Kesihatan

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mengalami Gangguan Narsisistik?

, Jakarta - Gangguan keperibadian narsis adalah gangguan mental yang membuat penderitanya merasa dirinya penting, dan memerlukan perhatian dan kekaguman yang berlebihan dari orang lain. Namun, di sebalik gangguan itu terdapat harga diri yang rapuh dan terdedah kepada kritikan sedikit pun.

Sejauh ini, telah dinyatakan bahawa penyebab seseorang mengalami gangguan narsisis adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Bermula dari pengalaman kanak-kanak seperti memanjakan ibu bapa, pujian berlebihan, keibubapaan yang tidak sesuai, dan persekitaran. Baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Siapa yang Berisiko Gangguan Paranoid?

Bukan hanya yakin, ini adalah ciri gangguan narsisis

Narsisme adalah istilah yang biasa digunakan untuk menggambarkan orang yang lebih mementingkan diri daripada yang lain. Penting untuk membezakan antara mereka yang mempunyai sifat keperibadian narsistik dan mereka yang mempunyai gangguan narsisis. Beberapa gejala yang berkaitan dengan gangguan narsisis adalah:

1. Perasaan berlebihan terhadap kemampuan dan pencapaian seseorang sendiri.

2. Keperluan berterusan untuk perhatian, penegasan, dan pujian.

3. Kepercayaan bahawa dia unik atau istimewa dan hanya boleh dikaitkan dengan orang lain yang mempunyai status yang sama.

4. Khayalan berterusan untuk mencapai kejayaan dan kekuatan.

5. Manfaatkan orang lain untuk keuntungan peribadi.

6. Merasa berhak mendapat layanan istimewa.

7. Keasyikan dengan kekuatan atau kejayaan.

8. Rasa iri kepada orang lain, atau mempercayai bahawa orang lain cemburu terhadap mereka.

9. Kekurangan empati terhadap orang lain.

Diagnosis rasmi hanya boleh dibuat oleh profesional perubatan. Sekiranya orang yang paling dekat dengan anda mengalami ciri-ciri yang disebutkan sebelumnya, anda boleh bertanya kepada pakar secara langsung . Seorang pakar psikologi atau psikiatri akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga: 7 Tanda Pasangan Anda Mempunyai Gangguan Narsisistik

Orang dengan gangguan keperibadian narsis biasanya digambarkan sebagai sombong, sombong, mementingkan diri sendiri, dan sombong. Kerana mereka membayangkan diri mereka lebih unggul daripada orang lain, mereka sering berkeras untuk memiliki barang yang mencerminkan gaya hidup yang berjaya.

Walaupun terdapat gambaran diri yang berlebihan ini, mereka bergantung pada pujian dan perhatian yang berterusan untuk memperkuat harga diri mereka. Akibatnya, mereka yang mempunyai gangguan keperibadian narsistik biasanya sangat sensitif terhadap kritikan.

Penyebab Gangguan Narcissistic

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia , gangguan keperibadian narsistik dipicu oleh faktor genetik, pengalaman awal kanak-kanak, dan faktor psikologi.

Baca juga: Ini adalah Ciri-ciri Utama Gangguan Kawalan Impuls

Faktor risiko untuk kanak-kanak awal termasuk:

1. Keibubapaan yang tidak sensitif.

2. Memuji dan memuji secara berlebihan. Maksudnya ialah ketika ibu bapa sangat fokus pada bakat tertentu atau penampilan fizikal anak-anak, sehingga menjadi pencetus masalah dengan keyakinan diri dan bagaimana anak-anak menghargai nilai mereka sendiri.

3. Kelalaian dalam penyelenggaraan.

4. Kritikan berlebihan.

5. Trauma.

6. Penempatan jangkaan yang sangat tinggi.

Faktor lain yang mungkin termasuk:

1. Kelainan pada gen yang mempengaruhi hubungan antara otak dan tingkah laku.

2. Bersikap terlalu sensitif.

Gangguan keperibadian narsis mempengaruhi lebih ramai lelaki berbanding wanita. Di samping itu, keadaan ini lebih kerap bermula pada masa remaja atau awal dewasa. Perlu diingat bahawa, walaupun beberapa kanak-kanak mungkin menunjukkan ciri-ciri narsisisme, ini mungkin tipikal untuk usia mereka dan tidak bermaksud mereka akan mengalami gangguan keperibadian narsistik.

Rujukan:
HealthDirect.gov.au. Diakses pada tahun 2020. Punca gangguan keperibadian narsistik (NPD)
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kelainan keperibadian narsis
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gangguan Keperibadian Narsisistik?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found