Kesihatan

Adakah Bipolar adalah Gangguan Berbahaya?

, Jakarta - Gangguan bipolar berbahaya atau tidak bergantung pada keadaan bipolar. Episod manik gangguan bipolar boleh menjadi teruk dan berbahaya jika orang itu mengalami kemurungan untuk waktu yang lama.

Semasa anda tertekan, anda mungkin merasa sedih atau putus asa, dan kehilangan minat atau keseronokan dalam kebanyakan aktiviti. Apabila mood anda berubah menjadi mania atau hypomania (kurang melampau daripada mania), anda mungkin merasa gembira dan penuh tenaga. Perubahan mood ini boleh mempengaruhi tidur, tenaga, aktiviti, pertimbangan, tingkah laku, dan kemampuan untuk berfikir dengan jelas.

Gangguan Bipolar dan Pengaruhnya terhadap Kualiti Hidup

Gangguan bipolar adalah keadaan kesihatan mental yang menyebabkan perubahan mood yang melampau termasuk emosi tinggi (mania atau hypomania) dan perasaan rendah (kemurungan). Menurut Richard C. Birkel, PhD Pengarah Eksekutif Suara Bangsa mengenai Penyakit Mental menyebutkan kesan gangguan bipolar yang tidak dirawat terhadap kehidupan seseorang sangat besar.

Baca juga: Bilakah Gangguan Bipolar Dapat Dikesan pada Kanak-kanak?

Gangguan bipolar disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia otak dan mempengaruhi lebih daripada 2 juta orang Amerika. Walaupun setiap keadaan berbeza, gangguan biasanya melibatkan masa mania, diikuti oleh kemurungan, dengan suasana normal antara keadaan.

Perubahan mood boleh berlangsung berjam-jam, hari, minggu, bahkan berbulan-bulan. Walaupun tidak ada penawar untuk gangguan bipolar, penyakit ini dapat diatasi dan dapat diatasi.

Ubat adalah bahagian penting dalam rawatan untuk menstabilkan perubahan mood. Dengan bantuan ahli terapi, orang yang mengalami gangguan bipolar dapat memahami penyakit mereka dengan lebih baik dan mengembangkan kemahiran untuk menangani tekanan yang mencetuskan perubahan mood.

Penyebab sebenar gangguan bipolar tidak diketahui, tetapi beberapa faktor boleh menjadi penyebabnya:

1. Keadaan Biologi

Orang dengan gangguan bipolar mempunyai perubahan dalam otak mereka. Kepentingan perubahan ini tidak dapat dipastikan tetapi akhirnya dapat membantu menentukan sama ada seseorang itu mengalami gangguan bipolar.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Gangguan Bipolar

2. Genetik

Gangguan bipolar lebih kerap terjadi pada orang yang mempunyai saudara darjah pertama, seperti saudara kandung atau ibu bapa, dengan keadaan ini.

Sebagai tambahan kepada kedua-duanya, terdapat juga faktor tambahan lain yang dapat meningkatkan risiko gangguan bipolar, iaitu tempoh tekanan tinggi, seperti kematian orang yang disayangi atau kejadian traumatik lain, serta penyalahgunaan dadah atau alkohol.

Kecenderungan untuk Menyakitkan Diri Anda

Sebenarnya, orang dengan gangguan bipolar lebih merupakan ancaman bagi diri mereka sendiri daripada persekitaran mereka. Ancamannya adalah bunuh diri atau cubaan membunuh diri. Kadar bunuh diri jauh lebih tinggi di kalangan orang dengan gangguan bipolar.

Orang yang mengalami gangguan bipolar juga berisiko lebih tinggi mengalami penyalahgunaan bahan atau ketergantungan. Ini kerana ketika mereka memasuki episod manik atau kemurungan mereka menggunakan dadah atau alkohol untuk menjadi tenang. Orang yang mengalami gangguan bipolar sering mencederakan diri sendiri untuk menghilangkan ketegangan emosi.

Baca juga: 8 Ciri-ciri Tingkah Laku Yang Tanda-Tanda Gangguan Kawalan Dorongan

Selama tempoh manik, orang dengan gangguan bipolar mungkin terlibat dalam banyak tingkah laku tidak sihat mulai dari situasi kewangan, hubungan, dan elemen lain dalam kehidupan mereka ketika mereka bertindak sebagai dorongan dan terlibat dalam tingkah laku berisiko tinggi.

Walaupun suasana hati yang melampau, orang-orang dengan gangguan bipolar sering tidak menyedari betapa ketidakstabilan emosi mereka dapat mengganggu kehidupan mereka dan orang-orang di sekitar mereka.

Sekiranya anda mengalami simptom kemurungan atau mania, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri dengan segera. Gangguan bipolar tidak menjadi lebih baik dengan sendirinya. Rawatan dari pakar yang berpengalaman dalam gangguan bipolar diperlukan untuk membantu mengawal gejala.

Sekiranya anda memerlukan cadangan daripada profesional perubatan mengenai gangguan bipolar, anda boleh bertanya secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ambil Gangguan Bipolar dengan serius
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Adakah Orang Dengan Gangguan Bipolar Berbahaya?