Kesihatan

4 Penyakit yang Disebabkan oleh E. Coli

, Jakarta - Bakteria E. coli adalah bakteria yang biasanya hidup di usus manusia dan haiwan. Sebilangan besar jenis bakteria E. coli ini tidak berbahaya, dan merupakan bahagian penting dari saluran pencernaan manusia yang sihat. Bakteria ini berfungsi menghasilkan vitamin K dan mengekalkan keseimbangan bakteria di dalam usus.

Walau bagaimanapun, beberapa jenis bakteria E. coli juga boleh menyebabkan penyakit berjangkit, seperti jangkitan pada pundi hempedu, saluran kencing, lapisan otak, paru-paru, dan saluran pencernaan. Jangkitan bakteria E. coli adalah jangkitan yang boleh berlaku disebabkan oleh air atau makanan yang tercemar, terutama sayur-sayuran dan daging yang kurang matang.

Apabila orang dewasa yang sihat terkontaminasi bakteria ini, selalunya ia akan pulih dalam seminggu. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan orang tua, wanita hamil, dan orang-orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah berisiko tinggi mengalami kegagalan buah pinggang yang mengancam nyawa. Berikut adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria E. coli, iaitu:

Jangkitan saluran kencing

Ini adalah keadaan apabila organ yang termasuk dalam sistem kencing, iaitu ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra dijangkiti. Jangkitan ini biasanya berlaku pada pundi kencing dan uretra. Bakteria E. coli boleh menyebabkan jangkitan dan menyebabkan gejala seperti demam, kencing yang menyakitkan, kencing yang kerap, dan keinginan yang berterusan untuk membuang air kecil.

Sistem kencing adalah tempat jangkitan E. coli yang kerap, lebih daripada 90 peratus jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria E. coli uropatogenik. Secara amnya, keadaan ini sering berlaku pada wanita yang aktif melakukan hubungan seks. Bakteria E. coli boleh sampai ke pundi kencing semasa melakukan persetubuhan.

Jangkitan gastrousus

Cirit-birit disebabkan oleh pencemaran makanan atau minuman oleh bakteria E. coli. Beberapa jenis makanan yang sering dicemari bakteria E. coli termasuk daging lembu, produk tenusu, tauge, bayam, timun, jus, dan keju. Jangkitan E. coli pada saluran pencernaan menyebabkan cirit-birit.

Jangkitan membran otak

Keradangan lapisan otak yang disebabkan oleh E. coli umumnya terjadi pada bayi, dengan gejala demam, gangguan pertumbuhan, gangguan saraf, penyakit kuning, dan penurunan pengambilan nafas. Pada bayi di bawah usia satu tahun, gejalanya termasuk kekecohan, mengantuk yang berterusan, tidak ada selera makan, dan kejang. Gejala pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua termasuk sakit kepala, muntah, kekeliruan, sawan, kehilangan kesedaran, dan kejang.

Sebilangan besar keradangan pada bayi baru lahir, sekitar 28.5 peratus disebabkan oleh bakteria E. coli dan 34 persen oleh bakteria streptokokus B. E. Kehadiran kumpulan bakteria E. coli di usus bayi yang diperoleh dari vagina ibu, kemudian menyebar melalui darah dan menyebabkan jangkitan meluas.

Jangkitan paru paru

Gejala jangkitan paru-paru akibat bakteria E. coli dapat dicirikan oleh sesak nafas, demam, peningkatan lendir, dan pernafasan lebih cepat. Jangkitan paru-paru boleh berlaku kerana penyedutan lendir yang telah dijangkiti oleh bakteria E. coli pada orang dengan penyakit yang teruk.

Itulah penyakit yang boleh disebabkan oleh bakteria E. coli. Jangkitan dari bakteria E. coli lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Keadaan ini boleh berlaku pada semua peringkat usia. Sekiranya anda menemui simptom seperti di atas, segera berbincang dengan pakar. Dalam Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan menghantarnya ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan segera hadir di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Bahaya Mengabaikan Jangkitan Saluran Kencing
  • Bahaya Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Hati-Hati
  • 5 Penyakit di Tandas. Pelancong, Mesti Baca!