Kesihatan

Lempuyang Boleh Mencegah Tifus, Mitos atau Fakta?

Jakarta - Pernah dengar lempuyang? Rimpang ini telah lama dikenal sebagai ramuan herba atau ubat tradisional, untuk merawat pelbagai penyakit, seperti cirit-birit, malaria, ulser perut, rematik, sesak nafas, selesema, dan cacing usus.

Selain itu, lempuyang juga dipercayai bermanfaat untuk meningkatkan selera makan dan meningkatkan kadar sel darah merah. Sebenarnya, ada anggapan bahawa lempuyang juga dapat mencegah demam kepialu. Adakah betul? Baca penjelasan selepas ini, ya.

Baca juga: Ada Tifus, Bolehkah Anda Menjaga Aktiviti Berat?

Penyelidikan Mendedahkan Lempuyang Dapat Mencegah Tifus

Satu kajian yang dilakukan oleh Zaraswati Dwyana dan rakan-rakannya di Jabatan Biologi, Fakulti Matematik dan Sains Semula jadi, Universiti Hasanuddin, Makassar, cuba mendedahkan aktiviti antimikrob ekstrak lempuyang terhadap bakteria patogen oleh TLC-Bioautografi.

Dalam penyelidikan mereka, para penyelidik menguji sampel rimpang lempuyang wangi (Zingiber aromaticum Vahl.) Yang diambil dari Kabupaten Bone, Sulawesi Selatan. Rimpang kemudian dibersihkan, dicuci, dikeringkan, dan dihancurkan.

Hasil kajian yang dilakukan menyimpulkan bahawa ekstrak rimpang wangi lempuyang memberikan aktiviti antimikrob pada bakteria Staphylococcus epidermidis , Vibrio sp , Bacillus subtilis , dan Salmonella typhi . Seperti yang diketahui, bakteria Salmonella typhi adalah bakteria yang menyebabkan kepialu.

Namun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan bahawa lempuyang sebenarnya dapat mencegah demam kepialu atau tidak. Mengingat kajian yang dilakukan oleh Dwyana dan rakan-rakannya masih dalam skala kecil.

Baca juga: Adakah Simptom Penyembuhan, Kepialu Boleh Muncul Lagi?

Pelbagai Cara Mencegah Kepialu Yang Boleh Dilakukan

Walaupun lempuyang dikenal sebagai ubat tradisional untuk pelbagai penyakit, masih ada sedikit bukti bahawa rimpang dapat mencegah tifus. Oleh itu, adakah cara lain untuk mencegah kepialu? Pasti, ada.

Salah satunya adalah dengan vaksinasi typhus (tifoid). Di Indonesia, vaksinasi kepialu termasuk dalam jadwal imunisasi anak dan dianjurkan untuk anak-anak berusia dua tahun, dan diberikan lagi setiap tiga tahun. Di samping itu, vaksin kepialu sebaiknya diberikan sebulan sebelum lawatan ke tempat di mana demam kepialu.

Walaupun begitu, pemberian vaksin kepialu tidak menjamin bahawa seseorang itu 100 peratus kebal terhadap bakteria yang menyebabkan tifus. Ini bererti bahawa risiko terkena demam kepialu masih ada, walaupun gejala yang berlaku tidak begitu parah dengan gejala pada orang yang sama sekali tidak menerima vaksin.

Selain vaksinasi, pencegahan kepialu juga dapat dilakukan dengan memperbaiki sanitasi, memastikan ketersediaan air bersih, dan menerapkan gaya hidup sehat setiap hari.

Baca juga: Gejala Serupa dengan Tifoid, Meningitis Boleh Menyebabkan Koma

Berikut adalah beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mencegah tifus:

  • Basuh tangan sebelum dan selepas mengendalikan makanan, selepas membuang air kecil atau buang air besar, atau setelah membersihkan tinja, misalnya setelah menukar lampin bayi.
  • Sekiranya anda berada di tempat yang mempunyai kes merebak kepialu, pastikan air yang hendak diminum telah direbus hingga masak.
  • Kurangkan makanan ringan di pinggir jalan, kerana mudah terkena bakteria.
  • Elakkan memakan ketulan ais yang bukan buatan sendiri.
  • Elakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang tidak dibasuh atau dikupas.
  • Bersihkan bilik mandi dengan kerap.
  • Elakkan menukar barang peribadi, seperti tuala, cadar, dan alat makan.
  • Elakkan memakan susu yang tidak dipasteurisasi.
  • Elakkan mengambil antibiotik tanpa preskripsi dan nasihat doktor.

Itulah penjelasan mengenai penggunaan lempuyang untuk mencegah tifus dan pelbagai usaha lain yang boleh dilakukan untuk mencegah tifus. Sekiranya sesuatu masih belum jelas, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Jurnal Sains Alam dan Alam Sekitar - Universiti Hasanuddin. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Antimikroba Ekstrak Lempuyang Wangi Rhizome Diethyl Ether (Zingiber aromaticum Vahl.) Terhadap Bakteria Patogen oleh Bioautografi.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Demam kepialu.
Vaksin dan Biologi. Diakses pada tahun 2020. Dokumen Latar Belakang: Diagnosis, Rawatan dan Pencegahan Demam Tifoid.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Demam kepialu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found