Kesihatan

Penghidap UTI disyorkan untuk tidak melakukan hubungan seks

, Jakarta - Jangkitan boleh menyerang mana-mana bahagian badan, bahkan saluran kencing. Penyakit ini secara amnya menyerang wanita, tetapi ada kemungkinan keadaan ini boleh menyerang lelaki. Jangkitan saluran kencing (UTI) boleh menyebabkan gejala, seperti sakit ketika membuang air kecil, bau air kencing yang tidak menyenangkan, dan air kencing mendung atau kencing berdarah.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Masalah boleh timbul apabila penyakit ini dialami oleh pasangan yang sudah berkahwin. Adakah mereka masih dibenarkan melakukan hubungan seks seperti biasa? Nah, inilah penjelasannya.

Seks Ketika UTI Semula jadi

Wanita yang mempunyai UTI mungkin mengalami sakit pelvis. Nah, gejala ini biasanya membuat orang dinasihatkan untuk tidak melakukan aktiviti seksual. Apabila orang yang mempunyai UTI melakukan hubungan seks, ia dapat menjengkelkan tisu sensitif di saluran kencing.

Apa-apa objek yang menembusi, seperti jari, mainan, atau zakar memberi tekanan pada organ kencing semasa hubungan seks faraj. Gejala ini akan menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan tambahan semasa hubungan seks.

Di samping itu, aktiviti seksual dapat meningkatkan risiko komplikasi dan berpotensi membahayakan pasangan mereka. Itulah sebabnya doktor biasanya menasihatkan anda untuk tidak melakukan hubungan seks sehingga seseorang bebas dari gejala dan penghidapnya telah menyelesaikan semua rawatan dan dinyatakan sembuh.

Penting juga untuk diingat bahawa semasa anda mengalami UTI, anda juga tidak boleh melakukan seks oral. Ini dapat menyebarkan bakteria dari zakar atau vagina ke mulut. Yang kemudiannya boleh menyebabkan jangkitan sekunder.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Sekiranya anda masih memutuskan untuk melakukan hubungan seks

Sekiranya anda dan pasangan anda masih memutuskan untuk melakukan aktiviti seksual walaupun anda mempunyai UTI, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat:

  • Perhatikan Simptom. Sekiranya semasa hubungan seksual tiba-tiba anda merasakan keinginan untuk membuang air kecil, berehat sebentar. Menahan air kencing apabila anda perlu membuang air kecil boleh meningkatkan risiko UTI atau memburukkan lagi gejala.

  • Kencing Sebelum dan Selepas Seks . Nampaknya remeh, tetapi anda mesti pergi ke tandas sebaik sahaja melakukannya. Dengan cara ini, anda dapat menyingkirkan bakteria yang mungkin memasuki uretra.

  • Bersihkan Diri Selepas Seks. Bakteria dari sekitar dubur boleh bergerak. Oleh itu, cuci alat kelamin selepas hubungan seksual untuk membantu menghilangkan bakteria ini.

  • Jangan Ganti . Mengurangkan risiko penyebaran bakteria dengan tidak bergerak dari vagina ke dubur, atau sebaliknya. Juga, elakkan seks oral untuk mencegah jangkitan sekunder.

Baca juga: Inilah Sebab Bakteria Mencetuskan Jangkitan Saluran Urin

Bercakap dengan Doktor

Sekiranya anda masih tidak pasti sama ada selamat melakukan aktiviti seksual semasa menjalani UTI, berbincanglah dengan doktor anda melalui ciri sembang di aplikasi . Anda juga harus berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gejala baru, seperti:

  • Pendarahan semasa membuang air kecil;

  • sakit belakang atau perut yang teruk;

  • Pelepasan luar biasa dari zakar atau vagina.

Sekiranya gejala berterusan setelah mengambil antibiotik, anda juga harus kembali ke hospital untuk pemeriksaan. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh perkara lain atau jangkitan sekunder.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Berhubungan Seks dengan Jangkitan Saluran Urin (UTI)?
Bentuk. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Berhubungan Seks dengan UTI?