Kesihatan

Kale dan Bayam Pencetus Gout, Benarkah?

, Jakarta - Gout adalah bentuk artritis yang menyakitkan. Keadaan ini berlaku apabila kadar asid urik yang tinggi dalam darah menyebabkan kristal terbentuk dan terbentuk di dalam sendi. Gout sering dicetuskan oleh pengambilan makanan tertentu.

Anda perlu tahu bahawa asid urik dihasilkan ketika tubuh memecah bahan kimia yang disebut purin. Purin bukan sahaja dihasilkan secara semula jadi di dalam badan, tetapi juga terdapat dalam makanan tertentu, seperti kangkung dan bayam. Dengan mengelakkan makanan yang tinggi purin, dapat membantu menurunkan kadar asid urik.

Baca juga: Hati-hati dengan bahaya gout jika tidak dirawat

Kale dan Bayam Boleh Menyebabkan Gout

Seperti disebutkan sebelumnya, asid urik dihasilkan ketika tubuh memecah bahan kimia yang disebut purin. Tubuh manusia secara semula jadi menghasilkan purin. Walau bagaimanapun, purin juga sering dijumpai dalam makanan tertentu.

Jenis makanan yang mengandungi purin tinggi termasuk kangkung dan bayam. Kale dan bayam mempunyai zat purin yang cukup tinggi dan dapat memecahnya menjadi asid urik. Secara teori, memakan dua sayuran ini dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gout. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada seberapa banyak dan seberapa kerap anda memakan dua sayur ini.

Dengan melakukan diet asid urik, anda dapat menurunkan kadar asid urik dalam darah. Ini adalah langkah semula jadi untuk mengurangkan risiko gangguan asid urik yang berulang kali dan melambatkan kerosakan sendi. Orang yang mengalami gangguan gout pada amnya memerlukan ubat untuk merawat kesakitan dan menurunkan kadar asid urik. Mengenai ubat ini, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya .

Baca juga: Perbezaan Antara Rheumatisme dan Gout

Makanan Lain Yang Perlu Dielakkan

Namun, memakan makanan yang berasal dari tumbuhan boleh mencetuskan gout, walaupun tidak semua tanaman. Sekiranya anda mengalami gangguan gout, anda harus menghadkan atau mengelakkan makanan berikut dengan ketara:

  • Daging dan jeroan merah, seperti hati atau buah pinggang. Ini kerana makanan ini tinggi lemak tepu.
  • Makanan laut, seperti udang karang, udang, sardin, ikan bilis, tuna, dan ikan tenggiri.
  • Minum tinggi gula, serta fruktosa (gula berasal dari buah).
  • Minuman beralkohol, terutamanya bir.

Sebilangan orang dapat menurunkan kadar asid urik dengan cepat. Puasa diketahui dapat memicu gejala gout, kerana ketika berpuasa orang akan mengalami dehidrasi. Orang yang mengalami gangguan gout harus mengambil langkah berjaga-jaga khas dengan memastikan tubuh sentiasa terhidrat.

Prinsip umum gaya hidup sihat untuk merawat gout adalah:

  • Menurunkan berat badan. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko terkena gout. Menurunkan berat badan sebenarnya akan mengurangkan risiko gout juga. Mengurangkan jumlah kalori dan menurunkan berat badan (walaupun tanpa diet yang menyekat purin) dapat menurunkan kadar asid urik dan mengurangkannya berulang. Menurunkan berat badan juga dapat mengurangkan tekanan pada semua sendi di badan.

  • Kurangkan Karbohidrat Kompleks. Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian bermaksud memberi karbohidrat kompleks kepada tubuh anda. Sebaiknya elakkan makanan dan minuman dengan sirap jagung fruktosa tinggi, dan hadkan pengambilan jus buah (walaupun tanpa pemanis tambahan).

  • Cecair Tetap terhidrasi dengan banyak minum air.

  • Kurang lemak. Kurangkan lemak tepu dari daging merah, unggas berlemak, dan produk tenusu tinggi lemak.

  • Protein. Fokus pada daging tanpa lemak dan ayam, susu rendah lemak sebagai sumber protein.

Baca juga: Menjadikan Sakit Sendi, Inilah Petua Mengubati Gout

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai makanan yang mencetuskan gout. Mulai sekarang anda harus bijak menentukan pilihan makanan agar asid urik tidak berulang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2020. Apa yang hendak dimakan dan apa yang harus dielakkan dengan gout.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Diet gout: Apa yang dibenarkan, apa yang tidak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found