Kesihatan

Mual Selepas Bersenam? 4 Sebab dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Pernahkah anda merasa mual setelah bersenam? Biasanya setelah melakukan senaman yang berat, kebanyakan orang akan merasa mual dan ingin muntah. Malah, menurut kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS , 30-50% atlet juga mengalami atau sering merasa mual selepas bersenam. Mengapa perkara ini berlaku? Ayuh, ketahui punca mual selepas bersenam dan bagaimana mengatasinya di sini.

SebabMual Selepas Bersenam

Permulaan loya selepas aktiviti fizikal boleh disebabkan oleh cara bersenam yang salah, tabiat buruk yang dilakukan sebelum bersenam. Lihatlah, mungkin loya setelah melakukan senaman yang anda rasa disebabkan oleh salah satu perkara ini.

1. Makan Sebelum Bersenam

Sekiranya anda merasa mual selepas bersenam, mungkin kerana anda memakan makanan anda sebelum bersenam. Menurut Joel Seedman, PhD, pakar prestasi atletik dan pemilik Advanced Human Performance di Amerika Syarikat, makanan dan cecair yang berlebihan di dalam perut boleh mencetuskan rasa mual selepas bersenam. Ini kerana peredaran darah di saluran pencernaan tidak mengalir dengan lancar.

Jadi, untuk mengelakkan rasa loya muncul, elakkan makan makanan sebelum bersenam. Atau beri masa rehat antara makan dan mula bersenam sekurang-kurangnya 30 minit hingga 3 jam. Di samping itu, elakkan makan makanan tinggi lemak sebelum melakukan senaman yang kuat.

Baca juga: 5 Kesalahan Biasa Ketika Bersenam

2.Tahap Gula Darah Rendah

Bersenam dengan kuat untuk jangka masa yang panjang dapat menurunkan kadar gula darah di dalam badan. Itulah sebabnya anda mungkin mengalami gegaran, keletihan, dan penglihatan kabur setelah berlatih dengan sangat keras. Gula darah rendah juga dikenali dengan istilah hipoglisemia. Manakala organ dalam badan memerlukan gula semasa bersenam untuk menguatkan otot. Jadi, untuk mengatasi gula darah rendah, perbanyakkan pengambilan protein dan karbohidrat yang berguna untuk meningkatkan kadar gula dalam darah.

3. Latihan Intensiti Tinggi

Sekiranya anda tidak terbiasa bersenam, anda tidak boleh memaksa badan anda melakukan senaman intensiti tinggi. Ini kerana semakin sukar otot anda bekerja, semakin banyak oksigen yang mereka perlukan. Apabila badan tidak mendapat cukup oksigen untuk digunakan semasa latihan intensiti tinggi, ia mula menghasilkan sisa metabolik seperti ion, karbon dioksida, dan asid laktik yang dapat membuat anda letih dan otot anda merasa seperti terbakar.

Dengan kata lain, penampilan loya selepas bersenam adalah tanda bahawa intensiti senaman anda terlalu tinggi. Jadi, anda harus meningkatkan intensiti latihan secara beransur-ansur. Sekiranya anda mula merasa mual, segera kurangkan intensiti latihan atau luangkan masa untuk berehat sebentar. Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

4.Kekurangan Bekalan Darah ke Sistem Pencernaan

Melakukan senaman dengan intensiti yang terlalu tinggi juga akan mencetuskan rasa mual. Ini kerana lebih banyak darah akan disalurkan ke dalam otot untuk membekalkan oksigen dan nutrien, sehingga darah yang diedarkan ke perut dan usus akan berkurang dan mencetuskan rasa mual.

Itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan senaman intensiti tinggi, tetapi lebih baik anda hanya memusatkan perhatian pada satu bahagian tertentu badan anda untuk mengelakkan loya. Contohnya, anda boleh melakukan senaman berat yang mengutamakan bahagian atas badan ( bahagian atas badan ), tetapi badan bawah dibiarkan santai. Ini bertujuan untuk menyeimbangkan aliran darah ke seluruh badan.

Cara Mengatasi MualSelepas Bersenam

Sekiranya anda merasa mual setelah bersenam, jangan panik. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan loya:

  • Jangan berhenti bersenam secara tiba-tiba, kerana ia akan menjadikan loya menjadi lebih teruk. Sekiranya mengurangkan intensiti senaman secara perlahan.
  • Daripada berhenti berhenti bersenam, lebih baik anda berjalan perlahan dengan intensiti yang lebih perlahan sehingga anda merasa lebih selesa dan dapat berhenti sepenuhnya.
  • Cuba berbaring dengan kaki lebih tinggi daripada perut anda. Kaedah ini dapat membantu mengarahkan darah kembali ke jantung dan sistem pencernaan.
  • Jangan lupa minum air secukupnya semasa bersenam. Ini kerana cecair dapat membantu mempercepat proses pencernaan karbohidrat yang akhirnya akan mengosongkan perut, sehingga rasa mual perlahan-lahan berkurang.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami loya selepas bersenam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Anda boleh membincangkan pelbagai masalah kesihatan yang anda alami dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Anda boleh meminta nasihat kesihatan doktor anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found