Kesihatan

2 Latihan Ini Membantu Melegakan Fasciitis Plantar

, Jakarta - Plantar fasciitis adalah salah satu penyebab sakit tumit yang paling biasa. Ini boleh menyebabkan keradangan pada tisu tebal yang mengalir di bahagian bawah kaki anda dan menghubungkan tulang tumit ke jari kaki atau fascia plantar. Plantar fasciitis secara amnya menyebabkan sakit menikam, dan biasanya berlaku ketika anda mengambil langkah pertama pada waktu pagi.

Apabila anda bangun dan bergerak lebih banyak, rasa sakit biasanya berkurang, tetapi ia mungkin akan kembali setelah lama berdiri atau setelah bangun dari duduk. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada pelari. Selain itu, orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan orang yang memakai kasut yang tidak mencukupi mempunyai risiko peningkatan plantar fasciitis.

Baca juga: Berikut adalah Gejala dan Punca Plantar Fasciitis

Cara Meringankan Fasciitis Plantar Selain Bersenam

Apabila seseorang mengalami fasciitis plantar, tisu di bahagian bawah kaki menjadi radang dan menjadikan bahagian bawah tumit atau bahagian bawah kaki menyakitkan. Anda boleh mengambil masa 6-12 bulan untuk kembali normal. Anda boleh melakukan perkara ini di rumah untuk meredakan kesakitan dan membantu kaki anda sembuh lebih cepat:

 • Rehat: Penting untuk mengekalkan berat badan anda sehingga keradangan selesai.

 • Ais: Ini adalah kaedah mudah untuk merawat keradangan, dan ada beberapa cara untuk menggunakannya. Caranya untuk membuat bungkusan ais adalah dengan membungkus tuala di sekitar beg plastik yang diisi dengan ais hancur atau di sekitar sebungkus jagung atau kacang polong beku. Letakkan pada tumit anda 3 hingga 4 kali sehari selama 15 hingga 20 minit pada satu masa.

Baca juga: 4 Latihan untuk Mengubati Fasciitis Plantar

Cara Melegakan Fasciitis Plantar dengan Senaman

Peregangan kaki dan senaman dapat membantu dengan fasciitis plantar untuk melegakan kesakitan, meningkatkan kekuatan otot, dan meningkatkan kelenturan pada otot kaki dan ligamen. Penggunaan berlebihan dan keradangan ligamen fascia plantar yang menghubungkan tumit ke kaki dikenali sebagai fasciitis plantar.

Plantar fasciitis biasanya sembuh dalam 6 hingga 18 bulan tanpa rawatan. Dengan rawatan konsisten dan tidak beroperasi selama 6 bulan, penghidap fasciitis plantar akan sembuh. Oleh itu, anda harus melakukan peregangan dan senaman untuk pemulihan fasciitis plantar, dan juga rawatan di rumah yang lain. Berikut adalah beberapa latihan yang boleh dilakukan oleh orang dengan fasciitis plantar:

1. Regangan Betis

Otot yang ketat di kaki dan betis boleh membuat sakit plantar fasciitis bertambah teruk. Dengan melonggarkan otot betis dapat membuat rasa sakit yang timbul hilang. Cuba lakukan peregangan berikut:

 • Tangan bersandar di dinding.

 • Luruskan lutut kaki yang terkena dan bengkokkan lutut yang lain di hadapan.

 • Jaga kedua-dua kaki ke tanah.

 • Harus ada sensasi peregangan di tumit dan betis kaki yang diperpanjang.

 • Tahan selama 10 saat.

 • Ulangi dua hingga tiga kali.

2. Regangan dengan Bola

Meletakkan objek bulat di bawah kaki anda dan membiarkan bola menyentuh telapak kaki anda dapat membantu merehatkan otot kaki anda. Seseorang boleh menggunakan rolling pin, bola golf atau roller busa khas untuk ini. Kedai sukan dan kedai dalam talian biasanya menjual roller kaki busa. Gunakan langkah-langkah ini untuk meregangkan kaki anda:

 • Duduk tegak di kerusi.

 • Gulungkan objek bulat di bawah lengkungan kaki.

 • Memijak bola selama 2 minit.

Baca juga: Latihan Ini Dapat Melegakan Fasciitis Plantar di Tumit

Itulah beberapa latihan yang boleh dilakukan untuk melegakan fasciitis plantar. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan pada sendi kaki, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!