Kesihatan

Perlu Tahu, 9 Penyakit Yang Hanya Selalunya Dialami Wanita

Jakarta - Sebenarnya, lelaki dan wanita, mempunyai risiko yang sama untuk menghidap penyakit. Sebenarnya, ada penyakit yang hanya dihidap oleh lelaki, seperti barah prostat misalnya. Sebaliknya, wanita juga boleh mendapat penyakit tertentu yang mustahil bagi lelaki, seperti barah rahim. Namun, selain barah rahim, ternyata terdapat beberapa penyakit lain yang hanya sering dialami oleh wanita, atau risikonya lebih tinggi pada wanita berbanding lelaki. Penyakit apa itu?

1. Lupus

Lupus adalah sejenis penyakit autoimun yang sebenarnya boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina. Walau bagaimanapun, 90 peratus penghidapnya adalah wanita yang mengandung anak. Peningkatan tahap hormon estrogen pada masa subur, disertai oleh faktor persekitaran, adalah faktor yang mencetuskan peningkatan risiko lupus di kalangan wanita.

Gejala lupus umumnya berubah-ubah dan agak sukar untuk didiagnosis. Oleh itu, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda mengalami sakit otot, sakit sendi, ruam muka, keletihan, hingga sakit dada yang berlangsung lama. Untuk mempermudahnya, anda boleh berbincang dengan doktor di aplikasi masa lalu berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Penyakit kelamin berbahaya pada wanita

2. Kemurungan

Penyakit seterusnya yang sering menyerang wanita adalah kemurungan. Menurut tinjauan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Di Amerika Syarikat, wanita berkemungkinan dua kali ganda mengalami kemurungan berbanding lelaki. Secara unik, ini dipicu oleh perbezaan fisiologi antara tubuh wanita dan lelaki, yang berkaitan dengan perubahan hormon yang terjadi setiap bulan, setelah melahirkan, serta sebelum dan semasa menopaus.

3. Osteoartritis

Walaupun osteoartritis boleh mempengaruhi wanita dan lelaki, wanita mempunyai risiko sekitar tiga kali lebih besar daripada lelaki. Ini kerana badan wanita terdiri daripada sendi yang lebih lentur dan tendon yang lebih elastik daripada lelaki, menjadikannya lebih mudah bagi mereka semasa mengandung dan melahirkan anak. Namun, ternyata risiko risiko kecederaan dan osteoartritis pada wanita lebih tinggi.

Bukan itu sahaja, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit juga menyatakan bahawa wanita berusia lebih dari 50 tahun lebih berisiko terkena osteoartritis. Ini kerana tahap estrogen dalam badan semakin menurun. Sebenarnya, hormon ini memainkan peranan penting dalam melindungi tulang rawan dan sendi daripada keradangan.

4. Penyakit Menular Seksual

Wanita lebih mudah terkena penyakit kelamin, kerana lapisan organ intim cenderung lebih lembut dan kurus, berbanding dengan organ intim lelaki. Akibatnya, bakteria dan virus akan lebih mudah masuk ke dalam faraj. Akibatnya, penyakit seperti penyakit radang panggul, klamidia, dan gonore juga meningkatkan risiko.

Baca juga: Inilah Yang Dilakukan Wanita Berkulit Sihat Setiap Hari

5. Jangkitan Saluran Kencing

Perbezaan anatomi badan wanita dan lelaki adalah salah satu sebab mengapa terdapat beberapa penyakit yang lebih biasa pada wanita, seperti jangkitan saluran kencing, misalnya. Lokasi saluran kencing wanita dekat dengan vagina dan rektum, di mana banyak bakteria tinggal di bahagian ini. Itulah sebabnya, wanita berisiko lebih tinggi terkena jangkitan saluran kencing, berbanding lelaki.

6. Tiroid

mengikut Persatuan Tiroid Amerika , wanita mempunyai risiko lima hingga lapan kali lebih besar untuk mengalami masalah tiroid daripada lelaki. Salah satu jenis penyakit tiroid yang paling biasa adalah hipotiroidisme, iaitu ketidakupayaan tiroid untuk menghasilkan tahap hormon yang mencukupi untuk mengatur metabolisme.

7. Sklerosis Berganda

Selain lupus, penyakit autoimun lain yang juga lebih sering berlaku pada wanita daripada lelaki adalah multiple sclerosis. Kerana, menurut penyelidikan di Universiti Johns Hopkins , jumlah lemak lemak dalam tubuh wanita yang biasanya lebih besar dapat mencetuskan pelbagai jenis keradangan, yang menyebabkan penyakit. Di samping itu, kehadiran perbezaan hormon dalam tubuh lelaki dan wanita juga boleh menyumbang kepada penyakit ini sklerosis berbilang .

Baca juga: Berikut adalah 6 Tanda Miss V Sihat yang Harus Diketahui oleh Wanita

8. Seliak

Lebih daripada separuh orang dengan penyakit seliak adalah wanita. Inilah sebab mengapa seliak akhirnya masuk dalam senarai penyakit wanita. Celiac adalah penyakit autoimun ketika tubuh menyerang sistem pencernaan. Gejala termasuk cirit-birit, kembung, gas, dan pedih ulu hati.

9. Gangguan Makan

Hingga kini, belum ada kajian yang menjelaskan punca penyebab anoreksia, bulimia, dan gangguan makan yang lain. Gangguan ini disangka berlaku disebabkan oleh gabungan faktor persekitaran fizikal dan sosial yang secara amnya mempengaruhi wanita berbanding lelaki. Selain itu, faktor psikologi dan masalah dengan bentuk badan adalah antara pencetus lain yang dialami oleh wanita.

Itulah 9 penyakit yang lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Selalu gunakan gaya hidup sihat, seperti olahraga teratur, menjalani diet yang sihat, cukup istirahat, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Kini, pemeriksaan kesihatan rutin dapat dilakukan melalui , semudah memesan perkhidmatan penghantaran makanan, anda tahu. Jadi, jangan lupa muat turun permohonan, ya.

Rujukan:
Huffington Post. Diakses pada tahun 2020. 6 Keadaan Kesihatan Yang Mempengaruhi Wanita Lebih Daripada Lelaki.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Penyakit ‘Wanita’ Yang Boleh Mempengaruhi Lelaki.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. 15 Penyakit Berat Yang Menyerang Wanita Lebih Daripada Lelaki.