Kesihatan

Penting untuk Kesihatan, Inilah Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

, Jakarta - Mencuci tangan adalah aktiviti yang nampaknya remeh, tetapi sebenarnya sangat penting untuk dilakukan. Sebaiknya anda membasuh tangan, bukan hanya sebelum dan sesudah makan, tetapi ketika tangan anda kotor dan perlu dibersihkan. Contohnya, setelah bermain dengan haiwan peliharaan, setelah menggunakan tandas, memegang tanah, dan sebagainya. Mencuci tangan juga tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Bersihkan tangan dengan air mengalir dan sabun dengan cara yang betul sehingga kotoran dan kuman dikeluarkan sepenuhnya.

Baca juga: 5 Tabiat Kerja Yang Boleh Mencetuskan Penyakit

Dengan kata lain, mencuci tangan adalah aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Bukan hanya untuk diri sendiri, tetapi juga untuk orang lain. Ayuh, lihat maklumat bagaimana mencuci tangan dengan betul agar kesihatan anda sentiasa dalam keadaan optimum!

Cara Menyebarkan Kuman atau Bakteria Melalui Tangan

Adakah anda tahu bahawa kuman paling kerap memasuki badan melalui tangan? Itulah sebabnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO telah lama mengesyorkan agar kita sering mencuci tangan dengan sabun. Kerana mencuci tangan adalah kaedah terbaik untuk melindungi diri anda dari pelbagai bakteria dan kuman yang boleh menyebabkan penyakit.

Dengan rajin mencuci tangan, anda dapat mencegah penyakit pencernaan dan pernafasan. Bukan hanya itu, mencuci tangan juga dapat mencegah anda dari jangkitan bakteria yang boleh menyerang mata, jangkitan kulit, dan juga demam.

Kuman dan bakteria boleh merebak dari orang lain atau ke permukaan objek dengan beberapa cara:

 1. Apabila anda menyentuh mata, hidung dan mulut sebelum mencuci tangan.
 2. Menyentuh makanan sebelum mencuci tangan.
 3. Tutup hidung dan mulut anda ketika bersin dengan tangan anda, kemudian sentuh orang atau benda lain tanpa mencuci tangan anda.

PBB juga menyedari pentingnya mencuci tangan dengan sabun, sehingga organisasi antarabangsa melancarkan Hari Mencuci Tangan Sedunia (HCTPS) atau Hari Mencuci Tangan Global yang diadakan setiap 15 Oktober. Ini bertujuan untuk mempromosikan pergerakan mencuci tangan dengan sabun kepada masyarakat. Dengan cara ini, diharapkan kadar kematian di bawah lima tahun dan jumlah orang yang terkena penyakit berjangkit dapat dikurangkan.

Baca juga: 6 Penjagaan Kuku yang Sederhana dan Mudah

Cara Mencuci Tangan dengan Betul

Tetapi nampaknya, mencuci tangan dengan sabun sahaja tidak mencukupi, anda tahu. Inilah cara mencuci tangan dengan betul yang perlu anda ketahui:

 1. Di bawah air yang mengalir, basahkan tangan anda dari tapak tangan ke lengan tengah.
 2. Tuangkan sabun secukupnya dan sapukan ke tangan anda untuk menutup seluruh permukaan tangan anda.
 3. Gosokkan tapak tangan dan belakang tangan anda secara bergantian.
 4. Jangan lupa menggosok jari dan antara jari anda sehingga bersih.
 5. Bersihkan juga hujung jari anda secara bergantian dengan menutupnya.
 6. Bersihkan kedua ibu jari secara bergantian dengan menggenggam dan memutar ibu jari secara bergantian.
 7. Letakkan hujung jari anda ke telapak tangan, kemudian gosok dengan lembut. Lakukan perkara yang sama dengan tangan yang lain.
 8. Selepas itu, bilas kedua tangan dengan air yang mengalir.
 9. Keringkan kedua-dua tangan menggunakan tuala kering atau tisu bersih.
 10. Gunakan tuala atau tisu untuk menutup keran air.

Kemudian, bolehkah anda menggunakan pembersih tangan ketika membersihkan tangan? Membersihkan tangan menggunakan sabun dan air adalah kaedah yang paling berkesan. Tetapi, jika sabun dan air tidak tersedia, anda boleh menggunakannya pembersih tangan untuk membersihkan tangan anda. menggunakan pembersih tangan dengan kandungan alkohol 60%. Walau bagaimanapun, jika anda akan menggunakan pembersih tangan Pastikan tangan anda tidak kelihatan kotor atau berminyak.

Masa yang tepat untuk mencuci tangan

Anda boleh menggunakan sabun jenis apa pun untuk mencuci tangan, dari sabun mandi, sabun biasa, sabun antiseptik, hingga sabun tangan khas yang biasanya dalam bentuk cair. Walau bagaimanapun, sabun anti-bakteria dan sabun antiseptik adalah sabun yang paling sering digunakan untuk mencuci tangan kerana berkesan membunuh kuman dan bakteria pada tangan. Pada dasarnya, anda perlu menggunakan air mengalir dan sabun untuk mencuci tangan supaya kuman dapat dibasmi dengan betul.

Anda juga harus mengetahui masa yang tepat untuk mencuci tangan. Anda perlu mencuci tangan pada waktu seperti:

 1. Selepas menggunakan tandas atau menukar lampin anak.
 2. Sebelum dan selepas menyediakan makanan untuk dimasak, terutamanya daging atau sayur-sayuran.
 3. Sebelum dan selepas makan.
 4. Setelah batuk, bersin, atau menyentuh hidung semasa bersin.
 5. Sebelum dan selepas menyentuh luka.
 6. Setelah menyentuh haiwan kesayangan, sama ada selepas memberi makan, bermain, atau membersihkan kandang.
 7. Setelah menyentuh tong sampah.
 8. Semasa anda tinggal di rumah yang sama dengan seseorang yang mengalami batuk, selesema, atau penyakit lain yang disebabkan oleh virus atau bakteria.

Baca juga: Kekal Sihat di Musim Hujan? Boleh awak lakukannya!

Jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan anda dengan mencuci tangan anda. Sekiranya anda mengalami simptom, seperti sakit perut, loya, atau cirit-birit setelah memakan makanan atau minuman tertentu, tidak ada salahnya menggunakannya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai keadaan kesihatan anda. Rawatan yang betul pastinya dapat menjadikan keadaan kesihatan anda lebih baik.

Rujukan:
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2021. 15 Penyakit yang Dapat Anda Mencegah Hanya dengan Mencuci Tangan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bila dan Bagaimana Mencuci Tangan.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Cara Mencuci Tangan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Langkah Mencuci Tangan Dengan Betul.