Kesihatan

Jerawat muncul semasa kehamilan, inilah cara menanganinya

, Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang boleh timbul, termasuk ketika anda hamil. Selain itu, perubahan hormon dalam badan semasa mengandung juga boleh mencetuskan jerawat. Sebilangan wanita hamil malah mendapat lebih banyak jerawat daripada biasa.

Keadaan ini boleh membuatkan sebilangan ibu keliru dan risau. Semasa mengandung, ibu tidak boleh menggunakan ubat jerawat secara sembarangan. Oleh itu, menangani jerawat semasa mengandung boleh menjadi sukar.

Sekiranya ibu tidak pandai memilih ubat, ramuan dalam ubat jerawat boleh menimbulkan risiko kecacatan kelahiran. Jadi, bagaimana anda mengatasi jerawat semasa mengandung?

Baca juga:6 Perubahan Fizikal Semasa Kehamilan Yang Membuat Wanita Tidak Berkeyakinan

Cara Mengatasi Jerawat Semasa Mengandung

Cara mengatasi jerawat semasa mengandung tidak semestinya selalu menggunakan ubat atau krim kecantikan. Nah, inilah cara mengatasi jerawat semasa kehamilan yang boleh dilakukan di rumah.

1. Cuci muka dengan kerap

Basuh kawasan yang bermasalah dengan pembersih lembut sekurang-kurangnya dua kali sehari. Gunakan tangan anda untuk mencuci muka dengan sabun ringan dan air suam.

Elakkan produk tertentu, seperti gosok muka, astringen, dan topeng, kerana cenderung merengsakan kulit, yang boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Hati-hati, mencuci dan menggosok wajah secara berlebihan juga boleh merengsakan kulit.

2. Basuh dengan kerap

Cara mengatasi jerawat semasa hamil juga dapat mencuci rambut dengan kerap. Sekiranya anda terdedah kepada kegatalan pada garis rambut anda, cubalah mencuci rambut setiap hari.

3. Jangan Picit Jerawat

Jerawat memang sangat 'menggemaskan', terutama ketika jerawat sudah cukup 'masak'. Namun, jika anda tidak mahu jerawat menyebabkan lebih banyak masalah kulit, anda tidak boleh memerahnya. Lebih-lebih lagi, hancurkan jerawat dengan sengaja. Melakukannya boleh menyebabkan jangkitan atau tisu parut.

4. Elakkan Penyebab Kerengsaan

Selain tiga perkara di atas, cara mengatasi jerawat semasa hamil juga boleh dilakukan dengan mengelakkan bahan-bahan yang boleh merengsakan kulit wajah. Contohnya, elakkan menggunakan kosmetik berminyak, pelindung matahari, produk gaya, atau topeng jerawat. Gunakan produk yang dilabel sebagai berasaskan air atau bukan komedogenik. Produk ini cenderung menyebabkan jerawat.

5. Jangan hanya menyentuh kulit

Perhatikan apa sahaja yang menyentuh kulit anda, termasuk rambut. Jaga kebersihan rambut anda dan anda harus menjaga rambut agar tidak menyentuh wajah anda. Elakkan juga meletakkan tangan atau objek di wajah anda. Juga, perhatikan kebersihan pakaian atau topi, terutama ketika peluh dan minyak boleh menyebabkan jerawat.

Baca juga:8 Petua Wanita Hamil Menjaga Kecantikan

Berhati-hati Menggunakan Ubat Jerawat

Sebenarnya, ada sejumlah ubat yang digunakan untuk merawat jerawat semasa hamil. Namun, perlu diketahui bahawa sebarang ubat yang disapu pada kulit atau ditelan semasa kehamilan boleh memasuki aliran darah dan mempengaruhi janin.

Walaupun kebanyakan ramuan dalam rawatan jerawat topikal belum dikaji untuk keselamatan wanita hamil. Oleh itu, kebanyakan ubat jerawat tidak selamat digunakan kerana ia memberi risiko kepada bayi yang sedang berkembang.

Secara amnya, rawatan kulit yang mengandungi eritromisin dan klindamisin masih dianggap selamat. Keselamatan penggunaan benzoil peroksida untuk merawat jerawat kehamilan belum dapat dipastikan.

Rawatan ini hanya boleh digunakan sekiranya diperlukan secara jelas. Ubat jerawat yang diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran dan harus dielakkan, misalnya isotretinoin oral dan retinoid topikal harus dielakkan semasa kehamilan.

Baca juga:Rawatan Kecantikan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Sekiranya anda bimbang tentang jerawat semasa mengandung, berjumpa dengan pakar dermatologi. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Di samping itu, anda juga boleh membeli vitamin atau makanan tambahan untuk meningkatkan kesihatan sistem imun semasa mengandung. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Apakah kaedah terbaik untuk merawat jerawat kehamilan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Jerawat Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Ubat Jerawat Kehamilan Semula Jadi