Kesihatan

Berapa kerapkah anda mesti membersihkan kandang anjing?

, Jakarta - Haiwan peliharaan mungkin sudah dianggap sebagai keluarga oleh beberapa orang. Perasaan dekat ini juga harus disertai dengan penjagaan yang betul untuk menjaga kesihatan tubuhnya. Pada anjing, banyak perkara boleh menjadi sumber penyakit, seperti tinja, air kencing, dan debu. Semua sumber penyakit ini biasanya terdapat di kandang anjing.

Oleh itu, anda harus mengetahui cara yang berkesan untuk membersihkan kandang anjing dan berapa kerap melakukannya. Dengan cara ini, diharapkan semua penyebab penyakit dapat dielakkan dengan melakukan ini secara rutin. Berikut adalah perbincangan yang lebih lengkap mengenai cara membersihkan kandang anjing secara berkala!

Baca juga: Cara yang Betul untuk Merawat Anjing Kanan Haiwan Peliharaan

Bagaimana Rutin Sekiranya Anda Membersihkan Kandang Anjing?

Sangkar digambarkan sebagai tempat tinggal atau menampung haiwan peliharaan, terutama anjing. Sebilangan pemilik anjing menjadikan peti menjadi kawasan terbuka yang luas, sehingga anjing mudah bersenam dan mengeluarkan air kencing dan tinja. Juga, kadang-kadang kandang lebih kecil, jadi anda harus melatih anjing anda untuk menggunakan tandas agar tidak tumpah.

Semua ukuran kandang masih perlu dibersihkan, mulai dari membuang kotoran yang ada, hingga membunuh semua bakteria yang ada dengan pembasmi kuman. Ini dilakukan untuk menjaga kesihatan haiwan kesayangan anda agar tetap sihat dan menjalani kehidupan yang panjang. Nah, persoalan yang sering diajukan oleh orang ramai ialah seberapa sering kandang anjing harus dibersihkan? Inilah penjelasan lengkapnya:

Membersihkan kandang anjing bukan hanya dengan membuang kotoran yang ada, tetapi juga memperhatikan seluruh kawasan secara keseluruhan. Namun, seberapa sering seseorang harus membersihkan peti bergantung pada berapa anjing yang dipelihara, seberapa aktif haiwan itu, dan bahan yang digunakan untuk membentuk tempat rehat.

Baca juga: Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

Perlu juga diperhatikan bahawa semakin lama sisa pepejal berada di dalam sangkar, bakteria dan virus yang lebih cepat dapat membiak. Anda boleh melakukan pembersihan ringan setiap hari yang hanya memerlukan beberapa minit, seperti membersihkan pasir yang sudah mengandung kotoran. Untuk membersihkan kandang dan membasmi kuman secara menyeluruh, anda boleh melakukan ini sekurang-kurangnya dua kali sebulan untuk satu anjing.

Nah, berikut adalah beberapa pembersihan rutin yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan haiwan peliharaan anda dan mencegah penyebaran penyakit:

1. Pembersihan Harian

  • Mengeluarkan kotoran yang kelihatan.
  • Lap kotoran yang senang dibersihkan.
  • Periksa alas dan tanggalkan atau ganti dengan yang baru jika kotor.
  • Basuh tempat makan dan minum dengan sabun pinggan.

2. Pembersihan Mingguan / Bulanan

  • Bersihkan sangkar dengan produk pembasmi kuman yang telah diuji berkesan Parvovirus .
  • Bersihkan semua sisi kandang dengan pembasmi kuman yang selamat untuk haiwan kesayangan.
  • Keluarkan sebarang mainan dan semburkan dengan air untuk menghilangkan kotoran, kemudian rendam dalam larutan pembersih. Bilas dan biarkan kering sebelum meletakkannya kembali.
  • Basuh semua cadar dan tuala dengan kerap.

Dengan melakukan rutin ini, diharapkan haiwan kesayangan anda dapat menghindari segala jenis penyakit yang disebabkan oleh bakteria dan virus. Selain membahayakan anjing, pemiliknya juga dapat dijangkiti beberapa penyakit yang ditularkan dari haiwan ke manusia. Oleh itu, menjaga kebersihan keseluruhan adalah sangat mustahak untuk dilakukan.

Baca juga: 5 Tanda Anjing Peliharaan Anda Mempunyai Alergi

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai seberapa kerap membersihkan kandang anjing anda dan bagaimana menjaga kesihatannya, doktor haiwan dari sedia membantu untuk menjawabnya. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan kesihatan kepada haiwan dan manusia!

Rujukan:
WYSIWash. Diakses pada tahun 2020. Berapa kerapkah saya mesti membersihkan kandang saya?
Berjalan Wag. Diakses pada tahun 2020. Cara Membersihkan Kandang Anjing.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found