Kesihatan

Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

, Jakarta - Ketika anak kecil anda berumur 6 bulan, ibu boleh mula memberi mereka makanan pelengkap (MPASI). Walau bagaimanapun, ibu tidak boleh menggunakan penambah rasa seperti garam atau gula dalam makanan bayi. Memperkenalkan makanan masin dan manis kepada bayi terlalu awal boleh membahayakan bayi anda dengan pelbagai masalah kesihatan di kemudian hari. Oleh itu, biarkan si kecil anda merasakan rasa semula jadi makanan tanpa penambah rasa sehingga dia mencapai usia tertentu.

Sekiranya Bayi Diberi Makanan Bland?

Sebenarnya makanan bayi tidak terasa hambar. Namun, kerana orang dewasa biasa makan makanan yang sedap dan manis, bubur bayi terasa hambar. Walaupun bayi mempunyai lelangit yang belum berkembang sepenuhnya, maka dia belum lagi menyukai selera asin. Jadi, makanan yang terasa hambar pada orang dewasa, sebenarnya sedap untuk bayi. Di samping itu, makanan sudah mengandungi garam dan gula semula jadi, jadi ibu tidak perlu menambahkan rasa pada makanan mereka.

Kesan Penambahan Garam

Berbagai kajian menunjukkan bahawa memberi pengambilan garam kepada bayi di bawah usia satu tahun dapat menyebabkan mereka berisiko terkena hipertensi, obesiti dan penyakit jantung pada usia yang lebih muda. Di samping itu, bayi juga masih sangat sensitif terhadap garam. Memberi makanan masin akan membuat tekanan darah bayi meningkat tinggi dengan segera. Jadi, pada tahun pertama, ibu tidak boleh menambahkan garam sama sekali pada makanan bayi. Sebenarnya susu ibu, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan daging sudah mengandungi kadar garam semula jadi yang cukup untuk memenuhi keperluan bayi.

Kesan Penambahan Gula

Bagaimana dengan gula? Pengambilan gula juga dapat membahayakan bayi untuk diabetes dan obesiti. Bayi di bawah usia satu tahun juga tidak boleh diberi buah yang terlalu manis, seperti sapodilla atau nangka. Tetapi berikan epal, pir, betik atau buah lain yang tidak terlalu manis. Sebabnya, jika anak kecil anda terbiasa makan makanan manis, nanti dia hanya mahu makan makanan manis. Oleh itu, ibu akan merasa sukar untuk membuatnya makan sayur-sayuran, kerana sayur-sayuran cenderung mempunyai rasa yang hambar.

Bukan hanya berisiko mengganggu kesihatan mereka, memberi makanan masin dan manis juga dapat menyebabkan si kecil anda memiliki kebiasaan memilih makanan yang mereka mahu makan. Oleh itu, elakkan menambahkan rasa pada makanan si kecil anda, kerana di bawah usia satu tahun adalah masa bagi bayi untuk mengetahui pelbagai rasa semula jadi buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan lain.

Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

Ibu hanya perlu memberi 1 gram garam tambahan dengan 0,4 gram natrium ketika bayi berusia 6-12 bulan. Ibu dapat memenuhi keperluan garam dari makanan pelengkap dan susu ibu. Semasa anak kecil anda berumur 1-3 tahun, garamnya perlu meningkat hingga 2 gram sehari dengan kandungan natrium 0.8 gram. Pada usia ini, ibu boleh menambahkan sebanyak sudu teh garam meja ke makanan mereka. Bagi gula tambahan, pada dasarnya rasa yang akan dikenali oleh bayi terlebih dahulu adalah rasa manis. Bayi mengenali rasa manis melalui memakan buah-buahan. Di atas usia satu tahun, ibu mungkin memberi gula tambahan tetapi dalam bahagian yang sangat kecil untuk si kecil. Selepas itu, jangan lupa membimbing anak anda membersihkan gigi mereka, okey? (Baca juga: Ingin Memberi MPASI, Ikuti Petua Ini Pertama)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua untuk menyediakan makanan pejal untuk si kecil anda, tanya doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.