Kesihatan

Selalunya Tidur Secara Tiba-tiba, Bisa Menjadi Gejala Narkolepsi

Jakarta - Adakah anda mempunyai rakan-rakan yang sering kelihatan mengantuk dan bahkan boleh tiba-tiba tertidur di mana sahaja? Atau adakah anda sendiri mengalami gejala ini? Sebenarnya, mengantuk yang kelihatan terlalu kerap bukanlah keadaan biasa. Ini boleh menjadi tanda gangguan pada sistem saraf yang berperanan dalam mengawal aktiviti tidur. Kesannya, anda akan selalu merasa seperti tidur sepanjang masa. Keadaan ini dipanggil narkolepsi.

Jangan memandang rendah penyakit ini. Tidur yang berlebihan juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Oleh itu, kenali gejala narkolepsi sehingga anda dapat mengatasinya dengan segera.

Penyebab Narkolepsi

Sehingga kini, masih belum diketahui apa sebenarnya penyebab narkolepsi. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan narkolepsi mempunyai tahap hipokretin yang rendah. Hypocretin adalah bahan kimia di otak yang membantu mengawal tidur. Sebab, penyebab hipokretin rendah dianggap sebagai akibat diserang oleh sistem imun penghidapnya sendiri atau lebih dikenali sebagai keadaan autoimun.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mencetuskan berlakunya keadaan autoimun ini yang akhirnya membawa kepada narkolepsi:

  • Tekanan

  • Perubahan mendadak dalam pola tidur

  • Perubahan hormon, seperti yang berlaku semasa akil baligh atau menopaus

  • Gangguan genetik

  • Jangkitan, seperti jangkitan bakteria streptokokus atau jangkitan selesema babi.

Selain keadaan autoimun, penyakit berikut juga boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian otak yang menghasilkan hipokretin:

  • Kecederaan kepala

  • Barah otak

  • Sklerosis berbilang

  • Ensefalitis atau keradangan otak.

Baca juga: Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

Gejala Narkolepsi

Selalunya tertidur secara tiba-tiba harus disyaki sebagai gejala narkolepsi. Sebabnya, gangguan saraf yang mengawal waktu tidur sememangnya menyukarkan penghidap untuk mengantuk. Untuk menjadi jelas, berikut adalah gejala narkolepsi secara umum:

1. Mengantuk yang berat pada siang hari

Anehnya, narkolepsi sebenarnya akan membuatkan penghidap merasa mengantuk pada siang hari, biasanya selepas makan atau ketika bercakap dengan orang lain. Ini tentu akan menimbulkan masalah, kerana penghidapnya akan sukar berjaga dan berkonsentrasi semasa bekerja atau melakukan aktiviti.

Baca juga: Ini adalah sebab untuk mengantuk selepas makan

2. Serangan Tidur

Orang dengan narkolepsi juga boleh tertidur di mana sahaja dan bila-bila masa secara tiba-tiba, kerana serangan tidur. Apabila narkolepsi tidak terkawal, penghidap dapat mengalami serangan tidur beberapa kali sehari.

3. Mengalami Halusinasi

Mengantuk yang berlebihan ini juga dapat membuat orang mengalami halusinasi, iaitu melihat atau mendengar sesuatu yang kelihatan seperti nyata, tetapi tidak. Keadaan ini boleh berlaku ketika penghidap sedang tidur atau tidak.

Baca juga: Buat Halusinasi, Hati-hati 6 Makanan Ini

4. Bertindih atau Lumpuh Tidur

Gejala narkolepsi lain adalah: lumpuh tidur atau apa yang lebih dikenali oleh orang awam sebagai "tumpang tindih". Oleh itu, apabila anda ingin bangun atau mula tertidur, penghidapnya tiba-tiba tidak dapat bergerak atau bercakap sebentar.

5. Gangguan Ingatan

Tidak hanya menyebabkan konsentrasi menurun, narkolepsi juga boleh menyebabkan penderita kadang-kadang melupakan aktiviti yang baru mereka lakukan.

6. Sakit kepala

Tidur terlalu banyak juga dapat membuat penderita mengalami sakit kepala.

7. Kemurungan.

Tidak dapat bekerja dan melakukan aktiviti dengan betul kerana narkolepsi boleh membuat penderita merasa tertekan dari masa ke masa.

Gejala narkolepsi di atas boleh berlaku secara tiba-tiba atau berkembang secara perlahan selama bertahun-tahun. Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Doktor boleh melakukan beberapa pemeriksaan, baik pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan susulan untuk mendapatkan diagnosis yang lebih pasti mengenai penyebab mengantuk anda yang berlebihan.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, sama ada sering mengantuk atau tidak dapat tidur sama sekali, berbincanglah dengan doktor anda di . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh membincangkan masalah kesihatan anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.