Kesihatan

Tembakau Digunakan sebagai Bahan untuk Membuat Vaksin COVID-19

, Jakarta - Sejauh ini, tembakau telah dikenali sebagai tanaman yang bertanggungjawab terhadap pelbagai penyakit dan sering menjadi penyebab kematian. Walau bagaimanapun, laporan terkini menunjukkan bahawa tembakau boleh digunakan sebagai bahan dalam vaksin COVID-19.

Dua syarikat bioteknologi menggunakan kilang tembakau (Nicotiana benthamiana) sebagai kilang bio untuk menghasilkan protein utama yang dapat digunakan dalam vaksin COVID-19. James Figlar, naib presiden eksekutif untuk penyelidikan dan pembangunan di R.J. Reynolds Tobacco, memang merasakan ini ironis, kerana tembakau, yang merupakan bahan mentah untuk rokok dan menyebabkan pelbagai penyakit dan kematian, kini digunakan sebagai bahan mentah untuk vaksin untuk menangani penyakit wabak. R.J Reynolds Tobacco memiliki Kentucky BioProcessing, salah satu syarikat yang mengusahakan vaksin COVID-19.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh NPR , Figlar menambahkan bahawa sebagai pengeluar, dia melihat tembakau hanya sebagai tanaman yang dapat digunakan untuk menghasilkan vaksin korona.

Baca juga: Berjuang untuk Menghasilkan Vaksin COVID-19, Inilah Calonnya

Bagaimana Vaksin Corona dari Tembakau Berfungsi

Vaksin berfungsi dengan menipu sistem imun seseorang untuk mempercayai bahawa mereka telah terdedah kepada virus. Hasilnya, dapat menghasilkan antibodi yang dapat melawan virus, jika virus yang sebenarnya muncul.

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ini. Salah satunya adalah dengan memasukkan sesuatu yang kelihatan seperti virus ke dalam badan, tetapi tidak menular. Ini adalah pendekatan yang digunakan oleh Kentucky Bioprocessing.

Baca juga: Inilah Cara Vaksin Virus Corona Berfungsi pada Badan

Prosedur Membuat Vaksin Corona dari Tembakau

Untuk membuat vaksin Corona, syarikat itu memulakan dengan menanam biji tembakau di rumah hijau. Apabila tanaman berumur kira-kira 25 hari, mereka direndam dalam larutan yang mengandungi agrobakteria. Ini adalah mikroorganisma yang menjangkiti tumbuh-tumbuhan.

Pada tahap ini, tanaman tembakau telah diubah suai untuk berisi petunjuk pembuatan protein dari coronavirus. Tumbuhan mengikut arahan tersebut.

Setelah tujuh hari terdedah kepada agrobakteria, tanaman kemudian dituai melalui proses pengekstrakan dan pemurnian, dan pada akhir kitaran, 99.9 peratus protein tulen dijumpai. Satu set tumbuhan yang terpisah menghasilkan zarah kecil untuk mengemas protein virus.

Hugh Haydon, presiden syarikat itu, mendedahkan bahawa setelah setiap komponen ini dihasilkan dan disucikan, mereka mengikatnya secara kimia. Hasilnya adalah vaksin yang disuntikkan pada manusia dengan tujuan memicu tindak balas imun dan melindungi seseorang dari COVID-19, yang boleh membawa maut.

Bruce Clark, CEO Medicago, sebuah syarikat bioteknologi Kanada yang juga menggunakan tanaman tembakau untuk membuat vaksin, menambahkan bahawa semua proses ini dilakukan untuk menghasilkan komponen sedekat mungkin terhadap virus. Jadi, ketika diperkenalkan ke dalam tubuh, komponen vaksin terlihat dan menghasilkan tindak balas seperti virus, tetapi ia tidak mempunyai bahan genetik di dalamnya, sehingga tidak dapat menjangkiti seseorang.

Medicago sudah mula menguji calon vaksinnya pada manusia. Hasil dari kajian awal dijangka akan tersedia tidak lama lagi.

Walaupun vaksin Kentucky Bioprocessing COVID-19 belum siap untuk ujian awal pada manusia dalam beberapa minggu akan datang. Walaupun vaksin ini bukan salah satu yang pertama yang akan diluluskan, vaksin ini masih mempunyai kelebihan daripada beberapa vaksin lain. Contoh kelebihannya ialah ia dapat disimpan pada suhu penyejukan biasa, bahkan mungkin stabil pada suhu bilik, sehingga lebih mudah diedarkan.

Ahli biologi tumbuhan Kathleen Hefferon juga bersetuju bahawa tumbuhan dapat memainkan peranan penting dalam masa depan perubatan. Menurut Hefferon, terdapat banyak contoh protein versi terapi yang dibuat dari tumbuhan, jadi vaksin adalah tempat lain di mana tumbuhan dapat menunjukkan kemampuannya.

Baca juga: Sah di Thailand, Bolehkah Ganja Menjadi Ubat Diabetes?

Nah, itulah penjelasan mengenai tembakau yang digunakan sebagai bahan untuk membuat vaksin COVID-19. Sekiranya anda mengalami gejala yang mencurigakan serupa dengan COVID-19, anda boleh berbincang dengan doktor anda di . Di samping itu, anda juga boleh melakukan ujian pantas dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Muat turun aplikasi di App Store dan Google Play sekarang.Rujukan:
NPR. Diakses pada tahun 2020. Tumbuhan Tembakau Menyumbang Bahan Utama Untuk Vaksin COVID-19.