Kesihatan

5 Khasiat Susu Murni untuk Kesihatan

Jakarta - Susu utuh adalah sejenis susu yang kandungan nutrisinya tetap seperti sekarang, tanpa penambahan atau pengurangan. Ini kerana susu tulen tidak mengalami banyak proses pengawetan, seperti proses pasteurisasi atau UHT. suhu yang sangat tinggi ). Susu utuh sangat popular kerana mempunyai pelbagai rasa. Jadi, apa faedah susu keseluruhan untuk kesihatan? Inilah jawapannya.

Baca juga: Susu pekat yang sesat dan manis ternyata hanya hidangan pelengkap

1. Pastikan Badan Anda Cergas

Manfaat pertama susu tulen adalah bahawa ia dapat mengekalkan sistem ketahanan badan. Kandungan magnesium dalam susu keseluruhan dapat membuat jantung dan beberapa sistem saraf berfungsi dengan baik. Magnesium juga berperanan untuk mengatasi keletihan dari aktiviti seharian yang telah dilakukan.

2. Mengandungi Banyak Nutrien

Nutrien yang terdapat dalam susu keseluruhan cenderung lengkap. Seorang pakar pemakanan Kanada menerangkan kandungan nutrien susu lembu segar atau tulen. Itu adalah untuk memenuhi 31 peratus keperluan harian vitamin D dalam tubuh dan 8 persen dari keperluan harian vitamin A. Susu utuh juga mengandungi 276 miligram kalsium dan 149 kalori yang terdiri daripada 7.9 gram lemak, 7.7 gram protein, 11.7 gram karbohidrat, dan bebas serat.

3. Menyokong Pembentukan Jisim Otot

Susu utuh mengandungi protein dan sumber tenaga dalam bentuk lemak tepu. Protein dalam susu keseluruhan dapat meningkatkan pertumbuhan massa otot dan memperbaiki otot yang rosak. Kandungan lemak tepu dalam susu keseluruhan juga dapat mencegah pemecahan jisim otot yang akan digunakan sebagai tenaga.

4. Menambah Berat Badan

Manfaat susu keseluruhan adalah menambah berat badan. Ini boleh berlaku, jika anda baru selesai menjalani rawatan barah atau baru sahaja sembuh dari penyakit yang menyebabkan anda menurunkan berat badan secara drastik. Ini kerana susu keseluruhan mengandungi lemak dan kalori yang dapat membantu meningkatkan berat badan. Untuk memakannya, anda perlu menambahkan susu dalam makanan harian anda atau mencampurkannya ke dalam kopi atau makanan yang anda makan.

5. Mencegah Rongga

Pengambilan susu secara teratur dapat mengelakkan hakisan enamel gigi (lapisan luar gigi yang dapat dilihat). Susu utuh juga dapat membantu membina semula email yang rosak. Ini kerana enamel gigi sangat mudah terkena asid dan bakteria. Enamel boleh larut atau rosak apabila terkena asid. Itulah sebabnya susu keseluruhan adalah pilihan terbaik untuk mengatasi keasidan pada gigi yang disebabkan oleh bakteria. Perlu diingat, tahap keasidan itu sendiri sering digunakan sebagai petunjuk penyebab berlakunya rongga.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Gigi

Itulah 5 kebaikan susu keseluruhan yang harus anda ketahui. Anda boleh mendapatkan kelebihan susu sepanjang anda tidak mengambilnya secara berlebihan. Selain memenuhi keperluan anda dengan susu, anda juga harus mengamalkan gaya hidup sihat dan selalu memeriksa keadaan kesihatan anda dengan doktor. Anda boleh membincangkannya dengan bertanya terus kepada doktor di .

Melalui aplikasi kesihatan ini, anda boleh berkomunikasi dengan doktor melalui pilihan komunikasi berbual, dan Panggilan Suara / Video dalam ciri Hubungi Doktor . Anda boleh memilih doktor yang ingin anda temui, sama ada pakar atau doktor am. Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Susu pekat yang sesat dan manis ternyata hanya hidangan pelengkap