Kesihatan

Adakah benar bahawa bronkitis dapat disembuhkan tanpa antibiotik?

, Jakarta - Bronkitis adalah jangkitan yang menyerang saluran udara utama paru-paru (bronkus) dan menyebabkan mereka menjadi jengkel dan meradang. Kerana penyakit ini disebabkan oleh virus, antibiotik tidak dapat menyembuhkannya. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Mengenal bronkitis dan penyebabnya

Bronchi adalah saluran udara yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Walau bagaimanapun, pada orang yang menderita bronkitis, bronkus menjadi jengkel dan meradang akibat jangkitan virus, yang menyebabkan saluran udara menghasilkan lebih banyak lendir daripada biasa.

Kemudian, badan akan berusaha mengeluarkan lendir berlebihan ini dengan batuk. Itulah sebabnya orang yang mengalami bronkitis biasanya akan mengalami gejala batuk yang boleh berlangsung selama seminggu atau lebih.

Bronkitis boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu bronkitis akut dan bronkitis kronik. Bronkitis akut biasanya disebabkan oleh jangkitan virus. Jangkitan paru-paru ini juga boleh disebabkan oleh bakteria, tetapi jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, bronkitis akut disebabkan oleh virus yang sama yang menyebabkan selesema atau selesema. Sementara bronkitis kronik, sering disebabkan oleh asap rokok, pencemaran udara, habuk, atau gas beracun dari persekitaran tempat kerja.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Kronik

Rawatan Bronkitis

Sebilangan besar kes bronkitis akut hilang tanpa rawatan, biasanya dalam beberapa minggu. Untuk membantu proses pemulihan, penderita disarankan minum banyak cecair dan berehat secukupnya.

Oleh kerana kebanyakan bronkitis akut disebabkan oleh jangkitan virus, antibiotik tidak berkesan untuk menyembuhkannya. Walau bagaimanapun, jika doktor anda mengesyaki bahawa bronkitis anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, dia mungkin dapat memberi ubat antibiotik. Berikut adalah ubat-ubatan lain yang juga boleh disyorkan oleh doktor untuk melegakan gejala bronkitis:

  • Ubat batuk. Sekiranya batuk disebabkan oleh bronkitis menyebabkan anda tidak dapat tidur, anda boleh minum ubat batuk sebelum tidur.

  • Ubat lain. Sekiranya anda mempunyai alahan, asma, atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), doktor anda mungkin mengesyorkan penyedut dan ubat lain untuk mengurangkan keradangan dan membuka saluran penyempitan di paru-paru anda.

Dalam beberapa kes, gejala bronkitis dapat bertahan lebih lama. Apabila gejala berlangsung sekurang-kurangnya 3 bulan, keadaan ini dikenali sebagai bronkitis kronik. Tidak ada rawatan khusus untuk bronkitis kronik, tetapi perubahan gaya hidup berikut dapat membantu melegakan gejala:

  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat;

  • Bersenam secara berkala; dan

  • Berhenti merokok.

Beberapa ubat juga boleh diambil untuk menghilangkan gejala. Ubat ini adalah bronkodilator dan steroid yang boleh diresepkan dalam bentuk: penyedut atau tablet.

Orang dengan bronkitis akut juga dapat menjalani pemulihan paru-paru, yang merupakan program latihan pernafasan di mana ahli terapi akan mengajar anda cara bernafas dengan lebih mudah dan meningkatkan kemampuan anda untuk bersenam.

Baca juga: 4 Langkah Mencegah Penularan Bronkitis

Antibiotik Tidak Berkesan dalam Menyembuhkan Bronkitis Akut

Jadi, kesimpulannya, antibiotik sangat jarang diresepkan untuk merawat bronkitis akut kerana penyakit paru-paru biasanya disebabkan oleh jangkitan virus.

Mengambil antibiotik untuk merawat jangkitan virus atau ketika tidak diperlukan sebenarnya dapat membuat seseorang lebih tahan terhadap rawatan antibiotik, juga dikenal sebagai ketahanan terhadap antibiotik.

Doktor anda hanya akan menetapkan antibiotik jika anda mempunyai risiko komplikasi yang meningkat, seperti radang paru-paru. Antibiotik juga boleh disyorkan untuk:

  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya.

  • Warga emas atau orang berumur lebih dari 80 tahun.

  • Orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung, paru-paru, ginjal, atau hati.

  • Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, yang mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari.

  • Pesakit dengan fibrosis sista.

Baca juga: Tidak Semua Jangkitan Memerlukan Rawatan Antibiotik

Itulah penjelasan mengenai antibiotik untuk merawat bronkitis. Sebelum menggunakan sebarang ubat, ada baiknya anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Anda juga boleh menghubungi doktor pakar melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mendapatkan nasihat kesihatan dan cadangan ubat. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.