Kesihatan

Cari makanan pelengkap terbaik untuk mencegah stunting

“Pertumbuhan yang membantutkan atau terbantut adalah salah satu masalah pertumbuhan yang paling rentan pada anak-anak. Masalah kesihatan ini akan menyebabkan anak mempunyai ketinggian di bawah alias normal yang terbantut. Secara amnya, stunting berlaku kerana masalah pemakanan kronik pada kanak-kanak. "

Jakarta - Stunting berlaku kerana kekurangan pengambilan nutrien yang berpanjangan atau pengambilan yang diberikan tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak. Inilah sebabnya, salah satu cara untuk mencegah stunting adalah dengan meningkatkan pengambilan nutrisi anak anda.

Sebenarnya, stunting dapat dikesan kerana bayi masih janin di dalam kandungan. Wanita hamil yang kurang memberi perhatian kepada pengambilan nutrisi akan lebih berisiko melahirkan anak dengan keadaan stunting. Sebabnya, pengambilan pemakanan yang betul semestinya dilakukan sejak anak masih dalam kandungan hingga usia dua tahun.

Namun, tidak pernah terlambat untuk memperbaikinya. Ibu dapat memberikan pengambilan nutrisi yang sesuai dengan keperluan anak dengan memilih menu MPASI yang tepat agar risiko stunting dapat dikurangkan.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

Pengambilan nutrien untuk Mencegah Stunting

Memasuki usia enam bulan, bayi memerlukan pengambilan nutrien selain susu ibu untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Namun, makanan pelengkap yang tepat bukan hanya untuk memenuhi keperluan nutrisi si kecil, tetapi juga untuk mengelakkan risiko gangguan pertumbuhan dan perkembangan, termasuk stunting.

Masalah kesihatan ini perlu diberi perhatian. Sebabnya, stunting tidak hanya akan mengganggu pertumbuhan badan bayi, tetapi juga boleh mencetuskan timbulnya masalah kesihatan jangka panjang.

Stunting pada kanak-kanak boleh menyebabkan kelewatan perkembangan dan sistem imun yang lemah sehingga anak-anak lebih mudah diserang penyakit. Di samping itu, keadaan ini juga meningkatkan risiko gangguan dalam sistem pembakaran terhadap penurunan fungsi kognitif kanak-kanak.

Sebenarnya, apabila seorang anak mengalami masalah pemakanan yang boleh dikatakan sangat teruk, dia mungkin akan kehilangan nyawanya. Mengenai kecerdasan, masalah stunting juga dikaitkan dengan perkembangan otak dan kecerdasan anak.

Baca juga: 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan

Oleh itu, pastikan ibu memilih menu MPASI terbaik sambil tetap memenuhi keperluan susu ibu bayi. Menu MPASI umumnya dalam bentuk makanan yang telah dihaluskan atau bertekstur sesuai dengan usia anak. Sumbernya boleh berasal dari buah-buahan, bubur nasi, kentang, atau roti.

Salah satu makanan pelengkap yang didakwa dapat mencegah risiko stunting pada kanak-kanak adalah telur. Makanan ini mengandungi protein dan banyak nutrien lain. Pengambilan sebiji bijirin setiap hari telah membantu memenuhi pengambilan anak setiap hari.

Namun, pastikan ibu juga memperkenalkan dan memberikan pengambilan nutrien dengan jenis makanan lain. Bukan tanpa sebab, kanak-kanak memerlukan pelbagai pengambilan nutrien penting untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka sambil meningkatkan daya tahan tubuh. Penyebab stunting yang lain boleh berlaku kerana bahagian dan kualiti pemakanan dan pengambilan makanan yang rendah yang tidak pelbagai.

Baca juga: Agar anak anda bertambah tinggi, cubalah 4 makanan ini

Sekarang, anda boleh mencegah stunting pada kanak-kanak dengan menyediakan makanan dengan kandungan nutrisi yang seimbang. Bagi kanak-kanak yang berada dalam tempoh pertumbuhan, disarankan untuk meningkatkan bekalan sumber protein.

Di samping itu, pengambilan sayur-sayuran dan buah juga penting. Pastikan anda mengisi separuh pinggan dengan buah dan sayur. Sementara separuh lagi dipenuhi dengan sumber protein, sayur-sayuran dan haiwan. Menu makanan pelengkap yang pelbagai dapat membantu memenuhi pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh tanpa perlu bimbang diserang stunting.

Stunting memang merupakan masalah kesihatan pada kanak-kanak yang masih menarik perhatian pakar kesihatan. Oleh itu, pastikan anda mendapat maklumat yang tepat sehingga anda tidak menjadi mangsa berita palsu. Mudah, ibu hanya perlukan muat turun permohonan untuk dapat bertanya dan menjawab dengan pakar pada bila-bila masa.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2021. Telur sehari dapat mencegah pertumbuhan bayi yang terbantut.
Unicef. Diakses pada tahun 2021. Stunting.
Sihat negara saya. Diakses pada tahun 2022. Mencegah Stunting dengan Meningkatkan Diet, Keibubapaan dan Kebersihan.