Kesihatan

Kanak-kanak yang curang normal dalam pertumbuhan dewasa, benarkah?

, Jakarta - Apabila anak-anak aktif aktif, sudah tentu ibu bapa akan merasa bahagia. Namun, bagaimana jika kegembiraan dan kegembiraan yang dirasakan oleh anak itu tiba-tiba berubah yang membuat anak sedih tanpa sebab, menjadi lebih cerewet dan curang ? Kadang-kadang kekecohan yang dialami oleh kanak-kanak adalah tanda komunikasi oleh kanak-kanak untuk menyampaikan rasa tidak selesa.

Baca juga: Bayi Tiba-tiba Fussy, Hati-hati Minggu Wonder

Anda harus segera memeriksa kesihatan anak sekiranya anak lebih cerewet daripada biasa. Sekiranya tidak ada tanda-tanda kelaparan, lampin basah, sakit, atau gigi pada anak anda, maka anak anda mungkin mengalami minggu yang mengagumkan. Wonder week adalah salah satu proses pertumbuhan yang dialami oleh setiap kanak-kanak sebagai pertumbuhan mental.

Ibu, Ketahui Penjelasan Tentang Wonder Week

Apabila kanak-kanak kecil cerewet dan curang , kadang-kadang ini meningkatkan risiko tekanan pada ibu bapa. Namun, ibu bapa harus tetap sabar dan mengetahui punca anak menjadi lebih cerewet daripada biasa.

Pelbagai faktor pencetus boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih rewel, di antaranya kelaparan, ketidakselesaan atau kesakitan yang dirasakan oleh anak. Tidak ada salahnya ibu memeriksa keadaan anak sehingga anak menjadi lebih selesa. Lalu, bagaimana jika anak dalam keadaan sihat? Bisa jadi anak memasuki haid minggu tertanya-tanya .

Adakah anda pernah mendengar minggu tertanya-tanya ? Minggu indah adalah istilah yang digunakan oleh pasangan pediatrik Belanda, Franciscus Xaverius Plooij dan Hetty Van De Rijt untuk menggambarkan proses perkembangan mental seorang kanak-kanak dalam 20 bulan pertama.

Secara amnya, minggu tertanya-tanya berlaku dalam beberapa peringkat kerana perubahan pada otak dan sistem saraf bayi yang mempengaruhi kemampuan pancainderanya. Proses perubahan ini kadangkala menyebabkan bayi lebih cerewet dan curang dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan kerana mereka belum dapat mengawal kemampuan mereka yang semakin meningkat.

Terdapat beberapa gejala yang akan dialami oleh bayi ketika mengalami minggu tertanya-tanya , seperti lebih mudah curang dan menangis lebih banyak. Di samping itu, biasanya kanak-kanak yang mengalami minggu tertanya-tanya akan mengalami kegelisahan ketika berjauhan dengan ibu mereka. Keadaan ini menyebabkan bayi sukar dipisahkan dari ibunya.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah 9 Cara Berkesan untuk Mengatasi Bayi Yang Menangis

Ketahui Proses Pertumbuhan dalam Wonder Wonder Week

Ibu, ketahui bila bayi akan mengalami minggu tertanya-tanya agar ibu lebih tenang terhadap anak yang lebih cerewet. Inilah langkahnya minggu tertanya-tanya dipetik dari Tapak Tidur Bayi :

  1. Tahap pertama pada usia 5 minggu, bayi baru akan menyedari persekitaran barunya. Pada peringkat ini, bayi mula memperhatikan apa yang ada di hadapannya.
  2. Tahap kedua pada usia 8-9 minggu. Pada usia ini kemampuan bayi untuk bergerak akan meningkat, misalnya menggerakkan tangan atau kakinya.
  3. Tahap ketiga adalah pada usia 12 minggu. Keupayaan pergerakan bayi lebih baik daripada usia sebelumnya.
  4. Tahap keempat pada usia 15-19 minggu. Bayi semakin pintar untuk mengetahui sebab dan akibat.
  5. Peringkat kelima pada usia 23-26 minggu. Bayi akan mahir dan merangkak.
  6. Tahap keenam adalah pada 33-37 minggu. Keupayaan bayi merangkak akan lebih mahir. Pada peringkat ini, bayi akan belajar berdiri sendiri dan mengambil langkah kecil.
  7. Peringkat ketujuh adalah pada usia 42-46 minggu. Kanak-kanak boleh mengambil makanan mereka sendiri.
  8. Peringkat kelapan adalah pada usia 52-55 minggu. Keupayaan balita pada usia ini mampu membuat keputusan yang mudah.
  9. Peringkat kesembilan adalah pada 61-64 minggu. Kanak-kanak sudah memahami bahawa setiap tindakan yang diambil dapat menghasilkan akibat.
  10. Tahap kesepuluh adalah pada usia 72-76 minggu ketika kanak-kanak itu dapat bersikap sesuai dengan keinginannya.

Itulah tahapnya minggu tertanya-tanya melalui mana kanak-kanak melalui peringkat perkembangan mereka. Minggu indah boleh menjadi masa yang meletihkan bagi ibu bapa. Namun, jangan lupa memberi perhatian dan kasih sayang kepada anak kecil ketika mengalami minggu tertanya-tanya .

Di samping itu, cubalah tinggal di rumah dan ciptakan suasana yang selesa ketika balita mengalami minggu yang mengagumkan sehingga anak-anak merasa selesa. Ibu juga perlu memperhatikan keperluan balita, seperti memenuhi keperluan untuk berehat dan juga memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan balita setiap hari.

Baca juga: 6 Faedah Membasuh Bayi

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor sekiranya ibu menyedari bahawa terdapat beberapa gejala lain pada anak yang menyebabkan anak itu cerewet. Pengendalian doktor yang betul pastinya dapat mengatasi masalah kesihatan kanak-kanak secara optimum.

Rujukan:
Tempat Kanak-kanak Diakses pada tahun 2020. The Weeks Weeks: Jangan Bingung Mereka dengan Growth Spurts
Tapak Tidur Bayi. Diakses pada tahun 2020. Carta Wonder Week: Bagaimana Minggu Wonder Mempengaruhi Tidur Bayi dan Kanak-kanak