Kesihatan

5 Fakta Unik Tentang Anjing Kintamani

, Jakarta - Tahukah anda bahawa Indonesia mempunyai anjing yang terkenal dan terkenal di peringkat antarabangsa? Anjing itu adalah anjing Kintamani Bali. Anjing ini mempunyai ketinggian antara 40-55 cm, bergantung pada jantina.

Anjing Kintamani mempunyai kepala atas yang lebar, dahi rata, dan moncong yang seimbang. Sementara itu, telinganya tebal dan berbentuk seperti V. terbalik. Anjing Kintamani memiliki mata berbentuk bujur seperti badam, dengan mata coklat.

Ingin mengetahui lebih banyak mengenai fakta unik mengenai anjing Kintamani? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Ini adalah 5 Cara Mengekalkan Selera Anjing Kanan

1. Asli dari Bali

Anjing Kintamani adalah anjing yang berasal dari pergunungan Kintamani, Bali. Anjing ini tidak dapat dijumpai di tempat lain jauh dari "tanah airnya". Anjing Kintamani berukuran sederhana dan boleh digolongkan sebagai anjing kerja.

Seperti anjing gunung yang lain, anjing Kintamani juga mempunyai mantel yang lebih panjang di leher dan ekor. Walau bagaimanapun, ciri-ciri lain seperti wajah lebar, dahi rata, telinga tegak, putih, hitam, rona, dan berbintik-bintik, menjadikannya berbeza dari bulu kambing lain.

2. Dunia Diiktiraf

Pencinta anjing kampung dapat berbangga dengan diri mereka sendiri, kerana anjing Kintamani adalah anjing asli Indonesia yang telah dikenali oleh dunia. Keputusan ini dibuat oleh Federation Cynologique Internationale [FCI], sebuah organisasi yang mengawasi pembiakan atau pembiakan anjing secara global.

Pada 20 Februari 2019, FCI secara rasmi mengumumkan bahawa anjing Kintamani diiktiraf sebagai anjing tulen dunia. Dengan cara itu, anjing Kintamani setaraf dengan Chow-chow Cina, Samoyed Rusia, dan Akita Inu Jepun.

Proses anjing Kintamani untuk mendapat pengiktirafan antarabangsa sangat lama. Ia mengambil masa lebih kurang 20 tahun dan melibatkan banyak pihak, termasuk pakar.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Karakter Anjing Berdasarkan Bangsa

3. Adakah Betul Campuran Lokal dan Chow?

Menyelidiki kalibrasi, ternyata anjing Kintamani bukan anjing berdarah tempatan sepenuhnya. Menurut kajian yang bertajuk " Anjing Kintamani: Profil Genetik Ternak Berkembang dari Bali, Indonesia ”, terangkan asal-usul anjing Kintamani.

Pada mulanya disebutkan, anjing Chow-chow ini dibawa oleh seorang lelaki Cina yang berpindah ke Bali pada tahun 1400-an. Lelaki itu membawa anjing Chow-chownya. Kemudian, dia menetap di kawasan pergunungan Kintamani dan menikah dengan keluarga Bali Raja Jaya Pangus.

Menurut kajian DNA anjing, The Kintamani Dog: Genetic Profile of a Emerging Breed from Bali, Indonesia, haiwan ini diklasifikasikan sebagai kuno ( anjing kuno ). Anjing Kintamani disebut anjing tempatan yang telah kehilangan kepelbagaian genetiknya.

"Namun, kajian ini mengesahkan bahawa anjing Kintamani berasal dari anjing Bali tempatan dan bukannya Chow-chow," tulis para penyelidik.

Kajian itu menjelaskan, hubungan yang lebih dekat adalah antara anjing Kintamani dan anjing Dingo dari Australia.

4. Mengadaptasi di Pergunungan

Ingin tahu mengapa anjing Kintamani mempunyai bulu tebal di leher dan ekor? Bulu kekal ini dianggap hasil penyesuaian dengan keadaan cuaca sejuk. Bulu ini berguna untuk mengekalkan suhu badan agar tetap hangat. Seperti yang kita ketahui, anjing Kintamani ini tinggal di dataran tinggi, sekitar 1.700 meter dari permukaan laut.

Baca juga: Ketahui Petua untuk Memberi Makan Anjing Dewasa

5. Pengawal yang mudah dilatih dan dipercayai

Anjing Kintamani adalah salah satu jenis anjing yang senang dilatih dan tangkas. Anjing ini terkenal berani dan berwaspada, dan mempunyai rasa curiga yang cukup tinggi. Anjing berambut tebal ini juga dikenal sebagai penjaga yang boleh dipercayai, dan pelayan yang baik kepada pemiliknya.

Anjing Kintamani juga dikenali sebagai anjing yang suka menyerang anjing atau haiwan lain yang memasuki wilayahnya. Anjing ini juga suka menggaru tanah sebagai tempat perlindungan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai anjing Kintamani? Atau haiwan kesayangan anda mempunyai aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
mongabay. Diakses pada tahun 2021. Anjing Kintamani, Asli dari Bali dan Dunia Diiktiraf
Kompas.ID. Diakses pada tahun 2021. Anjing Kintamani dan Pengiktirafan Dunia
Globaldogbreeds.com. Diakses pada tahun 2021. Anjing Kintamani
Puja IK, Irion DN, Schaffer AL, Pedersen NC. Anjing Kintamani: profil genetik baka yang baru muncul dari Bali, Indonesia. J Keturunan. 2005; 96 (7): 854-9. doi: 10.1093 / jhered / esi067. Epub 2005 Jul 13. PMID: 16014810.