Kesihatan

Ketidakselesaan ini muncul pada Trimester Kedua

, Jakarta - Memasuki trimester kedua, ibu akan merasa lebih selesa untuk menjalani kehamilan. Gejala mual dan muntah biasanya hilang, ibu lebih bertenaga daripada trimester sebelumnya, dan mempunyai emosi yang stabil. Namun, perubahan badan yang berlaku akan menyebabkan masalah yang cukup mengganggu. Berikut adalah beberapa perkara yang sering diadukan oleh wanita hamil dan cara mengatasinya.

Trimester kedua berlangsung dari bulan keempat hingga keenam kehamilan. Pada masa ini, perubahan pada tubuh ibu mula dilihat dengan jelas. Berat ibu meningkat secara mendadak kerana tahap selera makan yang tinggi, perut dan payudara juga bertambah. Oleh itu, wanita hamil akan mengalami sejumlah kesukaran kerana perubahan badan ini dan masalah kesihatan lain yang boleh membuat ibu tidak selesa pada trimester kedua. Tetapi jangan risau, selalu ada cara untuk mengatasi keadaan yang menjengkelkan ini.

  • Sakit kepala

Sakit kepala adalah penyakit yang sering diadukan oleh banyak wanita hamil. Apa yang menyebabkan keadaan ini terjadi pada wanita hamil adalah kerana tekanan darah menurun semasa kehamilan disebabkan oleh hormon progesteron yang melonggarkan dan melebarkan dinding saluran darah, sehingga menyebabkan sakit kepala.

Penyelesaian: Sekiranya ibu mengalami masalah ini, segera berehat dengan berbaring di sebelah kirinya untuk memulihkan tekanan darah. Apabila anda ingin bangun dari posisi duduk atau berbaring, lakukan perlahan-lahan. Ibu juga disarankan untuk minum lebih banyak air.

  • Sakit Belakang, Pinggang dan Sakit

Selera makan ibu akan meningkat pada trimester kedua ini yang menyebabkan berat badan ibu juga meningkat. Mesti menahan berat badan dan juga janin yang membesar di dalam perut, membuat punggung ibu sakit, kerana tulang belakang berperanan menyokong badan. Selain sakit belakang, beberapa wanita hamil juga sering mengadu sakit belakang, sakit, dan sakit otot.

Cara Mengatasi: Untuk melegakan gangguan dan membuat badan ibu kembali selesa, minta pasangan anda mengurut bahagian badan yang terasa sakit dan sakit. Wanita hamil juga disarankan melakukan senaman secara berkala untuk melegakan sakit belakang dan menguatkan otot.

  • Kaki kejang

Kaki yang tiba-tiba mengalami kekejangan adalah perkara biasa bagi wanita hamil. Peningkatan berat badan, aliran darah terhalang, dan kekurangan pengambilan kalsium adalah penyebab ketidakselesaan ini.

Penyelesaian: Apabila kaki terasa sesak, ibu boleh meregangkan dengan mengangkat kedua kaki ke atas dalam keadaan berbaring selama 15-20 minit. Minum banyak air dan bersenam secara teratur juga dapat mengelakkan kekejangan kaki berlaku.

  • Penyakit gusi

Kehamilan menyebabkan perubahan hormon pada wanita hamil, iaitu peningkatan hormon steroid dalam cairan gusi. Hormon lain yang dihasilkan semasa kehamilan juga meningkatkan peredaran darah ke gusi, sehingga gusi wanita hamil menjadi sensitif, berdarah lebih mudah dan terdedah kepada radang gusi.

Penyelesaian: Gunakan sikat gigi berbulu lembut untuk mengelakkan pendarahan gusi, menyebabkan kerengsaan. Pada trimester kedua kehamilan, ibu harus melakukan pembersihan plak gigi dan tartar pada doktor gigi supaya masalah gusi tidak bertambah buruk dan mempengaruhi janin.

  • Hidung tersumbat

Wanita hamil juga boleh mengalami hidung tersumbat pada trimester kedua. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan menyebabkan membran mukus di hidung membengkak, malah boleh membuat hidung berdarah.

Cara Mengatasi: ibu dapat mempercepat pernafasan dengan meneteskan larutan garam (penurunan garam) ke dalam hidung atau pasangkan pelembap di dalam bilik. Lebih baik mencuba menggunakan cara semula jadi untuk menyembuhkan hidung yang tersumbat, daripada mengambil ubat.

Wanita hamil boleh membincangkan keadaan kesihatan mereka kepada doktor, tanpa perlu keluar rumah, melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.