasuk di rumah. Salah satu tempat yang paling berbahaya dan sering menyebabkan kemalangan di rumah adalah bilik mandi. Tidak sedikit orang yang mengalami tergelincir, jatuh di bilik mandi. Jadi, pertolongan cemas apa yang boleh dilakukan untuk keadaan ini?

Apabila anda melihat seseorang tergelincir atau jatuh di dalam bilik mandi, anda mungkin akan panik dan segera mengambilnya. Tetapi ternyata, sebenarnya tidak begitu digalakkan. Apabila seseorang jatuh di bilik mandi, jangan tergesa-gesa untuk mengangkat atau menggerakkan badan.

Baca juga: Lebam akibat jatuh, kompres hangat atau air sejuk

Pertolongan Cemas Terjatuh di Bilik Mandi

Pertolongan cemas yang tepat diperlukan untuk menangani mangsa terjatuh di bilik mandi. Namun, anda harus mengelakkan secara langsung atau tergesa-gesa untuk menggerakkan kedudukan badan mangsa. Mulakan pertolongan cemas dengan tenang dan cuba menyentuh mangsa, tetapi pastikan anda memberitahu orang lain dan meminta bantuan pasukan perubatan.

Dianjurkan untuk tidak tergesa-gesa menggerakkan mayat orang yang terjatuh di bilik mandi. Sebaliknya, letakkan badan di lantai selari dengan mangsa, kemudian mulakan pemeriksaan. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah melihat sama ada mangsa menunjukkan tindak balas atau tidak ketika tubuhnya disentuh.

Sekiranya setelah beberapa saat tidak ada tindak balas, cuba perhatikan pernafasannya. Periksa sama ada mangsa jatuh di bilik mandi bernafas atau tidak. Sekiranya pernafasan masih dijumpai, teruskan pemeriksaan dengan melihat bahagian badan mana yang terjejas atau cedera pada musim gugur. Perlahan-lahan, cubalah memperbaiki kedudukan kepala mangsa supaya jalan nafas lebih mudah.

Sebaliknya, jika tidak ada tindak balas dari badan dan pernafasan tidak dijumpai, anda boleh mula melakukan CPR atau resusitasi kardiopulmonari. Atau anda boleh meminta pertolongan dari seseorang yang lebih berpengalaman. Anda juga boleh meminta nasihat pertolongan cemas dari doktor dalam aplikasi .

Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang kemudian nyatakan keadaan yang dialami. Ikut arahan dan arahan doktor sebanyak mungkin tanpa panik. Pastikan sekali lagi bahawa kakitangan perubatan atau hospital telah dihubungi, sehingga mangsa yang tidak sedarkan diri dapat meminta bantuan secepat mungkin.

Baca juga: Jatuh Duduk, Berhati-hati dengan Pecahan Pinggul

Sekiranya mangsa terjatuh di bilik mandi masih dalam keadaan sedar, cubalah untuk selalu bercakap dengannya. Sekiranya boleh, minta dia memberitahu apa yang berlaku dan nyatakan bahagian badan yang sakit. Namun, jangan memaksa atau memaksa mangsa untuk bercerita, kerana ini dapat membuatnya merasa tertekan dan memburukkan keadaan.

Ketahui sama ada terdapat pendarahan di kawasan tertentu di badan. Sekiranya ada, segera balut dan tekan kawasan tersebut untuk menghentikan pendarahan. Selain memastikan tindak balas mangsa, tidak menggerakkan kedudukan badannya juga dilakukan untuk mengelakkan patah tulang menjadi lebih teruk.

Mungkin, orang itu mengalami patah tulang, misalnya di leher atau bahagian badan yang lain. Sekiranya itu berlaku, kedudukan badan mangsa tidak boleh digerakkan secara sembarangan. Tunggu bantuan perubatan atau ambulans untuk mengangkat mangsa dari lantai.

Baca juga: Sebab-sebab Jatuh di Bilik Mandi Boleh membawa maut

Namun, jika tidak ada tanda-tanda tulang patah, pendarahan, kehilangan kesedaran, atau berhenti bernafas, anda perlahan-lahan dapat membantu mangsa untuk duduk. Selepas itu, pimpin mangsa untuk berbaring di bilik atau tempat yang lebih selesa. Pastikan tidak membiarkan mangsa di bilik mandi bersendirian dan awasi keadaannya sekurang-kurangnya 24 jam. Sekiranya terdapat simptom tertentu, segera hubungi doktor atau pergi ke hospital terdekat.

Rujukan:
Pertolongan Cemas untuk Hidup. Diakses pada tahun 2020. Pertolongan Cemas untuk Air Terjun.
Tindak Balas Kecemasan Pertama. Diakses pada tahun 2020. Kesedaran Keselamatan Tab Mandi.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Pertolongan Cemas: Terjun.