Kesihatan

Adakah sukar untuk menghilangkan kebiasaan bangun lewat? Cubalah 6 Cara Ini

Jakarta- Pola tidur, atau kebiasaan orang semasa tidur dipengaruhi oleh jam biologi yang mengatur orang untuk bangun dan tidur selama 24 jam. Pola tidur ini boleh berubah jika seseorang bangun lewat atau bertahan lebih lama, menyebabkan pergeseran jam biologi dan perubahan pola tidur.

Baca juga: Insomnia? Inilah Yang Perlu Anda Lakukan

Tempoh tidur yang disyorkan ialah 7-8 jam pada waktu malam. Walau bagaimanapun, tempoh ini boleh berubah jika seseorang mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam, misalnya kerana usia atau kesibukan. Sekiranya anda terbiasa, kesukaran tidur boleh mengubah jam biologi anda dan menjadikan jam tidur anda terbalik. Berikut adalah tujuh sebab yang menyukarkan anda tidur pada waktu malam, seperti:

  • Faktor persekitaran. Contohnya, suhu bilik terlalu panas atau sejuk.
  • Faktor psikologi. Contohnya, tekanan, kemurungan, atau kegelisahan yang berlebihan.
  • Gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, bangun terlalu kerap atau terlalu banyak tidur.
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti barah dan asma.

Kekurangan kualiti dan kuantiti tidur boleh menyebabkan serangkaian penyakit, mulai dari masalah fizikal seperti kegemukan, jangkitan hingga masalah psikologi. Jadi, bagaimana anda menghilangkan kebiasaan untuk bangun lewat? Berikut adalah petua yang boleh digunakan:

  1. Menjadikan suasana bilik selesa. Contohnya, mematikan lampu bilik atau memasang lampu tempat tidur, dan mematikan alat elektronik (termasuk televisyen dan alat).
  2. Sekiranya anda sudah lama tidur dan belum mengantuk, cubalah melakukan aktiviti tertentu untuk merangsang mengantuk. Antaranya dengan membaca buku atau mendengar lagu.
  3. Pengambilan cecair yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi, iaitu dengan meminum 8 gelas air sehari dan memperbanyak pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Seboleh-bolehnya, elakkan minum kafein (seperti teh dan kopi) sebelum tidur. Kerana kafein dapat memperlahankan jam dalaman badan, menyukarkan anda tidur.
  4. Pastikan anda cukup berehat setiap hari, tetapi jangan berlebihan. Kerana, tidur terlalu banyak juga boleh mempengaruhi waktu tidur pada waktu malam. Untuk lebih teratur, cubalah bangun dan tidur pada waktu yang sama setiap hari.
  5. Perhatikan pengambilan nutrien harian, iaitu dengan memperbanyak penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, anda juga dapat melakukan senaman secara teratur mengikut kemampuan dan menguruskan tekanan agar anda dapat tidur dengan lebih lena.
  6. Biasakan tidur lebih awal untuk memulihkan jam biologi, misalnya dengan tidur lebih awal dari biasa.

Baca juga: 5 Makanan Ringan ini Membantu Anda Tidur Lebih lena

Anda boleh melakukan kaedah di atas untuk mendapatkan kualiti dan kuantiti tidur yang baik. Sekiranya kaedah ini tidak berjaya mengatasi gangguan tidur yang anda alami, segera berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui sebab dan cara yang tepat untuk mengatasinya. Biasanya, doktor akan melakukan pelbagai tindakan seperti pemeriksaan fizikal, temu ramah perubatan, dan melihat rekod perubatan untuk menentukan punca kesukaran tidur yang anda alami.

Anda juga boleh bertanya mengenai masalah tidur ini dengan pakar dan doktor yang dipercayai di . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.