Kesihatan

Makan terlalu banyak garam, inilah hasilnya

, Jakarta - Makanan tanpa garam akan terasa hambar dan tidak enak. Itulah sebabnya mengapa banyak orang gemar menambahkan garam untuk menambah kelazatan makanan yang mereka makan. Selain sebagai penambah rasa, garam juga mengandungi natrium yang mempunyai peranan penting untuk kesihatan manusia. Namun, pengambilan garam terlalu banyak juga tidak baik untuk kesihatan. Ketahui apa akibat makan terlalu banyak garam di sini.

Garam meja, yang sering digunakan di hampir setiap pinggan, sebenarnya mempunyai dua elemen penting untuk tubuh, iaitu natrium (natrium) dan klorida. Natrium diperlukan untuk mengekalkan fungsi tubuh dan keseimbangan cairan dalam tubuh, membantu saraf dan otot berfungsi, dan mengawal tekanan dan isipadu darah. Sementara klorida, membantu tubuh mencerna makanan yang dimakan.

Sebagai perasa perasa, garam juga disukai oleh banyak orang. Sebenarnya, ada sebilangan orang yang sangat menyukai makanan masin, jadi mereka cenderung menambah banyak garam. Sebenarnya, mengapa begitu banyak orang suka garam? Satu kajian mendapati bahawa otak bertindak balas terhadap natrium dalam garam seperti yang dilakukan oleh nikotin, yang boleh menyebabkan ketagihan.

Baca juga: Menginginkan Makanan Asin? Mungkin inilah sebabnya

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan garam setiap hari. Sebabnya, unsur garam yang bermanfaat yang telah disebutkan sebelumnya, sebenarnya boleh membahayakan tubuh jika dikonsumsi terlalu banyak. Inilah akibatnya jika anda makan terlalu banyak garam:

1. Risiko Penyakit Jantung Meningkat

Pengambilan garam yang berlebihan sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Keadaan ini tentunya merupakan salah satu risiko penyakit jantung. Bagi sesetengah orang yang sensitif terhadap natrium, pengambilan natrium dalam jumlah tinggi boleh menyebabkan pengekalan cecair (edema) dan meningkatkan tekanan darah. Keadaan ini menjadikan mereka lebih berisiko mengalami strok, penyakit jantung, dan penyakit buah pinggang. Setiap kali tekanan darah anda naik, jantung anda harus bekerja lebih keras. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan otot jantung itu sendiri.

2. Peningkatan Risiko Demensia Vaskular

Bukan sahaja meningkatkan risiko strok, pengambilan garam yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko demensia vaskular. Demensia adalah keadaan penurunan fungsi otak yang mempengaruhi ingatan, pemikiran, bahasa, pertimbangan, dan tingkah laku. Demensia vaskular boleh berlaku akibat saluran darah yang tersumbat di otak. Kira-kira satu daripada tiga orang yang mengalami strok juga mengalami demensia vaskular.

Baca juga: Ini adalah kesan terlalu banyak garam pada otak

3. Jisim Tulang Tipis

Tahap kalsium yang terlalu tinggi yang dikeluarkan dalam air kencing dipercayai oleh beberapa pakar untuk membuat tulang menjadi nipis. Sebenarnya, beberapa kajian mendapati bahawa garam meja boleh menyebabkan tulang kehilangan kalsium, menjadikannya lebih lemah. Lama kelamaan, kehilangan kalsium yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko osteoporosis, terutama pada wanita yang telah memasuki menopaus.

4. Fungsi Ginjal Terjejas

Seperti disebutkan sebelumnya, garam mempunyai peranan penting dalam menjaga keseimbangan cairan dalam tubuh. Garam boleh memberi isyarat kepada buah pinggang kapan harus menyimpan air dan kapan mengeluarkan air. Walau bagaimanapun, pengambilan garam yang berlebihan sebenarnya boleh mengganggu fungsi ini.

Sekiranya anda makan terlalu banyak garam, buah pinggang anda akan menyerap lebih banyak air (penahan), menyebabkan jumlah darah anda meningkat. Gejala yang akan timbul adalah edema yang ditandai dengan pembengkakan, terutama di tangan, lengan, kaki, dan pergelangan kaki.

5. Kanser Perut

Kajian tahun 1996 yang diterbitkan di Jurnal Epidemiologi Antarabangsa mendapati bahawa kematian akibat barah perut pada lelaki dan wanita berkait rapat dengan pengambilan garam berlebihan. Selain itu, pengambilan garam yang tinggi juga dikaitkan dengan penyakit perut lain seperti pedih ulu hati.

Mengetahui bahawa terdapat banyak kesan buruk yang boleh berlaku daripada makan terlalu banyak garam, anda disarankan untuk mengehadkan pengambilan garam sekurang-kurangnya 5 gram atau setara dengan satu sudu teh sehari.

Baca juga: 7 Bahan Alternatif untuk Mengurangkan Pengambilan Garam

Sekiranya anda merasa mengalami tekanan darah tinggi kerana terlalu banyak makan garam, anda boleh memeriksa tekanan darah anda menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda hanya perlu memilih ciri Dapatkan Ujian Makmal dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda. Jangan lupa muat turun juga ya di App Store dan Google Play sebagai rakan untuk membantu anda menjaga kesihatan harian anda.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Garam Terlalu Buruk untuk Anda?
Pemakanan sihat. Diakses pada tahun 2019. Kesan Sampingan Pengambilan Garam Terlalu Banyak.