Kesihatan

Sekiranya Orang Dewasa Masih Mengambil Ubat Deworming?

, Jakarta - Kerana cacing usus sama dengan penyakit anak-anak, pengambilan ubat cacing juga cenderung melekat pada gambar 'anak-anak'. Sebenarnya, cacing juga sebenarnya boleh berlaku pada orang dewasa, anda tahu. Sekiranya demikian, adakah orang dewasa masih perlu minum ubat cacing?

Sekiranya cacing usus, doktor biasanya akan mengesyorkan mengambil ubat cacing sekurang-kurangnya setiap 6 bulan sebagai langkah pencegahan dan juga rawatan. Apabila orang dewasa dijangkiti cacing, tentu mengambil ubat cacing adalah suatu keharusan. Kerana jika tidak dirawat, cacing usus dapat menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti penyumbatan usus dan kekurangan zat makanan.

Baca juga: Makan banyak untuk kurus kerana cacing, betul-betul?

Adakah cadangan penggunaan ubat cacing setiap 6 bulan sebagai usaha pencegahan juga diperlukan oleh orang dewasa? Jawapannya adalah ya, bagi mereka yang berisiko tinggi mengalami cacing usus. Kemudian, soalan seterusnya, siapa yang berisiko tinggi dan harus kerap mengambil ubat cacing?

1. Orang yang bekerja di kawasan rawan cacing

Orang yang bekerja atau menghabiskan sebahagian besar waktunya di kawasan rawan cacing, seperti tanah liat, tanah longgar, dan pasir, berisiko tinggi mendapat jangkitan cacing. Terutama jika aktiviti utama sering membuat kulit bersentuhan langsung dengan tanah, seperti pekerja binaan, penggali tanah, penternak, dan petani.

2. Orang yang tinggal di kawasan endemik cacing

Penduduk yang tinggal di lokasi di mana cacing usus adalah endemik mesti menyedari penularan penyakit ini skistosomiasis dengan mengambil ubat cacing. Schistosomiasis , atau demam siput, adalah jangkitan parasit akut dan kronik yang disebabkan oleh cacing Schistosoma japonicum. Di Indonesia, cacing ini didapati endemik sejak tahun 2008 di dua daerah di Sulawesi Tengah, yaitu di Dataran Tinggi Lindu dan Tanah Tinggi Napu.

Schistosomiasis biasa di kawasan tropika dan subtropika, terutama di kawasan pedalaman atau masyarakat terpencil tanpa akses ke air minum bersih dan kemudahan sanitasi yang mencukupi. Penularan berlaku apabila orang dengan schistosomiasis mencemari sumber air tawar dengan kotorannya yang mengandungi telur parasit yang kemudian menetas di dalam air.

Baca juga: Terkena cacing kremi, inilah rawatan yang boleh dilakukan

3. Orang yang tinggal di kawasan kumuh

Jangkitan cacing lebih cenderung terjadi di iklim yang panas dan lembap, seperti di kawasan kumuh dengan kemudahan sanitasi yang tidak mencukupi, seperti tebing sungai. Tanah di lingkungan seperti itu juga cenderung terkontaminasi kotoran dari orang yang dijangkiti cacing ketika dia membuang air besar di sungai atau ketika sampah manusia digunakan sebagai baja.

Orang yang tinggal di kawasan ini berisiko tinggi mendapat jangkitan cacing jika tanah yang tercemar dengan sisa manusia masuk ke mulut mereka, atau jika mereka memakan sayur-sayuran, daging, atau buah yang tidak dicuci, dikupas dengan betul, atau dimasak dengan sempurna.

4. Orang yang kurang memperhatikan kebersihan makanan

Kebiasaan makan buah atau sayur yang tidak dicuci, dikupas dengan betul, atau dimasak hingga dimasak sepenuhnya, akan meningkatkan risiko jangkitan cacing. Selain itu, orang yang suka makan daging babi dan daging lembu yang tidak dimasak dengan sempurna juga mempunyai risiko tinggi mendapat cacing usus.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Ini adalah Gejala Jangkitan Cacing Gelang pada Anak

Apakah Peraturan Mengambil Ubat Deworming untuk Orang Dewasa?

Sebagai langkah pencegahan, jika anda merasa bahawa anda adalah orang yang berisiko tinggi dijangkiti cacing, pengambilan ubat cacing secara teratur (sekurang-kurangnya setiap 6 bulan) perlu dilakukan. Dos ubat cacing termasuk satu dos, jadi tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang teruk setelah mengambil ubat walaupun badan tidak mempunyai cacing.

Sekiranya anda merasa tidak termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi, dan telah menerapkan gaya hidup yang sihat dan bersih, seperti selalu mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bersih, memasak daging dengan bersih, dan mencuci tangan dengan kerap, anda boleh mengubah dos minum menjadi sekali setahun.

Itulah sedikit penjelasan mengenai ubat cacing. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda cacing usus, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!