Kesihatan

Denyutan jantung tidak teratur, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Keadaan degupan jantung yang tidak teratur disebut aritmia, yang merupakan keadaan di mana jantung berdegup terlalu cepat atau terlalu perlahan. Walaupun aritmia adalah tanda bahawa ada sesuatu yang salah dengan hati anda, dalam kebanyakan kes, orang yang mengalaminya tidak mengalami keadaan perubatan yang serius. Sebenarnya, keadaan ini biasa berlaku pada orang muda dan orang dewasa yang sihat. Aritmia yang menunjukkan penyakit jantung biasanya dijumpai pada seseorang yang sudah tua.

Denyut jantung normal adalah sekitar 50 hingga 100 degupan seminit. Sekiranya seseorang mempunyai degupan jantung yang kurang atau lebih daripada julat degup jantung normal, itu bermakna dia mengalami aritmia. Walau bagaimanapun, aritmia tidak selalu dikaitkan dengan keadaan jantung yang bermasalah. Orang yang mempunyai keadaan sihat dapat mengalaminya. Beberapa penyebab aritmia selain masalah jantung termasuk:

Baca juga: Gangguan injap jantung membawa kepada kematian, benarkah?

 • Ketidakseimbangan tahap elektrolit dalam darah. Tahap elektrolit ini termasuk kalium, natrium, kalsium, dan magnesium yang dapat mengganggu pengaliran impuls elektrik di jantung, sehingga meningkatkan risiko aritmia.

 • Pengambilan dadah. Penggunaan ubat-ubatan terlarang seperti amfetamin dan kokain secara langsung boleh mempengaruhi prestasi jantung, meningkatkan risiko fibrilasi ventrikel dan jenis aritmia yang lain.

 • Kesan sampingan ubat. Beberapa ubat seperti ubat batuk dan selesema yang dijual di kaunter farmasi boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami aritmia.

 • Sebilangan besar minum alkohol. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mempengaruhi impuls elektrik jantung, meningkatkan risiko fibrilasi atrium

 • Sebilangan besar mengambil kafein atau nikotin (merokok). Kafein dan nikotin akan menyebabkan jantung berdegup lebih cepat daripada biasa, dan boleh menyumbang kepada aritmia.

 • Gangguan kelenjar tiroid. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif dapat meningkatkan risiko aritmia.

 • Apnea tidur halangan. Gangguan ini berlaku ketika pernafasan terganggu semasa tidur.

 • Diabetes. Selain meningkatkan risiko aritmia, diabetes yang tidak terkawal juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koroner dan tekanan darah tinggi.

 • Hipertensi atau tekanan darah tinggi. Keadaan ini menyebabkan dinding ventrikel kiri jantung menebal dan menjadi kaku, sehingga aliran elektrik jantung akan terganggu.

 • Penyakit jantung koronari, masalah jantung lain, atau sejarah pembedahan jantung. Penyempitan arteri jantung, serangan jantung, kelainan pada injap jantung, kegagalan jantung, dan kerosakan jantung lain adalah faktor risiko aritmia.

Baca juga: Inilah Punca Penyakit Injap Jantung pada Orang Dewasa

Sementara itu, terdapat juga beberapa penyebab penyakit jantung yang menjadi penyebab aritmia, seperti:

 • Serangan jantung yang menyebabkan parut jantung.

 • Kegagalan jantung kongestif (jantung yang tidak cukup mengepam darah ke organ).

 • Terdapat perubahan pada otot jantung.

 • Proses penyembuhan selepas pembedahan jantung.

 • Penyakit arteri koronari (penyempitan arteri koronari kerana plak, sehingga mengurangkan aliran darah ke jantung).

Baca juga: Bosan Selalunya? Boleh menjadi gejala penyakit injap jantung

Sekiranya anda mengalami salah satu atau lebih daripada sebab-sebab di atas, kemungkinan anda berpotensi mengalami aritmia. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus segera berjumpa doktor di hospital. Untuk melakukan pemeriksaan jantung, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found