Kesihatan

Benarkah Air Garam Berkumur dapat Mengatasi Nafas Berbau semasa Berpuasa?

, Jakarta - Selama berpuasa, setiap orang yang memakainya mesti menahan dahaga dan kelaparan dari matahari terbit hingga terbenam. Pada siang hari, tidak ada pengambilan cecair yang masuk ke kerongkong. Jadi, banyak kesan boleh mempengaruhi leher anda, seperti kekeringan dan bau mulut.

Apabila nafas berbau, sudah tentu ia dapat menurunkan keyakinan anda dan membuat orang di sekitar anda tidak selesa. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara mengatasi bau mulut semasa berpuasa tanpa minum. Salah satu cara adalah dengan berkumur air garam. Namun, adakah benar berkesan mengatasi bau mulut? Inilah ulasannya!

Baca juga: Sebab-sebab Bau Bau yang Kerap ketika Berpuasa

Atasi Nafas Berbau semasa Puasa dengan Air Garam

Sesungguhnya, bau mulut adalah perkara biasa pada seseorang yang sedang berpuasa. Selain itu, sariawan boleh memburukkan lagi gangguan pada mulut. Ini boleh mengganggu aktiviti dan keyakinan diri anda ketika bertemu dengan banyak orang penting. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara yang betul untuk menanganinya.

Memang pada waktu subuh atau malam ramai orang menggosok gigi sehingga tidak ada makanan yang tersisa di gigi dan menjadikan nafas lebih segar. Walau bagaimanapun, ketiadaan pengambilan cecair pada siang hari masih boleh menyebabkan bau mulut. Untuk itu, anda boleh berkumur dengan air masin. Ini tidak membatalkan puasa kerana cecair tidak melalui tekak.

Air garam boleh berguna sebagai larutan antiseptik ringan, tetapi anda harus tepat. Cecair itu dapat mengatasi bau mulut dengan mengembalikan tahap keasidan di mulut dan membunuh bakteria yang ada. Namun, jika dosnya tidak betul, bau mulut tidak hilang dan sebaliknya menyebabkan kerengsaan pada rongga mulut.

Untuk mendapatkan dos yang tepat, anda hanya perlu mencampurkan 1 liter air dengan 1 sudu garam. Apabila mendapat dos yang tepat, anda dapat mengatasi bau mulut agar semua aktiviti tidak terganggu. Walau bagaimanapun, anda masih harus memastikan bahawa ubat kumur tidak ditelan yang menjadikan puasa tidak sah.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan keberkesanan berkumur dengan air masin untuk merawat bau mulut. Sudah tentu anda masih mahu prestasi anda di tempat kerja tidak terjejas kerana berpuasa, bukan? Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Baca juga: Jadi keluhan yang biasa, berikut adalah cara untuk mengelakkan bau mulut semasa berpuasa

Kelebihan lain Berkumur dengan Air Garam

Selain mengatasi bau mulut, berkumur dengan air masin juga dapat mengatasi gangguan kerongkong yang lain. Sesungguhnya, semasa berpuasa banyak gangguan cenderung berlaku. Berikut adalah beberapa gangguan yang dapat diatasi dengan berkumur air garam:

  1. Mengatasi Sakit Tekak

Semasa berpuasa, tekak terdedah kepada kesakitan dan tidak dibenarkan makan apa-apa. Oleh itu, berkumur dengan air masin adalah penyelesaian yang pasti untuk mengatasinya. Anda hanya perlu melakukannya beberapa kali sehari sehingga anda berasa lebih baik.

  1. Mengubati sariawan

Luka canker juga merupakan salah satu gangguan yang berlaku ketika seseorang sedang berpuasa. Kekeringan mulut menyebabkan keradangan pada bibir, gusi, dan lidah. Dengan berkumur dengan air garam, anda dapat mengurangkan rasa sakit dan keradangan yang disebabkan oleh sariawan, sehingga bahagian dalam mulut anda terasa lebih baik.

Baca juga: Puasa bermanfaat untuk kesihatan, berikut buktinya

Itulah faedah berkumur menggunakan air masin untuk merawat bau mulut. Di samping itu, anda juga akan mendapat faedah lain dengan berkumur dengan air masin. Ini boleh dilakukan untuk mengatasi gangguan mulut dan tekak tanpa berbuka puasa. Mudah bukan?

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai berkumur dengan air masin.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Faedah Gargle Air Garam?