Kesihatan

Bayi dengan Tifoid, inilah yang harus anda lakukan

, Jakarta - Typhus adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut Salmonella typhi ( S. Typhi ). Bakteria ini biasanya terdapat dalam makanan dan memasuki badan ketika seseorang memakan makanan yang tercemar. Tifus boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan bayi. Walaupun begitu, demam kepialu agak jarang berlaku pada bayi di bawah usia 2 tahun.

Apabila bakteria memasuki badan, gejala penyakit pada umumnya akan muncul dengan segera atau perlahan selama beberapa minggu. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera, terutamanya jika menyerang bayi. Gejala kepialu yang diabaikan boleh bertambah buruk dan mencetuskan ruam merah, penurunan berat badan, dan perut kembung. Sekiranya anak anda mempunyai simptom penyakit ini, segera bawa dia ke hospital untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Pencegahan yang betul supaya Anak-anak Tidak Mendapat Tifus

Gejala Kepialu pada Bayi

Pada dasarnya, gejala kepialu akan sama pada kanak-kanak dan orang dewasa. Gejala kepialu mungkin ringan hingga parah bergantung pada beberapa faktor, seperti usia, keadaan tubuh, dan riwayat vaksinasi yang telah diperoleh. Kepialu pada bayi di bawah usia 2 tahun jarang berlaku dan sering tidak membawa kepada komplikasi berbahaya.

Namun, ibu bapa masih harus berwaspada dan segera membawa anak itu ke hospital sebaik sahaja muncul gejala demam kepialu. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, seperti demam tinggi hingga 40 darjah Celsius, sakit perut dan cirit-birit, dan badan kelihatan lemah dan mudah letih. Gejala kepialu juga dapat membuat anak menjadi rewel, terutama kerana sakit kepala, sakit tekak, dan selera makan yang berkurang.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 10 Gejala Kepialu pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Penyakit kepialu pada kanak-kanak boleh mencetuskan komplikasi dalam bentuk masalah pencernaan. Walau bagaimanapun, rawatan segera dapat membantu mencegah keadaan menjadi lebih teruk. Terdapat beberapa langkah pengendalian yang boleh diambil oleh ibu bapa ketika bayi diserang demam kepialu, iaitu dengan dimasukkan ke hospital dan rawatan bebas di rumah. Setelah rawatan di hospital selesai, rawatan lebih lanjut di rumah mungkin diperlukan.

  • Rawatan Hospital

Perkara yang perlu dilakukan oleh ibu bapa dengan segera apabila anak mereka mengalami simptom kepialu adalah membawanya ke hospital. Semakin cepat risikonya, kepialu yang lebih teruk dapat dikurangkan. Biasanya, doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh terhadap tubuh bayi untuk mengesan punca penyakit dan mencari rawatan yang tepat.

Sekiranya positif demam kepialu, biasanya doktor akan memberi ubat antibiotik yang dikenali sebagai kaedah awal rawatan penyakit ini. Jenis antibiotik yang diberikan tidak sewenang-wenang dan akan disesuaikan dengan keperluan si kecil. Sekiranya diperlukan, kanak-kanak dengan kepialu mungkin perlu dimasukkan ke hospital sehingga gejala membaik.

  • Penjagaan Rumah

Setelah keluar dari hospital, ayah dan ibu harus lebih mengetahui keadaan kesihatan bayi. Terdapat beberapa langkah penyelenggaraan yang perlu dipastikan. Setelah bayi keluar dari hospital kerana demam kepialu, pastikan dia mendapat banyak pengambilan cairan, makan makanan yang sihat dan kaya nutrien, dan mempunyai sistem kekebalan tubuh yang stabil, sehingga dia tidak rentan terhadap bakteria penyebab penyakit lagi.

Baca juga: Adakah Simptom Penyembuhan, Kepialu Boleh Muncul Lagi?

Sekiranya gejala penyakit muncul kembali, segera bawa anak itu ke hospital. Atau ibu dan ayah boleh menggunakan aplikasinya sebagai pertolongan cemas. Sampaikan gejala yang dialami oleh anak kecil anda Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan kesihatan untuk kanak-kanak dari doktor asli yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu pada bayi berusia 8 bulan.
Jurnal Perubatan Pascasiswazah. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu pada bayi berusia 7 bulan.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu.