Kesihatan

Ini adalah rawatan apabila anda menghidap hiperhidrosis

, Jakarta - Hiperhidrosis adalah keadaan yang menyebabkan seseorang berpeluh berlebihan, termasuk ketika tidur. Sebilangan besar penghidap penyakit ini tidak tahu pasti apa yang menyebabkan badan selalu berpeluh.

Keadaan ini boleh menjengkelkan, kerana menyebabkan seseorang berpeluh walaupun mereka tidak berada dalam suhu panas, tidak aktif di bawah sinar matahari, atau tidak bersenam. Jadi, adakah cara yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini?

Jika dilihat dari penyebabnya, hiperhidrosis terbahagi kepada dua kumpulan, iaitu hiperhidrosis primer dan hiperhidrosis sekunder. Hiperhidrosis primer adalah keadaan di mana umumnya tidak ada sebab yang diketahui. Walaupun begitu, hiperhidrosis jenis ini sering dikaitkan dengan keadaan sistem saraf simpatik dan faktor genetik. Terdapat juga hiperhidrosis sekunder, keadaan yang satu ini biasanya dapat dikenal pasti penyebabnya.

Umumnya, hiperhidrosis sekunder berlaku disebabkan oleh kesan sampingan ubat, jangkitan, gangguan sel darah, kehamilan, menopaus, dan keadaan kesihatan tertentu, seperti orang yang menghidap Parkinson. Sebenarnya keadaan ini tidak tergolong serius, tetapi berpeluh berlebihan boleh mengganggu kualiti hidup orang yang mengalaminya.

Hyperhidrosis boleh menyebabkan seseorang mengalami perasaan malu, tekanan, kegelisahan, dan juga kemurungan. Berpeluh yang berlaku pada waktu malam juga boleh mengganggu kualiti tidur penghidap.

Baca juga: 5 sebab mengapa seseorang berpeluh dengan mudah

Penyakit hiperhidrosis mempunyai gejala khas, iaitu badan berkeringat berlebihan, tanpa sebab yang jelas. Dalam keadaan normal, tubuh biasanya berkeringat ketika berolahraga, berada di persekitaran yang mempunyai suhu panas, atau dalam keadaan tertekan. Walau bagaimanapun, orang dengan hiperhidrosis dapat terus berkeringat walaupun mereka tidak melakukan apa-apa, termasuk tidur pada waktu malam.

Walaupun kesan berbahaya yang minimum, tetapi hiperhidrosis tidak boleh dipandang ringan. Kadang kala, berpeluh berlebihan juga boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius.

Hati-hati berpeluh berlebihan disertai dengan beberapa gejala, seperti demam atau peningkatan suhu badan hingga melebihi 40 darjah Celsius, sakit kepala yang tidak tertahankan, sakit di dada, mual, hingga menggigil. Sekiranya itu berlaku, segera hubungi doktor untuk mendapatkan bantuan perubatan dan mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Berpeluh Berlebihan di Muka?

Rawatan Hyperhidrosis

Rawatan dan pengurusan penyakit ini bergantung kepada penyebabnya. Hyperhidrosis yang berlaku kerana masalah perubatan, bermaksud bahawa rawatan mesti diberikan terlebih dahulu kepada penyebabnya. Sementara itu, jika tidak ada sebab perubatan yang jelas, rawatan hiperhidrosis dilakukan untuk mengawal peluh berlebihan. Berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi penyakit ini:

  • Penggunaan Dadah

Memberi ubat bertujuan untuk menyumbat kelenjar peluh, sehingga berhenti menghasilkan banyak peluh. Walaupun begitu, jenis ubat ini sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan mata dan kulit. Dadah biasanya akan diberikan atas nasihat doktor berdasarkan gejala dan keadaan badan.

  • Perencat Peluh

Salah satu cara untuk mengatasi hiperhidrosis adalah penggunaan perencat peluh iontoforesis . Prosedur ini biasanya dilakukan sekiranya hiperhidrosis berlaku pada satu tangan dan kaki atau kedua-duanya. Peranti ini berfungsi dengan sementara menyekat kelenjar peluh, menggunakan arus elektrik.

  • Botox

Suntikan toksin botulinum aka botox dapat menyekat saraf yang mengeluarkan peluh. Ini akan berlangsung sebentar. Kesan suntikan ini dapat bertahan hingga 12 bulan, dan kemudian terapi mesti diulang lagi.

  • Operasi

Hyperhidrosis dapat dirawat dengan pembedahan membuang kelenjar peluh. Kaedah ini dilakukan sekiranya berpeluh berlebihan berlaku di ketiak. Sementara itu, untuk mengawal peluh di tangan, biasanya dilakukan dengan simpatektomi.

Baca juga: Hidup Selesa dengan Hyperhidrosis

Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat pakar, cuba sampaikan keluhan dan gejala awal hiperhidrosis kepada doktor mengenai permohonannya . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua untuk menjaga kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!