Kesihatan

Mesti Tahu, Bolehkah Bayi Memakai Barang Kemas?

Jakarta - Mungkin bukan fenomena yang pelik lagi apabila anda melihat bayi yang baru lahir ditutup dengan perhiasan. Hadiah perhiasan untuk bayi, baik dalam bentuk kalung emas, gelang, anting-anting, atau gelang kaki, memang telah menjadi semacam tradisi turun temurun di Indonesia. Namun, adakah selamat untuk memakai perhiasan pada bayi? Ini kerana logam tertentu diketahui mencetuskan reaksi alergi dan ruam gatal pada orang dewasa. Lalu, bagaimana dengan bayi?

Sebenarnya, memakai barang kemas pada bayi tidak mengapa. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu benar-benar melihat bahan perhiasan yang dipilih. Memilih jenis logam yang salah boleh mencetuskan masalah kulit pada bayi yang sensitif. Selain bahan logam, ibu bapa juga perlu memperhatikan aspek keselamatan yang lain, seperti bentuk perhiasan yang digunakan. Sekiranya bayi itu terlalu menggantung, lebar, atau mudah ditarik oleh bayi, anda tidak boleh memakainya.

Baca juga: Bayi yang baru lahir tidak boleh dicucuk terlebih dahulu, ini adalah usia yang tepat

Perhiasan Asas Emas Tulen

Seperti disebutkan sebelumnya, memakai perhiasan untuk bayi sebenarnya tidak mengapa. Walau bagaimanapun, jenis logam yang digunakan untuk perhiasan perlu dipertimbangkan dengan teliti, untuk mengurangkan risiko kerengsaan dan jangkitan. Sebagai gantinya, pilih perhiasan untuk bayi yang diperbuat daripada emas tulen daripada perhiasan perak, platinum, atau besi yang mengandungi nikel.

Perak, besi, dan nikel adalah logam yang paling berisiko menyebabkan reaksi alergi. Reaksi alahan logam ini dikenali sebagai eksim atau dermatitis kontak. Gejala dermatitis kontak akan bertambah teruk jika kulit berkeringat. Sekiranya perhiasan itu terbuat dari emas tulen, risiko reaksi alergi akan sangat minimum dan jarang berlaku.

Ini kerana emas tulen lengai atau stabil dan tidak reaktif. Ini bermaksud bahawa perhiasan yang diperbuat daripada emas tulen tidak akan bertindak balas dengan kulit. Atas sebab yang sama, ibu bapa perlu mengelakkan perhiasan bayi yang terbuat dari serat sintetik dan plastik, kerana boleh mencetuskan reaksi gatal dan ruam pada kulit.

Baca juga: Masalah kulit pada bayi baru lahir yang perlu diperhatikan

Kulit Bayi Sensitif

Berbanding dengan orang dewasa, kulit bayi lebih nipis. Ini menjadikan kulit bayi cenderung lebih sensitif terhadap pelbagai perubahan yang berlaku di sekitarnya, termasuk ketika memakai perhiasan dengan bahan yang salah. Walaupun tanpa perhiasan, bayi dengan kulit sensitif sangat mudah mengalami masalah, seperti ruam merah gatal, alergi, dan kerengsaan. Terutama jika bayi mempunyai riwayat keluarga ekzema atau dermatitis.

Oleh itu, lebih baik bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu melalui sembang, sebelum memutuskan untuk memakai barang kemas. Untuk lebih jelasnya, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital, untuk memeriksa kulit bayi secara langsung, dan mengetahui sama ada terdapat risiko alergi yang dialami oleh bayi.

Bentuk dan Model Perhiasan Tidak Kurang Penting

Selain jenis logam, ibu bapa juga perlu mempertimbangkan bentuk dan model perhiasan sebelum meletakkannya pada bayi. Ini kerana bayi suka menarik benda di sekelilingnya dan memasukkan semuanya ke dalam mulutnya, jadi agak berbahaya jika mereka menarik anting-anting atau kalung yang dipakai pada mereka.

Baca juga: Mesti tahu! 6 Cara Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir

Kalung dan gelang dengan rantai nipis juga mudah pecah apabila ditarik, sehingga manik dapat mencekik bayi anda jika tertelan. Selain itu, perhiasan yang tajam atau kasar juga harus dihindari, kerana boleh menggaru dan mencederakan kulit bayi. Jadi, pilih perhiasan sederhana yang tidak mempunyai manik atau dihiasi dengan loket.

Untuk gelang dan gelang kaki, ibu bapa juga mesti memastikan ukurannya sesuai dengan keliling kaki bayi. Iaitu, tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Sementara itu, kalung tidak boleh dipakai sehingga lebih tua. Ini untuk mengelakkan risiko bayi menariknya dan mencederakan lehernya atau tersedak.

Rujukan:
Mengandung. Diakses pada tahun 2020. Adakah selamat untuk bayi yang baru lahir memakai barang kemas bayi?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Alergi Nikel.