Kesihatan

Inilah sebabnya burung beo adalah haiwan yang dilindungi

, Jakarta - Bagi penggemar burung, kakatua mungkin salah satu "sasaran" yang harus dijaga. Mana tidaknya, haiwan yang satu ini diketahui memiliki kecantikan dan kecerdasan sehingga sangat diminati oleh banyak orang. Bermula dari puncak, bulu, hingga corak kakatua, banyak orang mahu menjaganya. Anda salah satu daripadanya?

Malangnya, tidak semudah itu menjaga burung nuri. Kerana, jenis burung ini adalah haiwan yang dilindungi. Pada masa ini burung beo dan burung beo telah ditetapkan sebagai hidupan liar yang dilindungi. Hal ini dinyatakan dalam Peraturan Menteri Lingkungan Hidup dan Kehutanan (LHK) Nomor P.106 / MENLHK / SETJEN / KUM.1 / 12/2018 Tahun 2018 tentang Pindaan Kedua terhadap Peraturan Menteri Lingkungan Hidup dan Kehutanan (LHK) ) Nombor P.20 / MENLHK /SETJEN/KUM.1/6/2018 mengenai Jenis Tumbuhan dan Haiwan yang Dilindungi.

Baca juga: 4 Makanan untuk Meningkatkan Kekebalan Burung Haiwan Peliharaan Anda

Bolehkah Anda Memelihara Cockatoo?

Burung beo mencuri perhatian pencinta haiwan kerana mereka mempunyai bulu yang indah. Selain itu, burung jenis ini juga dilengkapi dengan kecerdasan yang dapat memudahkan sesiapa sahaja jatuh cinta dan ingin mengekalkannya. Namun, di Indonesia, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin menjaga burung beo. Sebab, burung ini termasuk dalam kategori haiwan yang dilindungi kerana dikatakan hampir pupus.

Burung beo yang disimpan secara haram boleh membawa akibat yang sah. Ini boleh menyebabkan orang itu dipenjarakan selama lima tahun dan denda Rp. 100 juta. Walaupun begitu, masih ada jurang jika anda merasa berminat dan ingin menyimpan ayam bela. Dengan memenuhi beberapa syarat, burung cantik ini boleh dibiarkan dipelihara.

Pusat Pemuliharaan Sumber Asli (BKSDA) dapat memberikan cadangan jika anda ingin memelihara haiwan yang dilindungi, termasuk burung beo. Syaratnya, mesti mempunyai sijil kategori F2. Apa itu? Sijil ini adalah izin yang mengandungi maklumat bahawa haiwan yang dipelihara adalah haiwan generasi ketiga.

Contohnya pada burung kakak tua. Burung beo dalam kategori F0, mempunyai keturunan dalam kategori F1, kemudian mempunyai lebih banyak keturunan yang berada dalam kategori F2. Dengan kata lain, haiwan yang dilindungi yang mungkin dipelihara adalah haiwan generasi ketiga. Polisi ini dikeluarkan dan ditujukan untuk orang yang suka membesarkan haiwan.

Baca juga: Pertimbangkan Ini Sebelum Membesarkan Burung Nuri

Sehingga ketika memelihara hewan yang dilindungi, mereka tidak melanggar sejumlah ketentuan, termasuk UU 5/1990 tentang Konservasi Sumber Daya Alam Biologi dan Ekosistemnya, serta PP 7/1999 tentang Pemeliharaan Spesies Tumbuhan dan Hewan. Sekiranya anda mempunyai haiwan yang dilindungi dari kategori F2, anda boleh melaporkannya kepada BKSDA dengan mengemukakan haiwan tersebut. Kemudian pegawai akan membantu memeriksa asal usulnya dan memastikan haiwan tersebut berada dalam kategori F2.

Mengapa Cockatoos Menarik?

Burung nuri tidak begitu aktif seperti burung nuri jenis lain, tetapi burung ini masih mempunyai tempat tersendiri di hati peminatnya. Burung beo terbiasa hidup dengan kasih sayang dan dapat membangun kedekatan dengan manusia. Suara yang dikeluarkan oleh burung ini juga cukup menyenangkan dan dapat membuat suasana rumah menjadi sesak.

Sekiranya anda ingin memelihara burung beo, anda mesti menyediakan sangkar yang kukuh untuk menahan aktiviti burung dan paruhnya. Kawasan sangkar juga mesti disesuaikan dengan ukuran badan kakatua. Untuk makanan, kakatua biasanya memakan kacang dan biji. Makanan burung khas yang dijual di pasar juga dapat diberikan asalkan sesuai untuk keperluan tubuh kakatua.

Baca juga: Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

Anda boleh mendapatkan petua untuk merawat burung beo dengan bercakap dan meminta doktor haiwan dalam aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Kongsi sebarang pertanyaan atau aduan kesihatan yang ada pada haiwan kesayangan anda. Dapatkan petua merawat haiwan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan :
. Diakses pada tahun 2021. Cockatoo.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada 2021. Cockatoo: Profil Spesies Burung.
detik.com. Diakses pada tahun 2021. Ini adalah syarat sekiranya masyarakat ingin menjaga haiwan yang dilindungi.
Medcom.id. Diakses pada tahun 2021. Penduduk yang Mengingatkan Cockatoos 5 Tahun di Penjara.
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Penduduk Cockatoo Putih Terancam.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found