Kesihatan

Ketahui Tahap Kemurungan Menurut Penjelasannya

, Jakarta - Menguruskan tahap tekanan dengan betul adalah sesuatu yang perlu dilakukan untuk mengelakkan pelbagai gangguan kesihatan mental yang mungkin berlaku. Tekanan boleh mencetuskan kemurungan pada seseorang. Depresi adalah gangguan mood yang dicirikan oleh perasaan sedih yang melampau yang menyebabkan rasa tidak peduli.

Baca juga: Kadar Depresi Meningkat di Indonesia, Kenali Gejalanya

Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kemurungan biasanya lebih biasa pada wanita. Orang yang mengalami kemurungan boleh mengalami beberapa gejala fizikal dan psikologi. Tidak ada salahnya mengenali kemurungan mengikut jenisnya sehingga anda dapat memahami keadaan ini dengan lebih baik.

Ini adalah Gejala Depresi

Mengalami perasaan sedih dan putus asa adalah perkara yang biasa dialami seseorang, tetapi perhatikan jika keadaan ini dialami selama berbulan-bulan tanpa alasan yang jelas. Ini boleh menjadi tanda kemurungan yang muncul.

Melancarkan dari Institut Kesihatan Mental Negara Orang yang mengalami kemurungan boleh mengalami beberapa tanda, seperti putus asa, kesedihan berterusan, putus asa, menjadi lebih mudah marah, merasa tidak berharga, kehilangan minat, dan mengalami perubahan gaya pertuturan yang menjadi lebih perlahan atau lebih cepat.

Selain itu, orang yang mengalami kemurungan akan sukar untuk berkonsentrasi dan hilang selera makan. Ini kadang-kadang menyebabkan perubahan fizikal, seperti penurunan berat badan, sakit sendi, sakit kepala, kekejangan, dan gangguan pencernaan.

Sekiranya keadaan ini dialami oleh keluarga, saudara terdekat, atau anda sendiri selama dua minggu, anda harus segera menggunakan aplikasi tersebut dan tanyakan terus kepada doktor anda mengenai aduan kesihatan yang anda alami.

Kenali Tingkatkan Depresi mengikut jenisnya

Pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengesahkan keadaan kemurungan yang anda alami. Depresi mempunyai tahap dan jenis yang berbeza. Ini akan mempengaruhi rawatan dan perawatan yang perlu dilakukan oleh penghidapnya. Semakin awal tahap kemurungan, tentu lebih mudah untuk merawatnya. Rawatan juga akan ditentukan oleh jenis kemurungan yang dialami.

Baca juga: 5 Punca Kemurungan Yang Sering Diabaikan

Berikut adalah jenis kemurungan yang perlu diketahui:

1. Gangguan Depresi Utama

Lancarkan Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika , orang yang mengalami kemurungan besar akan mengalami kesedihan yang sangat mendalam. Pada tahap yang cukup parah, orang yang mengalami kemurungan besar akan mempunyai keinginan untuk menyakiti diri sendiri atau bahkan membunuh diri. Bukan hanya itu, jenis ini boleh mempengaruhi hubungan sosial penderita dengan orang lain.

2. Gangguan Depresi yang berterusan

Gejala yang dialami oleh orang yang mengalami kemurungan berterusan hampir sama dengan gejala kemurungan pada umumnya. Walau bagaimanapun, kemurungan berterusan akan berterusan atau datang dan berlalu dalam jangka masa yang panjang (tahun).

3. Gangguan Bipolar

Lancarkan Garis Kesihatan Gangguan ini dicirikan oleh perubahan mental yang sangat drastik. Penderitaan dapat mengalami kesedihan dan keputusasaan pada satu masa, kemudian menjadi gembira dan teruja secara tiba-tiba.

4. Kemurungan Postpartum

Lancarkan Fikiran Sangat Baik , jenis ini hanya dialami oleh wanita. Ini disebabkan oleh perubahan hormon pada wanita semasa kehamilan yang menyebabkan kemurungan semasa hamil atau selepas bersalin.

5, Gangguan Dysphoric Pramenstruasi

Jenis ini akan dialami oleh wanita sebelum haid. Terdapat beberapa gejala kemurungan yang perlu anda ketahui, seperti mudah marah, mudah marah, gangguan kegelisahan, dan hilang selera makan. Biasanya, gejala ini akan dialami seminggu sebelum atau selepas haid.

Baca juga: Kemurungan Tersembunyi, Meliputi 4 Gangguan Psikologi Ini

Itulah beberapa jenis kemurungan yang cenderung berlaku. Sudah tentu, rawatan akan dijalankan mengikut jenis kemurungan yang dialami. Keadaan ini dapat diubati dengan pelbagai terapi dan juga penggunaan ubat-ubatan. Bukan hanya itu, sokongan keluarga dan saudara terdekat dianggap cukup berkesan untuk membantu mengatasi dan merawat kemurungan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Depresi: Pilihan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Jenis Depresi dan Cara Mengenalinya.
Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2020. 7 Jenis Kemurungan Umum.
Institut Kesihatan Mental Negara. Diperoleh pada tahun 2020. Kemurungan.
Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Kemurungan.